ARBRE GENEALÒGIC DE LA MITOLOGIA GREGA

La mitologia grega és molt extensa, principalment pel seu interminable arbre genealògic que consta de les famílies més peculiars.
En els costums de les divinitats gregues, era molt comú tenir un nombre elevat de fills, que podia arribar als 12 per parella. Una altre peculiaritat en els déus era mantenir relacions sexuals molt sovint i amb diferents individus, tan mortals com i immortals. Ambdues qüestions afecten directament al fet de que la família de divinitats sigui extensa. 
Per poder començar amb l'arbre genealògic dels déus grecs que coneixem, hem de començar per un principi més antic i llunyà, on es va crear tot, on va sorgir el primer successor dels déus, el Caos

Magnum Chaos, de Lotto Capoferri.

El següent arbre genealògic consta de la descendència del Caos fins els primers déus. Apareixen diferents criatures mitològiques com gegants, nimfes, ciclops, titans, hecatonquirs i erínies.

L'origen dels Déus grecs, arbre genealògic. 

Els primers déus de l'Olimp, comencen a partir de la descendència de Kronos i Rea, fills dels titans.
La parella, engendren 6 déus principals, Zeus, Hera, Demèter, Posidó, Hades i Hestia, que es van repartir el món per governar-lo, sent Zeus el déu suprem. A partir d'aquests, sorgiran altres déus principals i secundaris.

Arbre genealògic dels Déus grecs de l'Olimp. 

A l'arbre podem veure els primers 6 déus, cada un en colors diferents. Tots tenen fills menys Hèstia, que va estar verge. Cada un dels fills que tenen un color blau molt clar, són fills de Zeus, que acostumava a copular moltes vegades i amb diferents parelles. Les etiquetes de color groc, que no estan ancorades a cap descendència, són les mares dels fills de Zeus. En una d'elles, la mare d'Àrtemis i Apol·lo, hi ha dos noms ja que pot ser l'una o l'altre segons diferents mites. Les mares en etiquetes grogues podien ser deesses, criatures mitològiques o mortals. 
Això fa que els fills poguessin ser també déus o mortals, i per tant, aquí només hi ha adjunts aquells que van ser divinitats. La llista real de fills però, és molt més llarga.
El que es pot observar en aquest arbre genealògic és, també, que les relacions familiars no afectaven a l'hora de mantenir el coit. Es veu freqüentment la situació de fills entre germans o tiets i nebots, inclòs fills entre mare i fill.

Irene Altés
1r Batx

Comentaris

Bassma Boukilou ha dit…
Es podria saber perquè Hestia no va tenir cap fill i es va mantenir verge? Un cop neixen els fills apart de que s'encarregui la mare, qui són els seus pares? ja que mantenen relacions amb diferents noies com per exemple en Zeus.
kawtar el mouden ha dit…
La Hestia va ser verge tota la seva vida o va haver algun moment que ho va deixar de ser? Si es que la Hestia va ser verge tota la seva vida , perquè ho va ser? També m'agradaria saber perquè acostumava a tenir molts fills amb diferents parelles Zeus?
Laura Font ha dit…
Aquesta entrada m'ha semblat molt interessant, ja que és una cosa molt complexa d'entendre ja que tots els Déu acostumen a tenir molta descendència i moltes parelles i trobo que s'ha explicat molt bé hem les esquemes adjuntes a l'entrada. Lo que em genera curiositat d'aquesta entrada és si Zeus va arribar a tenir una parella fixa amb la qual va passa la resta de la seva vida amb ella i la ves estimar de debò, ja que sempre he tingut aquesta imatge de Zeus estant amb moltes dones i m'agradaria saber si algun dia va tenir una relació més formal.
Maria Pey ha dit…
Una entrada molt interessant i entenedora, el que em sembla molt curiós, a part de la gran extensió de l'arbre genealògic, és el fet que a aquests déus els hi era indiferent, pel que sembla, si amb les persones que mantenien relacions sexuals i hi tenien fills eren membres de la seva família (germans, tiets...). Aquesta curiositat em recorda a diferents regnats que utilitzaven aquest mètode per conservar la puresa de la família, ja que consideraven que si es barrejaven amb altra gent, aquesta puresa desapareixeria, pel fet que mesclar la sang amb altres persones provocaria que la legitimitat de la família es trenqués, o això és el que deien. Aquesta qüestió em genera una pregunta: els déus grecs feien això per la mateixa raó que els reialmes que he esmentat o era simple casualitat i atracció?
És molt interessant, però em sembla molt desagradable i m'ha deixat pensant una mica ja que per el que veig els hi sembla bastant normal mantenir relacions sexuals amb els germans, tiets, mares...
Com has dit en aquelles èpoques era molt comú tenir molts fills, no em puc imaginar lo llarga que deu ser la llista de l'arbre genealògic.
Però m'ha generat tants dubtes i un de ells és perquè mantenien relacions sexuals amb la família?
Edurne Ruiz ha dit…
Trobo que és un tema molt interessant perquè si continuéssim amb l'arbre de descendents, seria inacabable gairebé. M'ha generat un dubte, però: els descendents de deus que eren mortals també podien entrar a l'Olimp? O alguna vegada tenien contacte amb els seus pares divins?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES