LA MÚSICA A L'ANTIGA ROMA

La música a Roma sempre va tenir un paper molt important tant en la societat, com en el treball i sobretot, a l'exèrcit. 
La música provenia de Grècia i del poble etrusc. Aquesta forma d'art, s'utilitzava en el famós teatre romà. Es creaven grups o gremis on es trobaven els actors, ballarins i els músics, que eren coneguts com histrions, que és una paraula amb origen etrusc. 
Dos dels compositors més famosos de l'època eren Catul i Horaci, componien poemes que després eren entregats a cantants per ser respresentats. S'acompanyaven amb l'instrument tan harmònic anomenat arpa i el llaüt.
                                                    Arpa romana

 Hi havia un altre tipus de música que era la més popular i que acompanyava les batalles entre gladiadors i es caracteritzava per ser música culta.
Mentre l'imperi romà s'expandia, s'anaven perfeccionant instruments ja exitents, com es cas de la tibia bassa, un instrument que venia de l'arrel de l'aulos, una mena d'instrument del que ara se'n diu flauta. 
Es diferenciaven dos tipus de corrents musicals molt diferenciats: la música religiosa i la música profana, que estava en tot tipus de festes i manifestacions de la vida social romana. 
Aquest art era un medi més per adorar els déus, per tant, podem veure que la música era utilitzada en molts àmbits. 


En l'exèrcit s'utilitzaven el littus i cornu, trompetes rectes i algunes altres curvades. L'emperador Neró era un gran apassionat amb la cultura grega i va decidir imposar Festivals Sagrats on la música era molt important. Consistia en competir entre músics i demostrar qui era el millor, podria comparar-se amb el programa actual Operación Triunfo, ells ja tenien bones idees d'entreteniment implicant la música. 

Aquí us deixo un vídeo per aprofundir en el tema:




Júlia Sabat
1r Batx 

Comentaris

La música desde els seus principis ha tingut una gran importància per les persones i les notes musicals que aquests utilitzaven, prenen el nom de les mateixes que utilitzem actualment menys una: Dòria, re , mi , fa , sol , la , si , do , re.
Molt interessant!
Judith Rodríguez ha dit…
Segons el que he llegit; els romans quan van conquerir els territoris grecs varen conservar la cultura d'aquests, per tant van fer el mateix amb la música. Tot i que l'estat romà i els mandats no consideraven la música com un fet important, és més, creien que s'havia de tocar però poc i amb moderació.
Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES