7 de març del 2019

LA MÚSICA A L'ANTIGA ROMA

La música a l'antiga roma és una de la característica que va evolucionar més dins el món de la música antiga. Es va desenvolupar sobretot durant l'Imperi, però durant la República i la Monarquia també va ser important. 

MONARQUIA:
Al principi als romans els interessava molt més la guerra que les arts sobretot la música. Les primeres idees que van tenir sobre aquest art venia dels etruscs però era bastant grollera. 
Alguns autors asseguren que quan Ròmul i Rem eren a casa de Fàustul els va ensenyar literatura i música i que els habitants de l'Arcàdia van portar lletres i música instrumental cap a Itàlia. 
En el temps de Ròmul es tocava la flauta en els sacrificis que es feien per a la deessa Cibeles. Més tard, Numa Pompili va triar als patricis perquè cantessin himnes en honor del déu de la guerra. I Servi Tuli va manar que durant dos segles es composés només amb trompetes i banyes.

REPÚBLICA: 
Segons Horaci, Luci va ser el primer que el 510 a.C. va inventar un tipus de comèdia en la que es recitaven versos únicament acompanyats de tocadors de flauta i de corda. El 219 a.C. el cònsol Luci Emili Pau va introduir la música a les festes i va donar privilegis a tots aquells músics que volguessin tocar a Roma. 

IMPERI:
Durant l'espectacle de la naumaquia, que literalment vol dir combat naval, que va tenir lloc en un llac prop de Roma liderat per Juli Cèsar, es creu que hi van assistir molts músics i cantants i quan aquest va morir, van cremar tots els instruments en el seu honor.
A August no li agradava molt la música però va trobar que era un medi per distreure el poble i constantment feia festes i espectacles.
La mort d'august va suposar la decadència de la música i l'espectacle ja que el seu fill Tiberi va expulsar els músics, actors i cantants degut a un assassinat a un teatre. Varis successors van tornar a donar importància a la música però per exemple a Claudi li agradava més observar els gladiadors. 
Neró, en canvi, valorava moltíssim la música i creia que era el que creava la felicitat, això va fer que el poble comencés a menysprear-la. 

Aquí us deixo una mostra d'una cançó anomenada Etruira:


Aquesta peça és d'un grup britànic anomenat Synaulia que a part de músics són coreògrafs, arqueòlegs que dediquen les seves investigacions a la música i la dansa de les civilitzacions antigues, centrant-se sobretot en els etruscs i els romans.   

Silvia Kanuteh Rubio
1r batx

8 comentaris:

Anònim ha dit...

És curiós l'augment de l'interès per la música al llarg del temps. Es passa d'un extrem a un altre, de la República on interessava més la guerra que l'art, a l'imperi on molts músics i cantants asistien a espectacles i s'utilitzava la música per distreu-re al poble. Bona feina!

Fernanda Paredes ha dit...

Hem demano, si els romans escoltessin la música que escoltem a dia d'ara els hi agradaria? I que en pensarien? Una entrada interessant que m'ha servit per guanyar una mica més de cultura romana. Bona feina.

Martí Grau Alemany ha dit...

Com a persona que estudia música és important saber l'origen d'aquesta. M'ha sorprès el fet també, que sobre la música els emperadors fossin tan crítics i tinguessin opinions tan diverses. Quan en els nostres dies hi ha música per a tots els gustos i a pràcticament tothom li agrada.Per tant, no és un tema a debati.

Bruna Villegas ha dit...

És curiós com va augmentar l'interès per l'art i la música durant l'antiga Roma. Actualment, escoltar música és essencial per moltes persones, és més, hi ha moltíssims tipus i gèneres de música, per tant, a tothom li agrada. En canvi, els romans no tenien aquest privilegi. Molt interessant!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

Avui en dia trobem que moltes dones han arribat al món musical, en l'antiga Roma, havien cançons fetes per dones o dones que s'hi dediquessin?
Molt interessant!

Jana Casacuberta ha dit...

Trobo molt interessant que ja des de temps tant antics la música hagi tingut tant pes i importància a la societat. És curiós la diversitat d'idees que tenien els emperadors entre ells en temes de música, però potser les seves opinions van influir en una millora per la música. Bona feina!

Rebeka Picoiu ha dit...

Si ens fixem, amb el pas del temps la música ha evolucionat fins a un punt on molts la escolten 24/7. Em sembla interessant aquest canvi ja que en la entrada expliques que els romanes estaven més per la guerra que per les arts (en especial la música)

Judith Rodríguez ha dit...

És interessant veure que l'interès per la música ha anat creixent i que aquesta ha evolucionat fins arribar a avui en dia. La música sempre ha jugat un paper important en la societat i, tot i que abans no fos tan ben valorada, tenia el seu propi pes i importància.
Molt bona feina!

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts