DIONÍS

Dionís era fill de Zeus i la mortal Sèmele, déu del vi, l'agricultura i vegetació, però també era conegut com el déu del teatre, per l'emoció i el caos. Organitzava diferents festes i banquets.

                                                              Déu Dionis

Segons el mite, Hera molt gelosa de Sèmele va convènçer-la dient-li que Zeus l'estava enganyant, l'hi deia que ell no era Zeus sinó un mortal que es feia passar per ell i perquè li digues la veritat sobre qui era i demostrar la seva immortalitat havia de preguntar-li que l'hi mostres tot el seu poder i tota la seva esplanador. Zeus per complaure va aperèixer envoltat de llamps i trons els quals van provocar la mort immediata de Sèmele.
Llavors saben que Sèmele estava embarassada del seu futur fill, Zeus ràpidament l'hi arrencar el nadó encara viu del ventre perquè pogués completar la gestació. Amb l'ajuda d'Hermes se'l cosir a la cuixa, on sis mesos més tard va poder néixer.
Despès del naixement de Dionís, Hera molt enfadada ordenar els tirans que matessin el petit i el tallessin a trossos. Aquests van complir les ordres d'Hera, el mataren, el tallaren a trossos i el ficaren a bullir en una caldera dels tirans. 
Rea, l'àvia de Dionís va unir totes les seves restes i el va tornar a la vida.


Anna Canadell
4t ESO

Comentaris

Núria González ha dit…
Una entrada molt interessant! Afegeixo que passat el període de gestació, Zeus ha d'amagar l'infant de la seva dona. Per això, recorre a les Nimfes de la pluja i Silè que vivien a la Muntanya Nisa.

Durant la joventut, Dionís va aprendre a cultivar la vinya i va elaborar una beguda fermentada. Sense voler-ho havia inventat el vi. Sorprès per la beguda que havia descobert, va començar a perfeccionar les tècniques i es va convertir en un expert en l'agricultura i el cultiu de la vinya. Des d'aquell moment, va començar un viatge pel món intentant predicar la cultura del vi entre tots els mortals.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)