LA LLEGENDA DE RÒMUL I REM

Aquesta llegenda sobre la fundació de la ciutat Roma. Comença en la ciutat Alba Longa amb Numítor i el seu germà Amuli. Amuli va destronar a Numítor del tron, i per tal que no tingués descendència va condemnar a la seva filla, Rea Sílvia, a ser sacerdotessa de la deessa Vesta per tal de romandre verge. Tot i això, Mart, el déu de la guerra, va tenir amb Rea Sílvia els bessons Ròmul i Rem. Aquests, en néixer, per tal de no ser assassinats, els van deixar al riu Tíber en una cistella, la qual els va portar quasi a la desembocadura del mar.

"Luperca",  museus Capitolins

Una lloba anomenada Luperca, va trobar els bessons i els va alletar refugiats en el mont Palatí, fins que Faustos els va trobar i portar a la seva cabana. Faustos i la seva dona Laurèntia, van criar els bessons els quals quan es van tornar dos joves forts i inseparables. Un dia Rem es va enfrontar amb els pastors de Numítor, els quals el van fer presoner i el van portar al rei. Mentrestant, Ròmul, que estava tornant a  casa, Faustos va explicar la veritat sobre el seu naixement. 

Ròmul, en saber la veritat, es va posar en marxa cap a Alba Longa donant la mort a Amuli, retornant el tron Numítor, i alliberant Rem. Després de tot això els germans es van decidir en fundar una ciutat, i volien que els deus decideixin qui era el fundador mitjançant auspicis. Mentre Ròmul va veure dotze voltors volant sobre el Palatí, Rem només en va veure sis, per tant, Ròmul va considerar que les divinitats l'havien designat fundador de la ciutat. Aleshores Ròmul, per delimitar la nova ciutat, va traçar una arada al capdamunt de la muntanya Palatí i va jurar que mataria a qualsevol que la traspassés. Rem en un acte de supèrbia, va creuar la línia, llavors Ròmul va matar el seu germà quedant com el primer i únic rei de Roma.


Noah Calleja
1r Batx

Comentaris

Martina Pareras ha dit…
Molt bona entrada Noah! Si t'interessa aquesta llegenda i l'art et recomano que busquis l'obra de Peter Paul Rubens anomenada "Mart i Rea Silvia" que va pintar l'any 1617 i que actualment es troba al Museu Liechtenstein de Viena. On es mostra l'escena de després de la violació, quan Ròmul i Rem ja han nascut. Aquest autor en concret, és molt famós per plasmar a través de l'art episodis de la mitologia com són "El judici de Paris", "Prometheus Bound", "The Feast of Venus", "Venus and Adonis", entre altres.
Irene Roldán ha dit…
Bona entrada! Jo volia comentar que fa un temps vaig trobar una llegenda semblant de Grècia i m'ha semblat curiós. El mite de Càstor i Pòl·lux, coneguts com els Dioscurs, relata la història de dos germans bessons nascuts a Esparta, fills de Zeus i Leda. Càstor era mortal i Pòl·lux era immortal. Van ser coneguts per la seva valentia i habilitats en la lluita. Després de la mort de Càstor en una batalla, Pòl·lux va demanar a Zeus que els permetés compartir la immortalitat. Zeus va concedir això, alternant els seus dies entre l'Olimp i el Tàrtar, simbolitzant l'un la mortalitat i l'altre la divinitat. Creus que els grecs es poden haver inspirat en la llegenda de Ròmul i Rem?
Aina Garcia ha dit…
Bona entrada! Fa poc em van explicar que de fet Ròmul va delimitar la ciutat perquè era una tradició. Es deia que al fundar una ciutat o campament havien de delimitar la ciutat en el lloc on anirien les muralles amb una arada de manera que fes una mica de forat i també s'havia de delimitar on serien les portes de la ciutat. Quansevol que volgués sortir de la ciutat hauria de passar per les "portes" delimitades tot i que la muralla no estigués construida. Es creia que això espantaria els mals i donaria sort i prosperitat a la ciutat. És a dir Rem no nomès desobeix les ordres del seu germà si no que tambe desobeeix una llarga tradició
Paula Soldado ha dit…
Molt bona entrada! Aquesta llegenda de la fundació de Roma és impressionant. M'encanta com barreja misteri i determinació. Els bessons abandonats, criats per una lloba, i després convertits en fundadors de la ciutat, és increïble. La decisió de Ròmul de delimitar els límits de Roma és poderosa. És una història que realment em captiva i em fa reflexionar sobre la força de les llegendes.
Gràcies!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES