LES ERÍNIES

Aquestes eren tres deïtats  anomenades Megera, Tisífone i Alceto que s'encarregaven de conservar l'ordre natural  però que van acabar tornant-se venjadores de crims i les injustícies que es cometien. Cadascuna d'elles tenia un diferent i fonamental paper. 
Es diu que van néixer de la sang d'Urà quan aquest va ser castrat pel seu propi fill Cronos , aquesta va ser considerada la primera injustícia des de la Creació
Eren éssers temibles representats amb ales, fuets i cabells de serps que es lligaven al voltant dels seus respectius cossos. S'encarregaven de fer impossible la vida dels pecadors, aquells que cometien errors, assassinats i fins i tot infidelitats. Res podia canviar aquest destí de ser castigats que els hi pertocava si cometien aquests pecats.   
Aquests càstigs no només anaven dirigits als mortals, sinó que als Déus també. Eren deesses de la venjança, per tant, ningú se'n salvava si era injust. 

MEGERA: Era coneguda com la envejosa
TISÍFONE: Encarregada de castigar
ALCETO: La que mai es deté 


Representació de les Erinias venjant-se davant un pecador

Un dels casos que van castigar va ser l'assassinat d'Orestes que va matar a la seva mare per venjar al seu pare i va haver de suportar un dolorós sentiment de culpa i a les Erínies amb ganes de venjança que el van perseguir sempre, ni tan sols el van deixar en el Temple d'Apol·lo.

Aquesta història simbolitza la transició dels crims de sang als que s'imposava la justícia de venjança, el cercle continu de crims i a la venjança que ha existit a la societat més primitiva fins la d'avui. 


Júlia Sabat
1r Batx

Comentaris

Anònim ha dit…
No coneixia aquestes tres deïtats anomenades Erínies. Pel què expliques van anar moderant la seva funció, perquè hi ha un gran canvi de conservar l'ordre natural a tornar-se venjadores de crims i injustícies. M'ha sorprès com eren representades i que van néixer de la sang d'Urà. Bona feina!
Fernanda Paredes ha dit…
Un fet molt curiós que hi haguessin aquestes deïtats, però per molts que aquestes existissin els déus feien males accions, com per exemple Posidó amb Medusa. Una entrada molt interessant. Bona feina!
Berta Dong Reixach ha dit…
M'ha agradat molt aquesta entrada ja que desconeixia les erínies. Per una part trobo bé que existissin ja que està bé castigar la gent que ha fet malifetes, però per l'altre banda penso que eren massa violentes psicològicament i físicament.
Bona feina!!
Jana Casacuberta ha dit…
Havia sentit a parlar alguna vegada de les Erínies, tot i així no sabia ben bé en què consistien. Trobo que són bastant brutals els càstigs que posaven sobre la gent, és a dir, si que està bé que castiguessin als pecadors però potser no fa falta l'ús de tanta violència. Molt interessant!
Desconeixia completament les Erínies, el fet de castigar a les persones que feien malifetes em sembla una idea que calia posar en marxa, però com han dit els meus companys, la violència sobrepassa els càstigs.
Molt bona entrada!
No coneixia aquests éssers però trobo curiós el fet que no només castiguessin els mortals sinó que també els déus, ja que moltes vegades les deïtats feien coses molt pitjors que els humans i no rebien cap càstig. Tot i així ara m'he adonat que sí que eren castigats degut a la feina de les Erínies. Molt interessant!
Bruna Villegas ha dit…
No era conscient de l'existència d'aquests éssers però els trobo molt curiosos. Les Erínies castigaven a tot aquell qui feia malifetes, i això ho trobo correcte, però també penso que eren massa violentes i agressives. Tot i així, altres deïtats eren pitjor. Bona feina!
Karina Szabo ha dit…
Uns personatges molt curiosos i extravagants. El fet de castigar a la gent que cometia pecats, injustícies, infidelitats, assassinats i coses dolentes en general, per una molt bona lecció,tot i que la mort i altres càstigs, no eren la decisió més justa, sinó innecessària en alguns casos. Molt interessant i molt bona feina!
Anna Canadell ha dit…
M'ha semblat una entrada molt interessant, ja que desconeixia qui eren les Erínies, el fet que castiguessin a les persones que feien malifetes en part estava bé, però igual que els meus companys penso que no calia utilitzar tanta violència.
Molt bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES