VESTA

Vesta és la deessa de la llar en la mitologia romana (Hèstia en la grega). És filla de Saturn i d'Ops, i germana de Júpiter, Neptú, Plutó, Juno i Ceres. Els seus atributs són la torxa, el plat de sacrifici, el ceptre i el pal·ladi, també se la representa amb una túnica i un cercle, símbol de la totalitat (De fet, el seu temple Aedes Vestae, tenia una forma circular) i s'associa a la Terra, llar sagrada de tots els humans. 

CARÀCTER MITOLÒGIC

Vesta, com hem dit, és la deessa de la llar i del foc, però cal afegir que també és l'encarregada de venerar i protegir totes les llars de l'Antiga Grècia. Era la més tranquil·la i pacífica de tots els déus. A més, els romans li resaven sempre abans i després dels àpats, era una deessa molt respectada ja que sense ella, no hi havia foc a les llars. Vesta era verge, igual que altres deesses com Minerva i Diana, pel que les seves sacerdotesses també ho eren.

Algunes versions narren que quan va aparèixer Bacus, Vesta li va cedir el seu lloc, convertint-se així en l'última divinitat olímpica. 

ANÈCDOTES

Vesta també és simbolitzada amb un ase i això és perquè en una festa on van assistir tots els déus, Príap va intentar violar-la però ningú se'n va donar compte ja que la resta dels déus, Vesta inclosa, es trobaven sota l'efecte del vi. Va ser el bram d'un ase el que va despertar la deessa i fugí. 
Deessa Vesta (o Hèstia, en grec)
Bruna Villegas
1r Batx

Comentaris

Karina Szabo ha dit…
Vesta és una deessa molt important i essencial, cosa que fa que se li tingui respecte. Molt estrany que per l'època en la qual estaven, on els deus es casaven amb diverses dones i tenien diversos fills, Vesta és quedes verge i no tingués marit. Tot i això no és motiu perquè Príap la intentes violar. Molt bona feina i bona entrada!
Alba Le Riera ha dit…
Vesta, a més de ser la deessa de la llar i el foc, també ho és de la fidelitat, encara que a les pintures on es representa Vesta quasi bé sempre apareix amb el símbol del foc, que era el component principal.
Bona feina!
Berta Dong Reixach ha dit…
Era una deessa molt important d'aquells temps, per això tothom li tenia tanta admiració. Podem veure que amb l'anècdota que has explicat una mica de comparació amb la vida nostre, ja que a vegades els homes que violen aprofiten quan la dona va una mica amb els efectes de l'alcohol.
Molt bona feina.
Em sembla interessant que se la representi amb un ase ja que gràcies a aquest animal es va poder impedir una violació. Com a curiositat, afegir que el terme vestíbul que ve del mot llatí "vestibulum" significa "el lloc de Vesta". A l'antiguitat ees col·locava una estàtua de la deessa a l'entrada de les cases per sentir-se protegits per Vesta.
Anònim ha dit…
Molt interessant, però hi ha algun afecte o motiu pel que la deessa Vesta li cedeixi el seu lloc?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)