ELS DOTZE TREBALLS D'HÈRACLES



Heràcles era fill de Zeus i Alcmena.
Un dels atacs d'enveja d'Hera va provocar que una nit Heràcles mates els seus propis fills, el qual en despertar i adonar-se'n va sentir un dolor terrible. En conseqüència d'aquest fet Sibil·la Délficia el va castigar ordenant-li 12 treballs ordenats per Euristeu que havia de complir.

Els 12 Treballs d'Hèracles:

El lleó de Nemea: Apol·lo el  primer manament que li va fer complir, va ser enviar-lo a les colines a caçar al lleó de Nemea. Aquest era un lleó que estava terroritzant a tota la gent del poble. La gran bèstia tenia la pell dura i resistien a totes les armes. Hèracles la va vèncer escanyant-la amb els seus propis braços fins la mort, i com a triomf l'hi va treure la pell i se la posa d'abric per protegir-se, ja que la seva pell era resistent a les armes i el foc. El ferotge lleó es convertí en una constel·lació.

                                     El lleó de Nèmea de P.P Rubens
La hidra de Lerna : Euristeu, el segon manament que li va imposar va ser acabar amb la Hidra de Lerna, una horrorosa serp aquàtica de múltiples caps que vivia el llac homònim. Es diu que en aquelles aigües hi havia una entrada a l'inframon i la Hidra era l'encarregada de vigilar-la. Hèracles la va matar tallant-li tots els caps.

                              Hèracles i la Hidra de Lerna,   Francisco Zurbáran 
La cérvola de Cerinea: El tercer treball que Eristeu li va encarregar va ser capturar la Cérvola de Cerinea, i entregar-li amb vida. Va haver de perseguir-la durant un any a causa de la seva velocitat, fins que un dia en aturar-se a veure aigua, l'hi llençà una fletxa que li va tocar un tendó i en ser ferida la va capturar.

                                               La cérvola Cerinea
El senglar d'Erimant: El quart treball consistia en capturar un senglar que arrasava els camps i tenia aterrida a la població. Un cop el tingués, portar-lo a Micenes. Després de perseguir-lo durant hores va aconseguir acorralar-lo i va aconseguir emportar-se'l.

                            El senglar d'Erimant, pintura d'un jerro de ceràmica
Els estables del rei Augies: La cinquena tasca que havia de fer era netejar els estables del rei Augies en un sol dia. Per fer-ho, va haver d' enderrocar una paret de l'estable deixant entra el riu per dins l'estable perquè s'emportés tota la brutícia.

 Estables del rei Augies 

Les aus del del llac Estímfal: La següent tasca consistia en què Hèracles havia d'expulsar del llac unes aus de bec amb unes urpes i plomes de bronze que atacaven els homes i bèstia. Ho va aconseguir fent sonar un cimbal que els va fer aixecar el vol,i mentre volaven les caçà amb arc.

Hèrcules mata  les aus de l'estimfal d'Alberto Durero
El toro de creta: El toro del rei Minos, que Posidó va fer embogir i del qual va néixer Minotaure, corria per arreu de l'illa de Creta devastant tot el que trobava. Hèracles l'aconseguí aturar i el portà viu a Micenes.
                    Toro de Creta, gerrro de ceràmica que es troba el museu de Louvre
Les eugues de Diomedes: El rei de Diomedes tenia quatre eugues que menjaven carn humana. Hèracles les va tornar manses fent que les eugues devoressin el seu propi amo. Després les va portar a Micenes i les va consagrar a Hera.


 Diomedes devorat pels seus cavalls de Gustave Moreau

El cinturó d'Hipòlita: Eristeu volia regalar-li el cinturó d'Hipòlita, la reina de les amazones a la seva filla. Les amazones eren un poble de dones guerreres que vivien a les costes de la mar negre. Hèracles va haver de matar  Hipòlita, treure-li el cinturó i entregar-lo a Eristeu.
    Cinturó d'Hipòlita
Els bous de Gerió: Gerió, era un monstre de tres caps que tenia grans ramats de bous a una illa prop de l'Hades. Hèracles travessà l'oceà i desprès de matar a Gerió i passar per l'estret de Gibraltar, on aixecà les anomenades columnes d'Hèrcules, conduí els remats per la costa mediterrània fins portar-los a Eristeu.

Hèracles i els bous de Gerió pintures d'un gerro de ceràmica

    El gos Cèber : era un monstruós gos de tres caps que guardava la porta de l'infern. Guiat per Hermes arriba el món dels morts on parla amb Hades per endur-se el gos, Hades accepta amb la condició de que el gos torni de retorn. Hèracles l'aconsegueix portar a Eristeu i després el retorna.
                                        (Hèracles i Cèber) de P.P. Rubens
      Les pomes d'or del jardí d'Hespèrides: L'última exigència d'Eristeu va ser robar les pomes d'or del jardí d'hespèrides. Aquestes pomes eren protegides per les nimfes d'herpèrides i per un un monstre de cent caps. Quan Hèracles va arribar el jardí va anar a buscar Atlas, un tità que aguantava el món sobre les espatlles. L'hi va dir que ell aguantaria un moment el món si ell aconseguia unes quantes pomes. Atlas va acceptar, però quan ja l'hi havia donat les pomes va decidir que no volia tornar el seu lloc i Hèracles s'hauria de quedar allà aguantant el món. Llavors Hèracles enginyós va acceptar però només si ell l'hi deixava posar-se un coixí a les espatlles perquè no fos tan pesat. Atlas va acceptar, i quan es va tornar a posar el món a sobre ell Hèracles va fugir corrents i es va escapar del tità.


                                                    Hèrcules al jardí de les Hespèrides


      Anna Canadell

      4t ESO

      Comentaris

      Entrades populars d'aquest blog

      LA SOCIETAT ROMANA

      LES CIUTATS ROMANES

      LES CASES ROMANES