17 de maig del 2019

L'OR DE MIDES

Mides era el fill del rei de Frígia, un país que estava batejat pels déus, on creixien els arbres i sempre estaven carregats de fruits, i les flors feien una olor. Des del principi va quedar clar que Mides estava destinat a ser ric. Quan acabava de néixer, una filera de formigues va desfilar fins a arribar al bressol i li van amuntonar sobre la seva boca tot de petites llavors de blat. Al veure això, la dida del petit va embogir d'alegria. 
L'estàtua del rei Mides

Mides va ser, en efecte, un home afortunat. Quan es va morir el seu pare, va començar a governar, i com que a Frígia no hi havia problemes, es passava la major part del seu temps passejant pel camp. Li encantaven les flors, així que va fer plantar un miler de roses als seus jardins.
La seva sort va començar a canviar per casualitat. Un dia, el déu Dionís, va assar er Frígia. Els seus acompanyants tremolaven perquè havien begut massa, i un d'ells, el vell Silè va acabar adormit al jardí de Mides. Al matí següent, un jardiner el va trobar sota un roser i el va enviar davant el rei. Mides va tractar a Silè amb una gran amabilitat i el va instal·lar al seu palau durant deu dies. 

Quan Silè es va retrobar amb el déu Dionís, el déu li va fer una abraçada amb molt d'efecte, perquè sentia una gran adoració per ell. Gràcies al gran favor que li va fer al seu acompanyant, Dionís va voler concedir-li a Mides el do que desitgés més de tots. 
Mides, que no sabia què demanar, va estar una estona pensant. Com que era un home poderós i ric, que tenia quasi bé tot el que podia desitjar, va pensar en un do, aquell que per molt ric que fos, no el podria posseir mai: poder convertir tot el que toqués en or.
Així que el déu, es va acostar a Mides i li va dir que a partir d'ara, tot el que toqui el seu cos es convertirà en or. Se'n va anar directament al jardí, i al tocar una roca, es va convertir instantàniament en or. 

Però això es va convertir en un problema, ja que en tocar la seva filla, va convertir-se en or. Ple de dolor i desesperat, va anar a demanar pietat al déu Dionís, i aquest li va dir que si volia salvar la seva vida, s'havia de banyar a la font on neix el riu Pactol.
Així que va seguir les instruccions de Dionís, i així va aconseguir salvar-se a ell i a la seva filla. I aquesta és la raó de perquè hi ha tant d'or a prop del riu Pactol, perquè allà va ser on es va banyar Mides, per deixar de ser l'home més ric del món.



Alba Riera
1r batx

3 comentaris:

Judith Rodríguez ha dit...

Ja havia sentit a parlar d'aquest mite però mai de manera tan detallada. El rei Mides és protagonista d'altres mites i no en tots manté una relació tan bona amb els déus. En el mite que ha explicat l'Alba es pot veure com Mides tracte cordialment a Dionís, però per altra banda el rei és conegut pel seu enfrontament amb el deu de la música, Apol·lo, ja que es va atrevir a comparar amb ell i inclús a afirmar que era millor, fet que va molestar al deu i va donar lloc a un càstig.
Bona feina!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

també se'n diu que el convertir-ho tot en or fou un problema perquè el rei no podia menjar ja que tot el que tocava ho convertia en or.
Molt interessant!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Coneixia aquesta història però no sabia que era un mite, pensava que era simplement un conte per a nens petits. Mides ens demostres que l'ambició pel poder no sempre ens beneficia perquè en el seu cas per exemple va fer mal a la seva filla que era un ésser estimat, però sempre pots intentar desfer els teus errors com va fer ell. Molt interessant!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts