3 de maig del 2019

LA PIAZZA DEI MIRACOLI: LA TORRE DE PISA

La Piazza dei Miracoli de Pisa, en català la Plaça dels Miracles, s'anomena així per la relació harmoniosa dels diferents edificis que conté.
Allà hi trobem el Duomo Santa Maria Assumpta, el se campanar inclinat i mundialment conegut com la Torre de Pisa, el Bapisteri i el Camposanto Monumentale (cementiri). 
Piazza dei Miracoli, Pisa, Itàlia.

La Torre de Pisa té una altura de 55 metres, pesa 14.700 tonelades i té 300 esglaons. No és la torre més inclinada del món, ja que només de 4º d'inclinació al sud. La més inclinada està a Sajònia, un campanar de Suurhusen que té una inclinació de 6º.
La torre de Pisa
Torre de Suurhusen, Alemanya


Quan es tracta de parlar sobre els origens de la Torre de Pisa, ens trobem davant d'un misteri. Una inscripció feta en una de les pares de l'entrada de la Torre diu: "A.D. MCLXXIV. CAMPANILE HOC FUIT FUNDATUM MENSE AUGUSTI", és a dir, aquest campanari va ser fundat al mes d'agost, D.C. 1174.
L'origen de la torre és un misteri ja que en cap registre de l'època hi ha escrit el nom de l'arquitecte de l'obra.
Aquest fet ha set el tema de molts debats encara actius, ja que segons l'historiador Aretine Giorgio Vasari, l'arquitecte de la torre és Bonanno Pisano. Però també es va reconèixer possibles autors a Diotislavi (arquitecte del Bapisteri) i a Beduino (la decoració de la torre és similar a altres obres d'aquest arquitecte). 
Van ser necessaris 200 anys i tres etapes per construir la torre de Pisa, de vuit nivells. Al cap de poc d'haver començat la construcció, es va veure que els ciments eren dèbils per sostenir el campanar, així que després d'haver construït tres pisos la torre es va començar a inclinar, llavors això va portar a que es parés la construcció.
Quasi bé després de 100 anys, Giovanni di Simone es va arriscar a acabar la construcció afegint quatre pisos més.
Esbós de la torre de Pisa

Els intents per intentar evitar la caiguda de la torre van ser molts: Col·locació de plom per contrarestar el desnivell, injeccions de nitrogen líquid per reforçar el terreny de la part endinsada, etc. Però la solució definitiva va ser l'extracció controlada de la part del subsòl en el cantó nord (cantó contrari a la inclinació).



Alba Riera
1r batx

3 comentaris:

Judith Rodríguez ha dit...

Respecte la inclinació de la Torre de Pisa, hi ha moltes hipòtesis les més conegudes són però; que la seva inclinació es deu als mals ciments que es varen utilitzar per a fer la construcció, pel sòl inestable i per últim pel disseny mal realitzat.
Una entrada molt interessant!

Unknown ha dit...

És interessant coneixer altres hipòtesis sobre la inclinació de la torre de Piza, la que jo coneixia era que el terra sobre el que es va construir era massa fangós i, això feia que estigues mal equilibrada. Tot el conjunt de monuments que hi ha a la plaça dels Miracles són preciosos i d'ignes de visirar almenys un cop a la vida.
Molt bona feina!
Jana Casacuberta, 1r batx.

Gabi Núñez Gómez ha dit...

Molt interessant! hi han moltes teories del perquè aquesta torre està inclinada i, com han dit les meves companyes, en té molt a veure el terreny on està i com hi afecta el clima en aquest.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts