29 de maig del 2019

ARACNE

Aracne era filla d'un noble tinter nascut a Lídia, anomenat Idmó. Ella era reconeguda per ser una noia molt hàbil a l'hora de teixir, i a ella li agradava molt que la gent la reconegués pels seus propis mèrits. 


Com que tothom pensava que era una noia que teixia molt bé, era molt creguda i un dia va decidir comparar-se amb Atena (deessa de la saviesa i les filadores). La deessa va escoltar tot el que Aracne havia dit i va decidir baixar a la terra disfressada d'àvia i guanyar-la teixint. 


Les filadores, Diego Velázquez, 1644-1648


Les dues van decidir organitzar una competició on qui fes el millor teixit guanyaria. Atena el va fer sobre ella mateixa, en canvi Aracne no trobava el tema per poder fer-lo. Aracne, es va fixar que els genolls de la vella eren d'una dona jove, i en comprendre que era una de les deesses va teixir el rapte d'Europa, que explicava llegendes on el pare d'Atena, Zeus, violava i segrestava les deesses i després es transformava en un animal. 



El rapte d'Europa, Peter Paul Rubens


Quan Atena va veure el teixit, es va enfadar molt. Quan van exposar els dos teixits, la gent va coincidir que tots dos eren perfectes, dignes d'una deessa. Atena, veient la vergonya que va fer passar als déus, la va transformar en una aranya. I d'aquí ve el nom d'aranya, d'Aracne.  




David Raurell
4t ESO

4 comentaris:

seviaopoku ha dit...

És molt interessant veure com Atena es deixa emportar per el sentiment de competitivitat i acabava veien el gran talent que té Aracne, i sobre tot com Aracne troba el punt dèbil d'Atena. Al final d'aquest mite podríem dir que acaba malament, amb Atena convertida en aranya.
Molt bona feina!

Berta Dong Reixach ha dit...

Mai havia sentit a parlar d'aquest mite i l'he trobat molt interessant. Per part d'Aracne va ser molt intel·ligent de teixir el rapte d'Europa per venjar-se d'Atena. Tot i que el final no li va servir per res, perquè Atena la va convertir amb aranya.
Molt bona feina.

Anna Canadell ha dit...

He trobat que és un mite molt interessant ja que no en coneixia la història.
Trobo que teixir el rapte d'Eurpoa va ser un fet molt interessant de teixir de part d'Aracne en adonar-se que la vella amb la que estava competin, era la dessa Atena disfresada. Aquest teixit va fer enfadar molt a Atena, la qual va decidir convertir Aracne en aranya. Molt bona entrada!

Carla Erra ha dit...

Un mite que desconeixia i que l'he trobat molt interessant. M'ha semblat molt curiós el fet que realment una dona de "raça humana" competís i estigués al mateix nivell que una deessa, ja que això ben poques vegades passava. Tot un gran talent!
Bona entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts