L'ESCRIPTURA GREGA

L'alfabet grec, és un alfabet que conté 24 lletres. La seva pronúncia va ser aplicada al s. XVI, per l'humanista Erasme de Rotterdam. L'alfabet grec prové del alfabet fenici, i cal saber que a partir de l'alfabet grec es va poder dur a terme l'elaboració de l'alfabet llati i ciríl·lic.  


Podem observar, a les lletres minúscules (que van ser afegides a l'alfabet posteriorment) que hi ha alguns símbols que s'utilitzen a la ciència matemàtica per definir o donar-li forma a alguns conceptes matemàtics, com ara la lletra alfa, beta, el nombre pi, etc.

Cal saber, que les últimes cinc lletres de l'alfabet grec (ípsilon, fi, khi, psi i omega), les van afegir els grecs al final de la llista, anys després de l'escriptura de l'alfabet.

ELS ACCENTS EN GREC

Primer de tot, cal saber que al grec, els accents no es posen a les paraules per a indicar la intensitat de la vocal, sinó per saber l'entonació i l'alçada de la veu. Tot i aixi, més endavant es va afegir l'accent d'intensitat. 

- els accents aguts son com els tancats en català (´).
- els accents greus son com els oberts en català (`).
- els accents circumflexos es designen com el "barret de la lletra ñ" (~)
- La dièresi, com en català (¨).

Maria Jiménez
4t ESO

Comentaris

Martina Maldonado ha dit…
Bona entrada Maria!!!
Primer de tot em va sorprendre que les lletres en minúscula siguin tan diferents a les lletres en majúscula. És veritat que aquestes lletres s'utilitzen molt en matemàtiques com per exemple per posar-li nom als segments o a les rectes.
Per altra part ja sabia que no s'utilitzava els accents en el llatí, però no sabia que si que es fessin servir en el grec, ni tant sols me l'havia preguntat; m'ha sorprès molt que si existeixin en aquesta llengua.
Molt bona entrada!!!!
Adrià Sanchez ha dit…
Molt bona entrada, m'ha semblat molt interessant la teva entrada mai hauria dit algunes lletres tot i que ja en tenia de constància d'algunes lletres com podria ser l'alfa, la gamma, la beta, la delta i l'omega. Aquestes són les lletres que jo conec, també m'ha semblat estrany que en la llengua grega hi hagi aquest tipus d'accents a més no en tenia cap coneixement sobre aquest tema dels accents al grec.

M'ha semblat una entrada molt adequada amb una molt bona informació m'ha agradat molt, i es pot fer servir per diferents aspectes aquesta informació.
Adrià Sanchez ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit…
Molt ben feta l'entrada Maria!

La veritat és que està molt bé que ens hagis refrescat una mica la memòria amb la teva entrada, ja que realment l'alfabet grec és molt interessant i important!

Com a la Martina, també m'ha sorprès que a l'escriptura grega s'utilitzessin els accents, ja que si et sóc sincera no me n'havia fixat, a més, és curiós però a la vegada raonable que l'utilitzessin per saber l'entonació i l'alçada de la veu.

En fi, he de dir que una de les altres coses que no en sabia era que un cop tenir l'escriptura de l'alfabet acabava, anys desprès els grecs afegeixin 5 lletres més, suposo que ho van fer ja que ho van trobar realment necessari.
Laia Fernández ha dit…
Queda ben clar que és un alfabet totalment diferent al nostre. Tot i així, ens hem "apoderat" d'algunes cosetes (alfa, beta, gamma,...) Quina pena que a l'institut no tinguem l'oportunitat de fer grec. bona entrada!
Paula Campelo ha dit…
Ja havia sentit a parlar sobre Erasme de Rotterdam, el famós humanista que va aplicar la pronúncia a les lletres gregues. Tot i això, ell no va viure en l'època de l'Antiga Grècia i és impossible que sapigués exactament com parlaven aquests. Els seus estudis van fer que arribés a unes conclusions, però qui ens pot afirmar que aquestes siguin bones?

Hi ha moltes lletres de l'alfabet que hi has adjuntat que no havia vist mai i la veritat és que m'han resultat molt interessants. Algunes s'escriuen gairebé igual en majúscula que en minúscula, però algunes no sembla ni que siguin la mateixa lletra. En el nostre alfabet passa això rarament.

Jo savia que els grecs utilitzaven accents, però desconeixia que els féssin servir amb una altra funció que la nostra. M'ha sorprès que fins i tot també feien servir el signe de la lletra "ñ" i la dièresis.

Bona entrada!!!
Alba Masnou ha dit…
Bona entrada!
Malgrat tot, m'ha semblat estrany perquè jo quan vaig estudiar l'alfabet a la "csi" me la van fer aprendre "xi", i la "khi" com a "ji". I no, els accents no són fàcils!
Laia Bardolet ha dit…
Bona entrada, deixa'm afegir que també disposaven de punts i comes.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)