LES PLÈIADES

Les Plèiades eren les set filles del tità Atles i la nimfa marina Plèiane.
Són les protagonistes de moltes històries de la mitologia grega, però juntes van viure les aventures més grans, fins el punt d'acabar formant un dels cúmuls estel·lars més bonics que podem observar.


Les Plèiades, el cúmul d'estels.


Això si, una de les parts de la història que més curiositat dóna, és quina de les joves estrelles és la que no brilla, ja que mentre sis d'aquestes il·luminen cada nit, una d'elles està gairebé apagada. Així doncs, hi han diferents versions sobre quina germana és la que correspon a l'estrella apagada.

Aquestes set joves, anomenades Alcíone, Electra, Maia, Mèrope, Taígete, Celeno, i Astérope, formaven part del consell de nimfes d'Artemisa, i com ella, intentaven mantenir la seva virginitat.
Però tot i això, la seva gran bellesa atreia a molts joves, déus i mortals, que lluitaven per festejar-les, alguns de millors maneres que els altres. Per aquest motiu, van arribar a tenir fills amb déus com Zeus, Posidó i Ares, entre altres, encara que el pitjor va arribar després de la mort del seu pare, Atles. 
En quedar desprotegides, el jove Orió, va començar a perseguir-les insistentment fins al punt que cinc anys després Zeus va haver de lliberar-les, convertint-les amb colomes, i després, en estrelles.
Altres versions també expliquen que com que Orió les perseguia, elles van volar tant amunt que van arribar al cel i allà van quedar fixades com un grup d'estels a la constel·lació del Taure.

D'aquesta manera van arribar al firmament, encara que tampoc així es van poder alliberar d'Orió, la constel·lació que segueix perseguint-les cada nit.

La constel·lació d'Orió. 

Les històries de la mitologia no es posen d'acord, ja que algunes llegendes defensen que es tracta de Mèrope, a causa de la vergonya que sent per haver tingut relaciona amb un mortal, Sísif. 
Altres, en canvi, opinen que es tracta d'Electra, que es troba de dol per la mort de Dàrdanos, que com confirmen altres històries, va decidir abandonar a les seves germanes per visitar les runes de la ciutat de Troia. 

Alba Riera
1r batx

Comentaris

Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant i ben explicada. Estaria bé que expliquessis qui va ser el que va descobrir les Plèiades en mig del cel estrellat i quin patró va seguir per tal de veure el dibuix tal i com el veiem avui en dia i no d’un altre forma.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)