CONSTANTÍ I

Flavius Valerius Aurelius Constantinus (272-337) conegut com Constantí I, va ser emperador de l'imperi Romà des del 306 fins al 337 Dc. La seva importància ve de que va ser el primer emperador cristià.Tot i que no fou batejat fins al final de la seva vida.

Va néixer a Naissus, l'actual Nis a Sèrbia i va morir a Nicomèdia.
Va ser fill de Constanci I i d'Helena. Va acompanyar el seu pare a Britània on quan va morir el seu pare va ser proclamat emperador per les seves tropes.El seu regnat no fou fàcil, perquè uns sis emperadors li van fer front per establir-se amb el poder. 

Constantí va refundar la ciutat de Bizanci canviant-li el nom a "Constantinoble" la que fins el segle XV devia el seu nom a Constantí. Actualment és anomenada Istambul.

Se'l recorda per haver promulgat l'Edicte de Milà l'any 313. Unes lleis que legalitzaven el cristianisme en l'imperi Romà i que consagraven la llibertat de culte. Això, fou clau en la expansió del cristianisme per Europa. I el desenvolupament de la fe cristiana en el transcurs de la història. Segurament l'adopció del cristianisme es tractava de una tàctica política.  

Va crear el solidus, una moneda que va contribuir a la estabilització de la moneda i que va ser un gran èxit.
La seva política va comportar un creixement dels privilegis de l'alta societat i un augment de la servitud.

Sempre ha estat venerat com a un sant per les Esglésies Orientals.

                              Constantí I el Gran

Podeu trobar informació més detallada Aquí. I escoltar el següent programa.Martí Grau Alemany 
1r Batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LES CIUTATS ROMANES

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

EL MITE D'ORFEU I EURÍDICE