PÍNDAR

Píndar va néixer cap el 518 aC a Beòcia i va morir cap el 438 aC a Argos. Va ser un dels màxims representants de la poesia lírica grega concretament de la poesia lírica coral.

Píndar va pertànyer a una família aristocràtica, per aquest motiu es va poder permetre els seus estudis i els seus viatges. Es va criar a les ciutats de Tebes i Atenes, on va ser deixeble d'Agatocles. Encara sent molt jove va participar en un concurs literari de poesia, en el que no va guanyar. 
A l'edat de vint anys va començar a ser reconegut com a poeta i des de llavors va andar recorrent les diverses corts gregues recitant la seva poesia. 
L'obra del poeta líric consisteix en Epinicis o odes triomfals dedicades als guanyadors dels jocs esportius panhel·lènics: Olímpiques, Pítiques, Ístmiques i Nèmees.
Píndar tenia un esperit religiós i era profundament devot a les tradicions aristòcrates. Va impregnar la seva obra de la concepció religiosa i moral de la vida que li va permetre igualar-se a l'heroi celebrat, fins i tot quan es tractava d'un poderós monarca: el significat que això tenia era que posant en relleu i immortalitzant la gesta de l'heroi, el poeta educava les noves generacions tot perpetuant els antieks valors.

Píndar també va utilitzar el peà, els partenis, els himnes i cants dedicats al vi i cants fúnebres. La seva poesia tenia un nivell lingüístic molt elevat, ja que combinava diferents dialectes grecs i hi predominaven figures retòriques.
Artistes posteriors consideren que Píndar és el símbol de la llibertat del geni creador.
Bust de Píndar-Còpia romana de la grega
original del segle 5 aC





















Judith Rodríguez Bares
1r Batx

Comentaris

Bruna Villegas ha dit…
Una personalitat molt interessant. Deixa'm afegir que hi ha fonts que asseguren que Pínder fou deixeble de Las, destacat poeta líric grec. Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES