6 de maig del 2019

LA SEGONA GUERRA PÚNICA

La segona guerra púnica es va dur a terme durant el 218 a.C. i el 201 a.C. I va ser la més important de les tres que hi van haver.

Segons Pòlib la causa de la guerra va ser la ànsia de venjança de Cartago a Roma per les humiliacions de la primera guerra púnica. Per pagar les indemnitzacions de guerra que Roma havia imposat a Cartago va haver d'expandir-se per el territori Ibèric. 

                            Mapa de la Segona Guerra Púnica
El 226 a.C. es va signar la pau entre Roma i Cartago al riu Ebre.
Però al 219 aC Roma, que tenia por de la força d'Anníbal a Ibèria, es va aliar amb la ciutat de Sagunt. Anníbal ho va interpretar com una infracció al tractat i atacà la ciutat. 

Aquesta va demanar a Roma ajuda i es van limitar a exigir la retirada dels cartaginesos del setge. Sagunt va caure al 218 a.C. Roma declarà la guerra.

El senat romà tenia vàries teories de com podria atacar Anníbal el seu imperi: Per mar, envaint Sicília, amb una invasió de Masàlia (Marsella), o bé aliant-se amb els grecs. Aquestes suposicions no tenien lògica perquè Roma controlava el mar mediterrani i tenia bona relació amb els grecs. Realment la suposició més lògica semblava que Anníbal atacaria per la Península ibèrica. 

Malgrat les suposicions Anníbal va idear un pla per sorprendre els romans mentre els romans enviaven els seus exèrcits a Hispania. Anníbal va iniciar una extraordinària travessia pels Pirineus i Alps per atacar Roma des del nord.

Finalment aconsegueix entrar a la península  italiana derrotant els generals romans que li volen frenar al pas  en per exemple la batalla de Trèbia on derrota el cònsol Semproni, o a l'any següent a la batalla de Trasimeno aconseguint derrotar al general Flamini. 

Anníbal, tot hi haver guanyat aquestes batalles i tenir Roma a l'abast, no va assetjar la capital romana degut a falta d'equipament pel setge i provisions per mantenir-lo .
                                         Els elefants d'Anníbal
Ell volia derrotar Roma destruint el seu exèrcit, així que un any després Anníbal s'enfronta a un colossal exèrcit romà a Cannas. Allà va aconseguir la seva victòria més gran. Després hi van haver una sèrie de rebel·lions greges a l'itàlia del sud en suport dels cartaginesos però malgrat això una intervenció romana a Hispania  i alguns errors dels invasors. 

No va ser fins més tard Luci Corneli Escipió aconseguiria acabar amb l'amenaça d'Anníbal a la batalla de Zama a terra cartaginesa. 

Així va concloure una de les grans guerres de la l'època antiga i va ser la consolidació del Imperi Romà.

Més informació aquí.

Martí Grau 
1r Batx

1 comentari:

Judith Rodríguez ha dit...

Una entrada molt interessant! Cal destacar que la segona guerra púnica forma part d'un dels més cèlebres èxits de qualsevol força militar en la guerra antiga, fent així que destaqui per sobre de les altres dues guerres púniques.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts