LA RELIGIÓ A L'ACTUAL GRÈCIA

Com ja sabem, els antics grecs eren politeistes, cosa que actualment ja no és així. La població grega actual es compon més o menys d'un 97% de cristians ortodoxos. Grècia i les seves illes i Rússia són els països que tenen més quantitat de cristians ortodoxos. El 3% de la població de Grècia, són musulmans, catòlics i jueus. Etimològicament, la paraula "ortodox" significa "creença correcta". 


Creu de la religió ortodoxa

Segons la història de l'església ortodoxa, el primer en arribar a Grècia i compartir la fe cristiana va ser Sant Pau, tot i que en realitat va ser Constantí el Gran el que va fundar la ortodòxia. 
A partir del segle VIII, el papa de Roma i el patriarca de Constantinoble van començar a tenir diferències ideològiques, com per exemple en el catolicisme els sacerdots no es poden casar, a diferència dels ortodoxos que ho poden fer abans d'entrar a les Ordes. Així és com es va iniciar l'Església Ortodoxa Grega. La separació entre l'església catòlica i la ortodoxa s'anomena schism i va ocórrer al segle IX.

La ortodòxia es considera més un sentiment que una institució i aquest sentiment es veu reflectit en els poders públics i no només en la població. Per exemple, encara que la Constitució grega garanteix la llibertat de fe, durant uns anys es va aplicar una discriminació racial cap a les minories del país. 

Durant l'imperi Otomà (1453 - 1821), l'església i els sacerdots ortodoxos van ser molt importants en la conservació de la nacionalitat grega. Durant les diferents ocupacions que va patir el país, els ortodoxos van ser els encarregats de preservar la llengua, cultura i tradicions gregues però sobretot la fe ortodoxa. Grècia va ser fins el 2001 l'únic país de la Unió Europea en el qual posava la religió de cada persona en el seu carnet d'identitat. A més l'ús dels serveis públics només era permès a aquells afiliats a l'església ortodoxa. 

Tot i que actualment l'església i l'estat grecs estan separats com en tots els països europeus, el ortodoxos encara influeixen molt en la societat grega. El paganisme va ser eradicat de la religió grega fa segles tot i que des del 2006 s'ha regulat una espècie de moviment pagà anomenat "dodecateisme" que promou l'adoració als antics Déus Olímpics. 


Bust de Constantí el Gran, Basílica Nova de Roma (autor desconegut)

Cap a finals dels anys 70, l'episcopat catòlic de Barcelona va cedir a la petita comunitat ortodoxa d'aquesta ciutat una església perquè practiquessin la religió ja que tot i ser una minoria celebraven nadal, Pasqua, batejos i altres festes tots plegats. El fet de tenir el seu propi lloc on practicar aquesta religió va facilitar a persones vingudes sobre tot de l'est d'Europa, sobretot de Romania, la pràctica de la religió ortodoxa. la majoria de la comunitat estava formada per catalans i romanesos 
La comunitat va començar a créixer i van començar a fer diferents activitats com formació en teologia, catequesi, traducció de texts litúrgics al català i\o castellà.
Actualment la comunitat continua creixent i això ha fet que s'obrin diferents parròquies arreu d'Espanya que celebren els oficis i resen en català o en castellà i poc a poc també han introduït cants en romanès i eslau així com serbi i grec.
interior de l'Església Ortodoxa de Barcelona

Silvia Kanuteh Rubio
1r batx

Comentaris

Alba Le Riera ha dit…
La religió sempre ha tingut un paper important als nostres avantpassats, sobretot a les cultures com la de Grècia o Roma, que la religió era realment important. Una curiositat sobre la religió de Grècia, és que els sacerdots ortodoxes (papes) són molt venerats i tenen com a costum saludar la mà d'un sacerdot quan se'n saluda a un. Avui en dia només es pot veure als pobles petits.
També es creu que veure un gat negre i un sacerdot al mateix dia dona mala sort.
Bona feina!
Laura Font ha dit…
Entrada molt interessant, la religió és un aspecte que vulguem o no està molt present, des de les tradicions, el nostres valors...
Aquesta ha fet un canvi molt gran i ha evolucionat molt, tot i que en alguns aspectes a costat tenir un esperit històric ètic i moral. Com ve expresses la religió era molt més important i present al passat. M'ha semblat curiós que Grècia sigui un dels països amb més ortodoxos del món

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)