CIRCE

Circe fou una deessa/bruixa, que vivía a l'illa d'Ea. Filla dels dos grans titans Hèli i Perseis i germana d'Etees, Egea, Pasifae i Calipso.

Circe oferint una copa a Ulisses.
John William Waterhouse
D'aquesta deessa en trobem un mite que apareix en l'Odissea d'Homer que ens diu que després de que Ulisses passés pel país d'Estrígons i s'encaminés juntament amb la seva tropa cap a l'illa de la deessa Circe, Els homes d'Ulisses amb el capdavant d'Euríloc, van decidir endinsar-s'hi per descobrir cada racó d'aquesta, on minuts després van arribar a una vall on hi van trobar un bell Palau, el Palau de la deessa Circe. Tots els homes menys Euríloc, no es van resistir a entrar i un cop dins, s'hi van trobar a la jove Circe que els esperava  hospitalàriament i que els convidà a un banquet. 
I just en el moment en què tots estaven menjant, la deessa agafà la seva vareta i un per un, va convertir a tots els homes en animals com lleons, gossos, tigres... i els va tancar amb altres animals en uns estables. Euríloc que ho havia vist tot des de fora, va córrer a explicar-li el que havia presenciat a Ulisses.
Quan aquest se'n assabentar va decidir anar a salvar als seus homes i de camí cap al Palau se li aparegué el déu missatger Hermes que li va dir el secret per vèncer la màgia de la deessa, que consistia en afegir una planta anomenada Moly a qualsevol menjar o beguda que aquesta li oferís. Així dons, quan Circe li va donar una beguda a Ulisses, aquest, no es va convertir en animal, seguidament va treure la seva espasa i va fer prometre a la deessa que deixaria els seus homes en llibertat i que a ell, no li faria mal.

Circe envoltada de lleons.

I així va ser, els animals van tornar a la seva figura humana i Ulisses es va quedar a viure durant un temps amb Circe.

Gabriela Núñez

1r batx

Comentaris

Unknown ha dit…
D'aquesta deessa no n'havia sentit mai cap història però m'ha agradat molt aquesta, d'Hermes si que n'havia sentit altres històries. M'agrada el contrast entre els homes de'Ulisses que no s'ho pensen dos cops abans d'entrar i fer-se seu tot el què troben, en canvi Euríloc és més assenyat i no es refia de tot el què amaprenta ser perfecte i gràcies a la desconfiança d'aquest acaben per salvar-se tots. Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES