MITES GRECOROMANS COM A BARALLES DE CELEBRITIES

Els mites grecoromans moltes vegades són plens de baralles, traïcions i drames, i en això es basen les noticies dels famosos a dia d'avui, però, seria possible comparar els drames i safarejos de l'actualitat amb aquests mites de fa milers d'anys?

Selena Gómez vs Hailey Bieber - La Poma de la Discòrdia

El mite de la poma de la discòrdia tracta del reconeixement de la bellesa. Eris llença una poma daurada i diu que serà per la deessa més bella, les tres deesses, Afrodita, Hera o Atena, desitgen desesperadament el reconeixement d'un tercer, en aquest cas, París de Troia, que recorren a mètodes bruts, com Afrodita prometent a París l'amor de la seva vida i causant una guerra. Trobem semblança entre aquest mite i la baralla entre les dues figures mediàtiques de forma fàcil, Selena Gómez i Hailey Bieber es van veure envoltes en una situació desafortunada, competint per l'amor del cantant canadenc Justin Bieber, qui va acabar cassant-se amb Hailey Bieber. Ambdues eren amigues abans de la desafortunada situació i van acabar revelant draps bruts de l'altra als mitjans de comunicació. En la meva opinió, les dues situacions es poden relacionar amb el que demostren, que competir per l'aprovació d'algú treu el pitjor de nosaltres.

      El Judici de Paris, Peter Paul Rubens

Britney Spears vs James Spears - El mite de Cronos

El mite de Cronos explica com, després de que se li expliqui una profecia on el seu fill serà qui el fagi fora del tron, Cronos decideix menjar-se als seus fills, així, cada cop que la seva esposa Rea donava a llum a un fill, ell se'l menjava. Això va fer que Rea es va cansar de la situació i va amagar el naixement de Zeus. Zeus va créixer, i al final va acabar confrontant a Cronos i alliberant als seus germans de l'estomac del seu pare. Aquest mite es pot comparar amb l'historia de Britney Spears i el seu pare. Britney Spears va començar a treballar en l'industria de l'entreteniment amb tant sols 13 anys, i va saltar a la fama amb el seu primer àlbum Baby One More Time sent encara una adolescent de 16 anys. Tot això ho va fer mentre el seu pare era absent. Al cap d'uns anys, la premsa del cor va crear una imatge de Britney distorsionada de la realitat, deixant-la com a desequilibrada mental i perillosa. Llavors va ser quan la figura de James Spears va aparèixer, i, al·legant que era perillosa i que no podia ser mare, va establir una tutela completa sobre Britney, i convertint-se en administrador de tota la riquesa de la cantant. En ambdós casos, per tant, es pot veure una figura paterna cruel i egoista, que només pensa en el seu poder i no en els seus propis fills.

Saturn devorant als seus fills, Francisco de Goya


Kanye West vs Taylor Swift - L'historia de Medusa

Medusa era una bella jove, filla de Forcis i Ceto, i l'única de les seves germanes que no era un monstre. Un dia, Posidó va veure a la jove i en va quedar enamorat, així que la va fer anar al temple d'Atena, on va intentar seduir-la, però, com que Medusa es va resistir, el déu la va acabar violant. Atena, qui era coneguda per la seva virginitat, va convertir els cabells de Medusa en serps, i va condemnar-la a convertir en pedra a tothom qui la mirés als ulls. A més a més, Atena va enviar a Perseu a donar-li mort al "monstre", i així ho va fer, acabant amb la vida de Medusa utilitzant un mirall, Medusa va veure el reflex de la seva mirada i va ser ella qui va acabar convertida en pedra. La baralla entre Kanye West i Taylor Swift es remunta al 2009, quan Kanye West va saltar al escenari després que la cantant  guanyés un premi per dir que no el mereixia. Després d'això, el drama es va mantenir pausat fins al 2016, quan el raper va treure una cançó dient que va fer a Swift famosa i insultant-la, ella va fer públic el seu rebuig a aquesta cançó, i la gent va saltar contra ella, utilitzant la figura de la serp per insultar-la. Aquestes dues situacions demostren el masclisme de la societat, culpant a dones innocents per coses que ha fet un home, a més a més, en els dos podem veure la figura de la serp amb connotacions d'insult i falta de respecte.

El Cap de Medusa, Peter Paul Rubens


Els mites grecs, encara a dia d'avui, reflecteixen moltes similituds amb la societat actual. Per ampliar la informació, aquí deixo un video-recull de mites que són fàcilment relacionables amb el món actual.

 Arnau Giner
1r Batx

Comentaris

Laura Font ha dit…
Aquesta entrada m'ha semblat molt divertida, entretinguda i interessant. M'agrada molt que relacionis el concepte de mites amb drames de l'actualitat, que a simple vista poden semblar coses impossibles de relacionar però la veritat és que tenen una semblança molt important i que ens pot fer reflexionar de moltes coses.
Irene Altés ha dit…
L'entrada m'ha encantat. És molt original i entretinguda, a l'hora és interessant veure com els drames no han canviat tant des de l'antiga Grècia fins ara... Es pot veure com les costums socials són prou semblants i és curiós com s'entrellacen entre elles. Si hagués d'afegir alguna cosa, al mite de la medusa potser s'hauria pogut detallar una mica més que Atenea havia decidit profundament ser verge, igual que Medusa, per això aquesta segona, havia decidit donar-li culte a la deessa. Tot i així, com que Medusa era molt bella, tothom que anava a visitar el temple d'Atenea es fixava en Medusa. Atenea tenia completament prohibit que es portessin a terme actes sexuals en el seu temple. És per aquestes dues raons que li tenia tant d'odi a la pobre Medusa.
Marc Gómez ha dit…
M'encanta aquesta entrada. Mai m'havia plantejat que mites de fa tants i tants anys es poguessin assimilar en drames dels famosos d'avui en dia. M'ha semblat una manera molt curiosa i a la vegada divertida de tractar diferents mites. A més has trobat mites i drames que coincidien fins i tot amb la simbologia utilitzada per a fer-se "mal" entre ells, com per exemple les serps.
Lucas Torres ha dit…
Es una entrada bastant interessant. A set una bona idea relacionar conflictes de famosos amb la mitologia. hi ha milers de drames que encara podrem relacionar amb successos que hagin passat amb la mitologia hi encara hi hauran més
Edurne Ruiz ha dit…
Una entrada molt entretinguda i informativa. A part d'explicar els mites antics també expliques unes baralles que, per a mi, han sigut molt importants a l'hora d'entendre al 100% la carrera o la vida del famós el qual forma part. Molt ben detallat.
Angie Soto ha dit…
Trobo molt interessant la manera de comparar les situacions, perquè pensant-hi be, si que tenen semblança amb els mites que planteges. Molt ben explicat tot i molt entretingut i sorprenent, molt bona entrada.
Maria Teresa Valls ha dit…
Em sembla una entrada molt original i ben pensada. És curiós com històries inventades fa moltíssims anys i segles encara poden reflectir la nostra societat. Sobretot m'ha agradat la idea de comparar personatges mítics amb celebritats perquè es podria dir que mentre els antics grecs passaven el temps explicant-se històries mitològiques, gran part de la nostra societat es distreu a través de les vides dels famosos i els "cotilleos" sobre aquests.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES