NUMA POMPILI, EL SEU REGNAT

Després de la mort de Ròmul, el regnat de la ciutat va decaure sobre el sabí Numa Pompili. En un principi no desitjava acceptar la dignitat reial, però el seu pare el va convèncer per tal de que acceptés el càrrec, per servir als déus. Recordat per la seva saviesa, el seu regnat va ser marcat per la pau i la prosperitat. 

Numa va reformar el calendari romà, ajustant-lo per l'any solar i lunar i, afegint-li a més, els mesos de gener i febrer fins a completar els dotze mesos del nou calendari. Va instituir nombrosos rituals religiosos romans, com el dels salii, designant a més, un flamen maioris (major) com a sacerdot suprem de Quirí; el flamen Quirinalis
Va organitzar el territori circumdant de Roma en districtes, per a una millor administració, i va repartir les terres conquistades per Ròmul entre els ciutadans, a la mateixa vegada que se li atribueix la primera organització de la ciutat en gremis o oficis.
Numa va ser recordat com el més religiós de tots els reis, per damunt del propi Ròmul. Sota el seu regnat es van erigir temples a Vesta i Jano, es va consegrar un altar en el Capitoli al deu de les fronteres Terminus, i s'organitzaren els flamen, les verges vestals de Roma i els pontífexs, així com el Collegium Pontificum. La tradició diu que durant el govern de Numa un escut de Júpiter va caure des del cel, amb el destí de Roma escrit en ell. El rei ordenà fer onze còpies del mateix escut, les quals varen ser reverenciades com a sagrades pels romans.  

Com l'home bondadós i amant de la pau que era, Numa va sembrar idees de pietat i de justícia en la mentalitat romana. Durant el seu regnat, les portes del temple de Jano varen estar sempre tancades, com a mostra de que no havia hagut cap guerra al llarg del seu mandat. Després de 43 anys de regnat, la mort de Numa va succeir de manera pacífica i natural. 
Numa Pompili, bust


Numa Pompili, retrat

Judith Rodríguez
1r Batx

Comentaris

Alba Le Riera ha dit…
Numa Pompili, pel que ens explica a l'entrada i comparat amb altres reis, és un cap que es centra més en l'administració i l'harmonia de la població, en millorar el sistema i construir més edificis pels que vivien sota el seu regnat, que en guanyar territori i expandir-se per aconseguir més terres.
Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES