Avui en dia, tenir una bona l'alimentació és un dels pilars més importants per la nostra salut.
Els romans tenien 4 àpats diaris i una bona dieta equilibrada.
Els àpats:
- Esmorzar: Els romans es prenien un senzill esmorzar anomenat (ientaculum), l'esmorzar era simple i consistia en menjar només pa amb all o sal , i una mica de formatge.
- Dinar: anomenat (prandium), era un àpat que es saltaven sovint, majoritàriament no es menjava gaire i consistia en carn o vegetals frescos.
- Sopar: es deia (cenae):era l'àpat mes llarg i el que es menjava en mes abundància el sopar es dividia en tres parts:
- La gustatio: que eren entremesos i plats lleugers com: ou, peix, enciam...
- La prima mensa: consistia en carn o peix acompanyats de verdures.
- La secundae mensae: postres basats en formatge fruita i pastissos.
El pa, el vi, la mel i altres com la sal, eren fonamentals per la cuina romana.
Feien servir la sal per conservar els aliments com la carn, olives i per impedir que l'oli s'espessi.
El pa era considerat com a menjar de rics, i en el poble, un dels menjars més comuns era el pulmentum, una mena de pasta feta de farina i aigua molt semblant a les nostres farinetes.
Mercats i botigues:
Els aliments es trobaven en mercats públics, gestionats i supervisats per edils, aquests, controlaven el funcionament i les normes.
Els pagesos es reunien en el mercat setmanal anomenat (nundinae) on aportaven els béns sobrers i nombroses botigues es distribuïen per els barris on oferien productes que tenien a l'abast.
Feien servir la sal per conservar els aliments com la carn, olives i per impedir que l'oli s'espessi.
El pa era considerat com a menjar de rics, i en el poble, un dels menjars més comuns era el pulmentum, una mena de pasta feta de farina i aigua molt semblant a les nostres farinetes.
Mercats i botigues:
Els aliments es trobaven en mercats públics, gestionats i supervisats per edils, aquests, controlaven el funcionament i les normes.
Els pagesos es reunien en el mercat setmanal anomenat (nundinae) on aportaven els béns sobrers i nombroses botigues es distribuïen per els barris on oferien productes que tenien a l'abast.
Mercat, d'Enric Simonet i Lombardo
Anna Canadell
4t ESO
3 comentaris:
És sorprenent veure lo equilibrat que tenien la seva alimentació i que provessin deferents tipus d'aliments en cada àpat del dia.
Bona feina!
És curiós, la dieta dels romans s'assemblava a la nostre, ja que fem els mateixos àpats, tot hi que amb proporcions diferents. Tot hi així m'agradaria saber perquè has dit que els romans feien quatre àpats i només n'has anomenat tres.
Em sembla una entrada bastant interessant. Volia afegir que els homes i les dones menjaven per separat. En cas de que la casa fos petita, els homes menjaven en primer lloc, llavors menjaven les dones i finalment els esclaus. La veritat que sembla ser una època molt masclista, ja que ens fa veure que se li donava més importància als homes que a les dones, cosa que no podem dir que hagi evolucionat massa avui en dia.
Publica un comentari a l'entrada