LA MODA A L'ANTIGA GRÈCIA

LA MODA A L'ANTIGA GRÈCIA

Se sap que els humans vam començar a portar roba fa uns cent set mil anys, i al llarg de tots aquests anys la moda ha anat canviant i millorant cada cop més. Les tendències i l'estil mai han sigut els mateixos. Així que anem a descobrir com era la moda fa uns quants anys a l'antiga Grècia.

1.La roba dels grecs
La vestimenta diària dels grecs era bastant simple i no hi havia gaires diferències entre la roba que portaven les dones de la que portaven els homes. Les peces més bàsiques de l'època eren el quitó (χιτών) i l'himàcion (ἱμάτιον).

Els teixits que utilitzaven van anar canviant al llarg del temps, van començar amb la llana, material que van reemplaçar per el lli i la seda ja que eren més lleugers i frescos. Això si, no van eliminar la llana per complet, si no que la utilitzaven només per la roba de temporades més fredes.

Els colors de la roba solien variar depenent de la classe social ´de qui duia la peça o del ús d'aquesta peça. Les persones de classes més baixes duien colors terra, és a dir, colors crus i marrons. En canvi les persones de classes més altes duien roba de colors més cridaners i clars.

1.1 El quitó (χιτών)
Se'n diu quitó de la peça més popular de roba en aquella època. El quitó era tant d'home com de dona, tot i això cadascuna tenia unes petites diferencies. Aquesta peça consistia en un tros de tela rectangular subjectat a la part de les espatlles per uns pins metàl·lics (o fíbules) i, en alguns casos, en comptes d'aquests pins podia anar cosida, tot i que no era el mes comú.

En podríem distingir uns 4 tipus de quitó per a homes:

Quitó llarg: Aquesta peça la vestien els sacerdots ,magistrats i aurigues, tenia mànigues i arribava fins als peus.

Quitó curt: Com bé diu el nom, el quitó curt arribava fins als genolls i estava subjectada a la cintura.

Clàmide (χλαμύς): Era una mena de capa que arribava fins a mig bessó. La vestien els més joves i els soldats, ja que era molt còmode, oberta i lleugera.
 
L'èxomide (ἐξωμίς): era el tipus de quitó més simple, el solien vestir els esclaus i els artesans. Constava de una peça  rectangular que deixava sense cobrir el braç dret i mig pit, anava lligada a la cintura.

Peces de roba masculina (anònim)

Ara que hem vist el que duien els homes, anem a veure com vestien les dones:

El quitó femení era de la llargada del quitó llarg dels homes i també tenia mànigues, l'únic que, a diferencia d'aquest, el femení solia tenir més quantitat de tela, fent així que s'hi creessin més plecs. Aquesta peça solia estar feta de seda o lli. A l'antiga Grècia les dones duien un tros de tela que feia de sostenidor, l'únic que no eren tant elaborats com el d'ara. De tant en tant, en comptes del quitó,  les dones també duien una peça de roba que es deia peple (πέπλος), que era semblant al quitó curt masculí.

L'himàcion eren sovint de llana per als homes i de teixits més suaus per a les dones. Era una peça que es duia per a sortir al carrer a l'hivern per protegir-se del fred. Hi havia gent com ara els filòsofs que sortien només amb l'himàcion. Això ho podien fer només els homes ja que era mal vist en una una dona que sortís al carrer sense res a sota l'himàcion. Aquesta peça es portava per sobre l'espatlla i per sota del braç dret, deixant-lo lliure per poder fer les activitats amb més comoditat.



Peces de roba femenina (anònim)

En conclusió podem veure que la roba d'aquesta època no anava tant enfocada a l'estètica i l'estil de qui la duia, si no més aviat a cobrir el cos i protegir-lo de les condicions climàtiques.

2. LES JOIES

Les primeres joies d'aquella època eren bastant simples, però al llarg del temps cada com eren treballades de maneres més complexes. Al igual que en l'actualitat, eren més usades per les dones que pels homes. Les joies no han variat gaire al llarg de la historia, feien servir anells, collarets, polseres i poc més. El que més ha canviat han sigut els materials del que estan fetes, abans nomes s'utilitzava l'or i la plata, en canvi ara existeixen molts més materials. Avui en dia, si visitem algun museu amb objectes de l'antiga Grècia, el és provable és que trobem algun apartat de joies de l'època.

Imatge d'unes joies de l'antiga Grècia


Marc Gómez Gonzàlez
1r Batx

Comentaris

Laura Font ha dit…
Aquesta entrada hem sembla molt adequada i molt ben explicada, però m'han sorgit algunes preguntes. Tenien molta quantitat de roba o només tenien un parell de conjunts?, hi havia alguna roba per ocasions més especials. I per últim el nens petits es vestien igual que els adults o tenien una roba específica?
Aisha Sow ha dit…
A diferència dels vestits, crec que les joies són el complement que menys ha canviat en el temps. Les arrecades amb perdres granades que apareixen a la imatge, per exemple, és un producte que podriem trobar facilment en una joieria o una paradeta artesenal.
Arnau Giner ha dit…
Com a fan de la moda que sóc, aquesta entrada m'ha semblat molt interessant i entretinguda, crec que tot i que la moda ha evolucionat, encara es mantenen alguns elements com a herència, per exemple, encara avui utilitzem joies com a complements i algunes de les siluetes que s'utilitzen per alguns vestits d'alta costura són encara similars a les dels vestits grecs.
Bassma Boukilou ha dit…
Una entrada bastant interesant. Com és que les persones de classe més baixa duien colors terra i els altres portaven colors més clars? Un altre dubte que tinc és si tenien algun tipus de festa o alguna cosa així tenien alguna vestimenta en concret?
M'ha semblat molt interessant ja que sempre m'ha interessat saber com era la moda de l'antiga grècia i aquesta entrada m'ha deixat les coses més clares. Si ens i fixem bé la veritat és que seguim portant algunes coses diariament com per exemple les joies, en canvi lo que més ha canviat ha set la manera de vestimenta. M'ha semblat molt curiós que la gent de classe baixa es vestía de colors marrons, en canvi els de classe alta els i agradava molt cridar l'atenció, cosa que avuí en dia ja no ens podem diferenciar amb la manera de vestimenta. Però en fi, comparant la moda amb l'actualitat no hi ha hagut tant de canvi, personalment.
Maria Vasileva ha dit…
M'ha semblat molt interessant la teva entrada. A mi que m'agrada molt la moda, m'encanta trobar-me amb entrades que hi tinguin a veure. Em sembla que t'has explicat molt bé, s'entén a la perfecció i has dit tot el que feia falta. És curiós veure com ha anat evolucionant tant la moda durant els anys i com cada vegada va canviant més. A diferència d'avui en dia, que el que més importa és anar a la moda i no tant la comoditat ni si ens abrigarà o no, em sembla que eren molt pràctics en aquest sentit de mirar també com vestir-se segons el moment adequat. I també m'ha sorprès que s'haguessin de vestir amb diferents colors segons la classe social, és un acte molt injust, però suposo que en el seu moment, era normal.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES