EL VALLUM ROMANUM

El Vallum Romanum és un  nom per definir les estructures defensives construïdes a la província romana de Britània.
Aquest Vallum Romanum l'integren el mur d'Adrià i el mur de Antoní. Les restes de tal monument han estat declarades patrimoni de la humanitat per la (UNESCO).
                                            Un Tros del Mur d'Adrià
L'origen dels murs és deu al nou emperador Adrià, que tenia clar que roma havia de mantenir el seu imperi. Ja que el seu pare, Trajà, n'havia aconseguit la màxima extensió. L'objectiu d'Adrià consistia en deixar estar les regions més orientals de l'imperi per poder consolidar les fronteres de les regions occidentals.

Així dons Adrià per protegir la frontera envers els perillosos pictes de Caledònia (Actuals Escocesos), el 122 DC va construir un mur d'una punta de mar fins a l'altre. Batejant-lo amb el seu propi nom. 
 

                                                                     Mapa de la ubicació dels Murs
El Mur D'Antoni fou construït posteriorment a desig d'Antoní Pius i té el seu nom immortalitzat en aquest mur. La construcció va començar al 142, tenia uns 60 Km. i per tant més petit que el mur d'Adrià. La seva extensió es trobava entre el Fiord de Forth i la desembocadura del Clyde. Va ser construïda per 2 legions romanes. Aquest mur va ser important en la lluita dels pictes i escots vers els romans. 

La muralla era pitjor que la del mur d'Adrià ja que constava d'un mur de torba i terra i d'un fossat. Constava d'uns 19 forts que formaven en part la totalitat del Mur.

Com a contingut extra com informació de la presència dels romans a l'illa britànica, Cliqueu Aquest article de l'ara.

Martí Grau 
1r Batx

Comentaris

Júlia Sabat ha dit…
Actualment llocs com aquests poden ser una gran font de guanys gràcies al turisme que atrauen. Els romans ens han deixat moltes infraestructures de les que se'n conserven restes, com les d'aquest mur, i ens obren portes per adquirir més coneixement sobre la història que porten al darrere, com és el cas de la història de les restes que hem esmentat.
Bona entrada!
Alba Le Riera ha dit…
El mur d'Adrià va ser l'última frontera de l'Imperi Romà. Aquesta construcció històrica també es pot donar a conèixer gràcies a les seves aparicions a diferents pel·lícules com "La legión del Ágila" o "El rei Artur", tot i que avui dia només se'n pot veure un 10% del que va ser.
Bona feina!
Unknown ha dit…
Amb això es veu la importància dels antics de protegir les terres i evitar batalles ja que en aquells moments si volies aconseguir una terra ho havies de fer lluitant, o si volies conservar-la l'havies de protegir.
Tot i això, no havia sentit a parlar mai d'aquests murs i muralles i ho he trobat molt interessant, bona feina!
Gràcies als romans, avui conservem algunes restes de monuments i escultures impresionants.
Una de les ciutats amb gran importància romana que us aconsello visitar és l'actual Tarragona, "Tàrraco".
Anònim ha dit…
Construccions com aquestes, les podem gaudir i visitar gràcies a la defensa que van fer els romans per protegir-les. En aquest cas en concret, l'emperador Adrià va continuar mantenint el que el seu pare havia aconseguit. Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES