ATENA

ATENA I L'ACRÒPOLIS D'ATENA 

Filla de Metis i Zeus, va néixer del cap del seu pare ja amb l'armadura, el casc, l'escut i la llança. D'altres atributs seus són l'ègida, l'olivera i la serp.

L'ègida és interpretada com una capa i altres com un escut. En qualsevol cas està feta de de pell de cabra i la porten Zeus i Atena.

En la mitologia grega, Atena és la deessa de la guerra, de la civilització, de la saviesa, de l'estratègia militar, de les arts, de la justícia i de l'habilitat manual. Per els romans es Minerva. Va sempre armada amb casc, llança, escut i ègida amb el cap de Medusa en el pit, el seu animal es l'òliba i el seu arbre l'olivera. Mai es va casar ni va tenir amants. Era imbatible a la guerra, coneguda com a protectora d'Atenes, de herois i altres figures mítiques. També va ser la patrona de diverses ciutats. Una deessa intel·ligent i guerrera, més representades en l'art grec i la seva simbologia va exercir una profunda influència en els conceptes relatius a la justícia, la saviesa i la funció social de la cultura i les arts.



ATENA I L'ACRÒPOLIS D'ATENA 

Atena que conserva sempre la seva virginitat tot i que cria un fill. En efecte, Atena va anar a encarregar-li unes armes a la farga d'Hefest i intenta violar-la sense assolir-ho. Però Hefest forçadament ejacula sobre la cuixa d'Atena, la quals s'eixuga amb un floc de llana i el llença a terra. Atena va recollir l'infant i el posa dins d'una cistella a Pàndrosos, filla de Cècrops, el primer rei d'Atena, prohibint-li que la destapés perquè tenia la intenció de criar-lo en secret com si fos el seu fill. Però les germanes de Pàndrosos no van poder reprimir la curiositat i van obrir la cistella, on van descobrir la criatura amb una serp, que les ataca i els provoca la mort. Erictoni fou educat al temple de les deesses, a l'Acròplis, i va esdevenir el rei d'Atenes.

Gustav Klimt, Pallas Ahena, Viena 1898.

Atena i Posidó van presentar es van dirigir a l'Acròpoli, on Posidó va colpejar el penya-segat amb el seu poderós trident. No bastant això, la primavera era aigua salada, que no era gaire útil per ningú.

Atena va presentar a les persones una simple olivera, per molt que no era tant impressionant com una primavera, va ser mes útil, perquè va presentar les persones amb oli, menjar i fins i tot fusta. I en gràcies van anomenar la ciutat Atena.

Atena és retratada amb la seva companya, Nike, la deessa de la victòria. A causa de la seva successió amb la saviesa, Atena se sol mostrar amb un mussol proper.

Atena sovint apareix a la llegenda grega per assistir a diversos herois: Hèracles, Odisseu i Jason van rebre una mà d'Atena. Atena mai va tenir cap amant i va ser freqüentment adorada com Atena la Verge.

Kawtar El Mouden

4t ESO

Comentaris

Laura Font ha dit…
Una entrada molt interessant, trobo que s'ha explicat molta informació i molt interessant no ha caigut en lo típic que s'explica d'Atena, sinó que ha afegit informació molt interessant que jo desconeixia totalment. El que més m'ha agradat de l'entrada és el tema d'acròpolis.
Sara Torres Pedret ha dit…
Molt interesant l'entrada, si que ja tenia una mica de coneixements d'Atena, és una deessa que té molt de poder per sí mateixa, el que no s'havia es que va criar a un fill, la veritat mai m'ho hauria imaginat, i que fos deessa de tantes coses a la vegada.
Yvonne.A.Frimpong ha dit…
El mite està molt bé, gràcies a aquests he descobert l'origen del nom de la ciutat d'Atenes, però el que no em queda clar, és diguem el naixement d'Erictoni.
Bassma Boukilou ha dit…
Esta molt ben explicat aquest mite. M'imaginava alguna altre historia perquè no tenia gaire idea d'aquest mite. L'única cosa que s'avia era que Atena és una deessa amb poder, i he pogut aprendre altres coses.
Edurne Ruiz ha dit…
Molt bona entrada i molt ben explicat el mite. M'he quedat sorpresa amb el nom que feien servir els romans per referir-se a ella. No tenia ni idea que es deia Minerva. Trobo que està tot molt ben detallat.
Angie Soto ha dit…
Una entrada molt interessant, penso que són coses que no es parlen tant respecte a Atenea i per això es tan entretingut. Té molt bon contingut i esta molt ben explicat, bon treball.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)