28 de març del 2019

INVENTS GRECS UTILITZATS ARA (II)

11. LA DEMOCRÀCIA

Tots els països que tenen instaurada la democràcia com a forma de govern han d'agraïr-ho als grecs. Per salvar els antics atenencs de la crisi social, política i econòmica creada per la rica minoria, Soló va introduir una forma de govern ja utilitzada a Esparta, la qual donava als ciutadans el dret a vot i, a l'assamblea, l'habilitat per triar funcionaris i aprovar lleis: la democràcia.


12. LA GEOMETRIA
Tot i que les tècniques geomètriques són conegudes a partir dels antics egipcis, babilònics i inques, varen ser els grecs qui van establir els fets geomètrics per raonament deductiu. Tales de Milet, Pitàgores, Euclides i Arquímedes van donar un nombre de principis i normes geomètrics basades en veritats matemàtiques, les quals encara s'ensenyen a les escoles.

Teorema de Tales
13. EL TEATRE
La paraula "teatre" prové del grec "theatron" referint-se als seients de les arenas a l'aire lliure on el públic mirava l'espectacle. Els grecs eren uns grans patrons de les actuacions, cada poble tenia la seva pròpia companyia i sovint organitzaven competicions. Les comèdies, tragèdies i sàtires van ser totes inventades pels grecs.


Teatre d'Epidaure a Argòlida
14. LES FAULES D'ISOP

La col·lecció més important de faules va ser escrita per Isop, el qual es creia que era un esclau grec qui va guanyar la seva llibertat gràcies al que va escriure. La seva faula més coneguda és la de la Llebre i la Tortuga.

Aquí teniu una versió infantil d'aquesta faula:


Bruna Villegas
1r Batx

6 comentaris:

Jana Casacuberta ha dit...

Els invents dels grecs no deixen de sorprendre'm! És molt interessant saber l'origen de les diferents coses que ens envolten, he trobat molt interessant que els grecs inventessin la democràcia ja que no pensava que vingués de tants anys enrrere. Bona feina!

Judith Rodríguez ha dit...

És curiós pensar que moltes de les coses que utilitzem diàriament (ja siguin pensaments polítics com objectes) provenen dels grecs i que continuïn estan presents en el nostre dia dia, ja que se suposa que com a societat avancem i innovem les idees més antigues.
Molt interessant!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

El fet de veure com les faules són tan antigues i que tot i això encara avui dia les continuem explicant, ens demostra la influència del món clàssic en l'actualitat. En el cas de la geometria, també ens adonem que els conceptes estudiats pels matemàtics en la seva època, continuen sent útils avui dia. Molt interessant!

Júlia Sabat ha dit...

El món clàssic segueix molt més present entre nosaltres del què hem pensava. És curiós que coses tan importants i ben pensades com la democràcia, tinguin origens tan antics.
M'agradaria afegir que els jocs que se celebren actualment, les Olimpíades, ja fossin presents a Grècia al 776 aC dedicats als Déus Olímpics a Olimpia, d'aquí hem tret les arrels del nom dels actuals jocs.
Molt interessant!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

M'ha sorprès molt que les faules que coneixem a dia d'avui, vinguin de tant temps enrere.
D'aquestes faules hi han cançons que també es relacionen amb els mites grecs.

Molt interessant!

Alba Le Riera ha dit...

Realment els habitants d'aquella època van causar un gran canvi respecte l'evolució de la societat, tant políticament com intel·lectualment, i gràcies a aquests nosaltres hem pogut arribar fins aquí, ja que sense alguns d'aquests invents no haguéssim pogut avançar.
A més, els grecs sempre buscaven una manera per fer aprendre als altres de manera metafòrica, com és en el cas de les faules.
Bona feina!

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts