6 de març del 2019

EL NAIXEMENT I LA INFÀNCIA DE ZEUS

Segons el llibre d'Apol·lodor "Biblioteca de relats mitològics", Cronos, el tità fill d'Urà i Rea, va encadenar als germans d'Urà, els catorze titans, i els va empresonar a Tàrtar, el lloc més profund de l'Hades. Va prendre per muller a la seva germana Rea, i com que Gea i Urà li havien predit que seria desposseït del tron per un fill, es menjava els seus nadons tant bon punt naixien. Es va empassar a Hèstia, el primer fill, després a Demèter i Hera, després a Plutó i per últim a Posidó. La mare, dolguda per aquests actes, se'n va anar a Creta quan estava embarassada de Zeus, i va deixar al déu a la cova del Dicte. El va lliurar als Curetes, els sacerdots de culte de Rea, i a les nimfes Adrastea i Ida, filles de Melisseu, perquè el criessin. 
Així doncs, les nimfes alletaven a l'infant i els Curetes mantenien protegida a la criatura a la cova, armats, fent soroll amb els escuts perquè així Cronos no sentís la veu del nen. Rea va embolcallà una pedra i la va oferir a Cronos, perquè se l'empassés i creés que era el nadó acabat de néixer. 
Llibre "Biblioteca dels relats mitològics" d'Apol·lodor

Quan Zeus va ser adult, es va casar amb Metis, filla d'Ocèan i de Tetis, essent la primera esposa de Zeus. Aquesta va oferir a Cronos un fàrmac que li va fer vomitar la primera pedra, i seguidament, els fills que s'havia empassat. Zeus, juntament amb tots ells, va iniciar una guerra contra Cronos i els titans. Al cap de deu anys en guerra contra ells, Gea va concedir-li la victòria si tenia per aliats als que havien estat al Tàrtar. Així que Zeus va matar a Campe, el monstre guardià que Cronos havia posat en custòdia als empresonats, i aleshores, els ciclops van donar a Zeus el tro, el llamp i el llampec; a Plutó el casc, i a Posidó el trident. Ara ja armats, van poder derrotar als titans, els van tancar a Tàrtar com a guardians hi van posar els Hecatonquirs, monstres de cent braços i cinquanta caps. I els tres germans, a sort, es van repartir el poder entre ells; Zeus el domini del cel, Posidó el del mar i i Plutó el de l'Hades. 



Alba Riera
1r Batx

5 comentaris:

Anònim ha dit...

És un mite molt interessant i conegut. Per sort Rea va poder salvar a temps a Zeus, perquè sino hauria estat devorat com la resta de germans i un cop fós adult, no hauria pogut derrotar al seu pare. Deixem afegir que es diu que Cronos va morir enverinat per Zeus. Bona feina!

Rebeka Picoiu ha dit...

El vídeo m'ha ajudat a entendre millor la entrada i em sembla impressionant la història. Això si, m'he fixat en el vídeo que Cronos té a veure amb el complex d'Edip, que el nen a una certa edat inconscientment vol que el seu pare desaparegui per així ell tenir a la seva mare per a ell sol.

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Crec que és important saber el naixement i una mica els primers anys de Zeus ja que és un personatge molt present a la mitologia i el déu dels déus. El paper de Rea a la història és important ja que sense la seva ajuda Zeus no hauria sobreviscut i potser la història seria molt diferent. Molt interessant!

Judith Rodríguez ha dit...

Cal destacar que gràcies a Rea, Zeus va poder sobreviure i llavors aquest va rescatar als seus altres germans i donar lloc al que ara coneixem com a mitologia grega, amb els deus de l'Olimp, etc. El paper que desenvolupa la seva mare és essencial ja que sinó la història seria totalment diferent a la d'avui en dia.
Molt interessant!

Gabi Núñez Gómez ha dit...

Zeus, tot i haver-se venjat del seu pare pel que va fer als seus germans, en altres mites copia la figura del seu pare, en quant a algun naixement d'algun fill seu.

Molt interessant!

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts