20 de maig del 2019

CUPIDO

En la mitologia romana Cupido, també conegut com a Eros pels grecs, és el déu que ens representa l'amor. El seu nom significa: desitjos, ànsia i passió. És fill de Venus: la deessa de la bellesa, i Mart: déu de la guerra. Cupido és representat com un infant amb ales d'àngel i un arc amb fletxes, de vegades també es pot trobar representat amb una vena els ulls per demostrar que l'amor és cec.
Cupido

Cupido alhora de portar l'amor els mortals no tenia escrúpols. Feia servir dos tipus de fletxes diferents, les daurades que provocaven l'amor instantani i les de plom que creaven el sentiment de rebuig. 


 Naixement de Cupido:

Segons el mite, Cupido va néixer en un xiprer, igual que la seva mare Venus. 
Ella, va haver de cercar un amagatall al bosc, per poder protegir a Cupido  de les amenaces del déu Júpiter el qual volia eliminar-lo de la vida,  ja que estava convençut que portaria catàstrofes i caos entre humans i déus si no ho impedia, Venus es va encarregar que mai el poguessin trobar.
Cupido va ser criat al bosc on va ser cuidat, alimentat i ensenyat per nimfes que l'educaven en un àmbit salvatge i lliure.
Quan va créixer, Cupido es va convertir en un dels éssers més encantadors, però tenia una única característica que cap més altre déu tenia: es guiava únicament pels seus sentiments i emocions, mai per la raó.


En el bosc va aprendre a fabricar-se ell mateix el seu propi arc de fusta, amb el qual va aprendre a disparar sense fallar en tocar les seves víctimes. Més tard, la seva mare en veure el talent que i tenia, l'hi va regalar un arc amb fletxes d'or sòlid i plom , i li atorgar el poder de concedir l'amor i felicitat (amb les fletxes d'or) en aquelles persones que necessitaven estar juntes i (amb les fletxes de plom) separar aquelles parelles que no havien trobat la virtut en la seva relació.

El poder de les fletxes era tan fort que ningú es podia repel·lir a la seva força.
                                                                         

Anna Canadell
4t ESO

9 comentaris:

Judith Rodríguez ha dit...

Cupido és una figura mitològica molt reconeguda en la història ja que com has dit, representa l'amor pur. Tot i així, avui en dia també se'l coneix com a una deu de la vida, això és degut a que molts historiadors consideren que l'amor és vida per tant se li atribueix aquest "títol".

Jana Casacuberta ha dit...

Eros sempre ha estat un personatge molt destacat en la mitologia ja que és el creador de moltes relacions i de moltes discòrdies. Trobo molt astut el fet de que el representin amb una vena als ulls per simbolitzar que l'amor és cec, penso que li dona encara més intriga com a personatge.
Bona feina!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

tant la mare com el fill es dedicaven a l'amor, però poc se'n parla de l'amor en Cuipido. S'arribà a enamorar en algun moment?

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Tot i que Cupido se sol representar com un nen, diu el mite que la seva mare preocupada perquè no creixia va demanar una resposta a l'oracle de Temis que li va respondre: "l'amor no creix sense passió". Al principi Venus no ho va entendre fins que Anteros, el germà d'Eros va néixer. Anteros era déu de la passió i quan estava a prop de Cuipido, aquest creixia i es transformava en un jove molt bell, però quan es separaven de nou, Eros tronava a ser un nen. Bona feina!

Bruna Villegas ha dit...

Cupido, o Eros, sempre ha estat un personatge molt present tant en la mitologia com en la vida quotidiana (tots hem sentit a parlar d'ell). Trobo interessant que el representessin amb una vena als ulls i com un nen, ja que així dóna a entendre que l'amor és cec i que perquè creixi un amor, es necessita passió. Bona feina!

Fernanda Paredes ha dit...

Deixam afegir que Cupido així com ajuntava a parelles, també podia separar-les, és a dir en cas que Cupido notés que aquella relació no estava funcionant d'una manera correcta llençava ala parella una fletxa amb punta de plom (la fletxa del desamor).

Alba Le Riera ha dit...

El personatge de Cupido varia segons la perspectiva des de la mitologia que triis.
Segons la mitologia grega, Cupido se'l considerava un "chico malo", ja que aprofitava el seu poder sobre els sentiments de les persones per crear problemes entre ells. En canvi, a la mitologia romana, és tal i com s'ha descrit en aquesta entrada, se'l considerava una persona capritxosa i perversa, amb la capacitat de transformar les seves tempestes amoroses en tempestes d'odi.
Bona feina!

Berta Dong Reixach ha dit...

Cupido sempre ha estat un personatge molt famós dins de la mitologia, i sol se representat com un àngel o nen petit amb ales. si ens fixem sempre porta una vena ja que representa que l'amor és sec. Tot i que sempre semblava bona persona, també va causar molt caos entre els deus i humans.
Molt interessant!

Meryem Merimi ha dit...

M’ha semblat una entrada molt interessant! També, segons el que he llegit en moltes font d’internet i he pogut contrastar, és que Cupido també es va enamorar! Diu la llegenda que la deessa Venus, estava molt gelosa d’una dona mortal anomenada Psique (coneguda per la seva extrema bellesa). És per això que va encarregar el seu fill Cupido de fer enamorar bojament a Psique amb un home de baixa condició. El problema va sorgir quan Cupido va veure a Psique i se’n va enamorar bojament d’ella. Finalment després de tants obstacles en la seva relació, es casen amb l’aprovació dels déus.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts