8 de març del 2019

LA VESTIMENTA A L'ANTIGA ROMA

La vestimenta a l'antiga Roma tenia algunes semblances amb la de l'antiga Grècia. La roba es dividia en dues parts: la roba interior indutus i l'exterior amictus. En el jovent grec la roba simplement era una túnica, mentre que en el jovent romà era una toga. El que nosaltres anomenem "samarreta interior", ells també ho tenien però s'anomenava subúcula. Tot això era ajuntat amb una mena de cinturó que acabava tancat per un fermall. La toga estava feta de llana, un material que abrigava i per tant era suficientment útil. 

Representació d'una toga

COLORS EN LA VESTIMENTA:
El color més utilitzat en la toga era el blanc, però també se solia utilitzar el gris. Hi havia petits detalls que sobresortien de color lila, normalment eren tires. 
Pels conqueridors, en canvi, el color d'aquest detalls era el color or. Els emperadors portaven togues de color lila per complet i detalls daurats. 


Manera de vestir segons la classe social 

LA VESTIMENTA DE LA DONA: 
Les dones utilitzaven estoles semblants a la toga dels homes, encara que, en l'època romana més rudimentària s'utilitzaven les togues tant en les dones com en els homes, quan va haver-hi influència del khiton grec, va sorgir l'estola
L'estola era llarga fins als peus i es portava sobre la túnica interior (roba indutus). Tenia mànigues i es subjectava amb tirants. Aquesta mena de túnica l'adquirien les dones quan es casaven per indicar que eren dones respectables. 
La palla, el ricinium i el supparrum era utilitzat per les matrones, indicava el prestigi dins les famílies i el status instantani. 

Vestimenta dona
Com ja és d'esperar, segons la classe social en què es trobava cada família es podien permetre un tipus de roba o una altra, a més a més, que el material es limitava molt segons els diners.
Júlia Sabat
1r Batx

10 comentaris:

Anònim ha dit...

És interessant saber les diferències en la vestimenta entre romans i grecs, o que la vestimenta dels emperadors o conqueridors era diferent. Vull afegir que em sembla molt injust que les dones portéssin una túnica diferent segons si estaven casades o no. Bona feina!

Berta Dong Reixach ha dit...

En aquest tema, la vestimenta, podem observar que fins i tot aquí també hi havia diferències segons el teu estatus dins la societat. Potser no es veia tant, però hi era. Com ha dit el meu company David jo també estic amb desacord que les dones portessin diferents tipus de túnica per classificar-les segon si eren casades o no.

Fernanda Paredes ha dit...

És interessant com els grecs i els romans tenien tantes coses en comú com en aquest cas la vestimenta, però que en el mateix àmbit hi haguessin diferències que ha dia d'ara ens ajuda a diferenciar-los. Una entrada molt interessant. Bona feina.

Bruna Villegas ha dit...

Trobo bastant injust que les dones haguessin de canviar la vestimenta una vegada casades, els homes no ho feien pas. D'altra banda, m'ha semblat curiosa la comparació entre la vestimenta grega i la romana, ja que em pensava que serien ben diferents, i no és així. Bona feina!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Com sempre, hi ha diferències entre classes socials fins i tot en la roba! I també entre dones i homes ja que quan es casaven les dones havien de canviar la roba de color. M'ha semblat interessant que expliquessis les diferències entre la roba romana i grega. Bona feina!

Jana Casacuberta ha dit...

Es interessant veure les diferències que hi havia entre les vestimentes dels grecs i dels romans. Tot i que trobo molt injust que les dones portessin una vestimenta diferent depenent de si estaven casades o no. És trist que la seva vida hagués d'estar definida per una peça de roba.

Gabi Núñez Gómez ha dit...

Un altre cas on trobem diferències entre homes i dones ja que aquestes havien de canviar la seva manera de vestir un cop eren casades i els homes no. En molts casos, els colors també diferenciaven les classes socials i/o les dones casades.

Judith Rodríguez ha dit...

No em sorpen gaire que les dones haguessin de vestir amb una túnica o altra depenent de si estaven casades ja que la seva cultura era molt masclista i posicionava a la dona en un rang molt més inferior que l'home. Per altra banda, trobo molt interessant descobrir que els grecs i els romans vestien amb roba diferent ja que a simple cop d'ull sembla que utilitzin les mateixes peces de roba o si més no molt semblants.
Molt bona feina!

Rebeka Picoiu ha dit...

Molt interessant saber que abans no feien servir la roba que portem ara tots. També m'ha impressionat els colors de la vestimenta del home i la diferència amb la roba entre els emperadors i els conqueridors.

seviaopoku ha dit...

Es curiós veure que els emperadors i els conqueridors no es vestien igual, i segons de quina classe social eretes els colors variaven. També trobo que es molt trist que les dones casades i les que no ho estaven tinguessin un tipus de vestimenta diferent. Molt bona feina!

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts