QUE HAURIA PASSAT SI L'IMPERI ROMÀ MAI HAGUÉS EXISTIT

Roma ho va canviar tot, no només per el sistema polític que van popularitzar a l'Europa occidental que encara ens influencia avui dia no només per que la seva llengua va ser la mare de totes les llengües romàniques que es parlen avui. La sola existència de Roma i la seva conquesta de Europa va transformar el continent tant com els europeus van conquerir  Amèrica aquesta influència va començar molt abans de que els romans es diguessin a si mateixos un "imperi" La república romana constava de tota la península italiana conquerint i assimilant tantes cultures diferents només en el seu territori que només sabem de elles perquè els romans les coneixien. Ens hauríem d'imaginar un món en que roma simplement mai hagués existit.La existència i l'escampament dels romans és el que va canviar els europeus de uns simples habitants de una península al costat d'Àsia a un continent  poderós i important.  Al nord d'itàlia hi havien les regions de la Gàl·lia, Germania, Britania i Hibernia. La gent d'aquestes terres eren els celtes. Avui quan parlem de celtes pensem en irlandesos escocesos o Gal·lesos. El fet és que aquests llocs no són la casa de les tribus celtes. Irlanda i escòcia són més aviat com l'últim bastió que abans controlaven Europa.

                               Mapa Preromà amb les cultures europees. 



Al sud de Roma el mediterrani estava partit en tres civilitzacions amb colònies dividint les regions. Els grecs durant segles van navegar el mar colonitzant Sicília i parts del sud d'Itàlia al nord d'Àfrica els cartaginesos, descendents dels fenicis del actual Líban, Van crear un imperi comercial que controlava el mar occidental utilitzant la gent de africa i Europa com a mercenaris en les seves guerres. Al nord de Roma hi havia una cultura coneguda com els etruscs. Els etruscs no tenien un sol estat eren com els grecs una civilització de gent separada en moltes ciutats estat.



Ara que hem explicat el context imaginem un món en que Roma mai hagués existit. El més probable és que totes aquestes cultures que hem parlat haguessin evolucionat per si mateixes i que la Europa cristiana que coneixem avui dia no hi seria. Ja que si Roma no existeix el cristianisme es queda com un petit grup dins dels àmbits dels jueus.



Roma va fer possible amb la seva extensió que el coneixement, idees i cultures es coneguessin i s'uniformessin. Per tant, la cultura cèltica i germana del nord d'Europa es diferenciaria moltíssim de la del mediterrani i nord d'Àfrica. No tindrien la connexió que avui coneixem. 



És molt probable que tot i això, totes aquestes cultures s'acabessin civilitzant, això si, més lentament. Aquesta Europa occidental sense les fundacions religioses i polítiques romanes s'acaba assemblant més aviat a les tribus indigenes americanes. Fins i tot es pot arribar a especular si hi hauria hagut un altre imperi que hagués progressat suficient per conquerir els que han estat en el nostre temps els conqueridors. 


AQUÍ s'explica i expandeix la idea que plantejo. 

La informació l'he extret d'aquests dos vídeos:
Martí Grau Alemany 
1r Batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES