19 de març del 2019

ÈDIP REI de SÒFOCLES

Èdip Rei, de Sòfocles, és una tragèdia grega que pertany al cicle tebà, on s'explica la història dels Labdàcides, una dinastia fundada per Làbdac, el pare de Laios i avi d'Èdip. 
Tot i que hi ha hagut moltes versions diferents i moltes d'elles contradictòries, explicaré la que té més semblança a la història de Sòfocles. 
Èdip Rei, de Sòfocles

Tebes era una ciutat maleïda des del principi del seu origen, una característica que marcarà tots els que siguin reis d'aquesta ciutat. 
Quan Laios, pare d'Èdip, torna a Tebes per recuperar el tron que legítimament li corresponia, arrossegava la maledicció de Pèlops, per haver raptat i violat el fill Crisip del rei d'Èlide. 
L'oracle de Delfos va predir que Laios moriria a mans del seu futur fill, i així és com decideix imposar-se una castedat forçosa. Tot i que, una nit es deixa endur per l'impuls eròtic i Iocasta, la seva dona, queda embarassada. Endut per la por del que havia predit l'oracle, ordena abandonar el nadó a les muntanyes del Citeró, però abans d'abandonar-lo va perforar-li els peus perquè així ningú no volgués acollir-lo. Però encara així, un pastor va trobar el nadí i el va portar als seus amos, que decideixen fer-lo passar pel seu fill i l'anomenen Èdip, que en grec antic, significa "el dels peus inflats". 
Quan Èdip va complir 18 anys, un home que anava borratxo li va explicar que els reis no són els seus veritables pares, i preocupat, els interroga. Aquests van negar que la versió d'aquell home fos veritat, però no aconsegueixen convèncer-lo. Així que decideix visitar l'oracle de Delfos, per preguntar-li quin era realment el seu origen. El noi, en sentir i descobrir el seu orígen i el seu destí, s'espanta molt, ja que l'oracle prediu que acabarà assassinant el seu pare i casant-se amb la seva mare. 

Èdip abandona la ciutat, creient així que evitarà que es compleixi la maledicció. Però en fer-ho, es trobà en una cruïlla de camins, on coneix a un senyor acompanyat per cinc servents que el tracten amb menyspreu. Èdip en veure aquella injustícia, perd el control i els mata: només se salva un dels criats, que aconsegueix escapar. Èdip, sense adonar-se que en aquell moment s'havia començat a complir la predicció de l'oracle, va continuar el seu camí. 

Arriba a Tebes, una ciutat que està sent atacada per un monstre anomenat Esfinx. En aquest enllaç podeu trobar la història de l'esfinx, i el que va passar amb Èdip i aquest detalladament. 
Èdip i l'esfinx


Èdip aconsegueix resoldre l'enigma, i Creont, després de saber sobre la mort de Laios , ofereix el tron i la mà de la seva germana Iocastra per compensar-lo per haver vençut a l'esfinx. 
Èdip és portat a com a nou rei a Tebes i allà es casa amb Iocasta, i tenen dos fills i dues filles: Etèocles, Polinicies, Antígona i Ismene. Durant uns anys va viure feliçment a la ciutat, fins que arriba una gran plaga mortal i s'adona que ell és el culpable de la mort del rei, i d'haver-se casat amb la seva mare. Embogeix i s'arrenca els ulls, mentre que Iocasta es suïcida. 



Alba Riera
1r batx

1 comentari:

Anònim ha dit...

Bona feina! La tragèdia d'Èdip Rei està molt ben explicada. Parles dels detalls més importants, però també dels que no són tan significants. I el vídeo al final t'ajuda a aclarar-te si tenies algun dubte!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts