4 de novembre del 2022

L'ALIMENTACIÓ A L'ANTIGA GRÈCIA

L'aliment principal dels grecs era un tipus de menjar que estava compost només de cereals. També s'alimentaven de llegums, fruita, bastantes verdures i hortalisses fins al punt de que el poeta Antífanes els va anomenar menjaires de fulles. 

Els animals que els feien engreixar eren el porc, el bou, el xai, és a dir la carn. També, consumien tot tipus d'ocells i peixos. Els ous se'ls menjaven de diferents maneres. La llet i el vi normalment ho barrejaven amb aigua. Van ser les begudes més importants; però també bevien aigua i hidromel, que era una beguda feta amb mel i aigua. Van elaborar el formatge per conservar la llet que ningú consumia. Donaven gust als aliments amb orenga, oli i sal, i fer-ho dolç i posaven mel.

Els grecs s'alimentaven uns tres o quatre cops al dia. A l'hora de l'esmorzar que s'anomenava akratismós, menjaven un tipus de pa que és el pa d'ordi i el sucaven amb vi que s'anomena akratos, i de tant en tant ho complementaven amb figues i oliven. El dinar era molt ràpid i s'anomenava ariston. El sopar, que s'anomenava depinon, era l'àpat més important de tots. Els homes i les dones menjaven per separat. En cas de que la casa fos petita, els homes menjaven en primer lloc, llavors menjaven les dones i finalment els esclaus. 

Normalment menjaven asseguts ens cadires i els bancs els utilitzaven per banquets. Les taules altes eren per els àpats i les baixes per els banquets. Aquests menjaven tot amb els dits i no feien servir coberts, només la cullera i els ganivets que els utilitzaven per tallar la carn.


El simposi o el banquet grec:

El simposi, més ben conegut com a reunió de bevedors, consistia en dues parts: La primera es dedicaven a menjar, i la segona part és dedicada a la tertúlia acompanyada de begudes. Es començava amb un glop en honor de Dionís, i llavors mantenien conversa o jocs de taula. Fins i tot havia ballarins, acròbates i musics per entretenir els comensals. Els convidats s'ajeien en sofàs. 

Grecs menjant

Manal Boukilou

1r Batx

7 comentaris:

Arnau Giner ha dit...

Bona Entrada! L'alimentació és un aspecte molt important a les nostres vides, i tot i que ha canviat molt amb el temps (Ara ja no es menja el sopar en aquest sistema tant masclista), és clar que la dieta mediterrània ha adoptat molts aspectes de la cuina grega, com l'ús de l'oliva i de les hortalisses. També es reflexa molt el masclisme de l'època, ja que primer menjaven els homes, després les dones i per últim els esclaus, deixant veure que se li donava més importància als homes que a les dones, cosa que no podem dir que hagi evolucionat massa avui.

Laura Font ha dit...

Entrada molt entretinguda, a través d'aquesta entrada es pot veure que la forma d'alimentar-se nostre en l'actualitat prové de la civilització de Grècia ja que ens alimentem i fabriquem coses molt semblants. Una pregunta que m'ha sorgit llegint aquesta entrada ha set: Menjaven lo mateix els homes, les dones i els esclaus. Crec que els homes i les dones menjaven lo mateix però segurament el esclaus no tenien menjar tant exquisit.

Lucas Torres ha dit...

Una entrada bastant curiós, mai m'he preguntat que aliments que menjaven a l'Antigua Grècia. Si relacionem amb l'actualitat podem veure que no molt canviat la nostre gastronomia però si que veiem que si a canviat les eines per poder menjar.

Iman Barmou ha dit...

Molt bona aquesta entrada! Mai he tingut interès en el menjar de l'Antigua Grècia. Com es això de que les dones i els homes menjaven separat? i si havia poc menjar els homes eren els primers en menjar després les dones? Ara en la actualitat per sort hem canviat aquesta manera de viure.

Maria Pey ha dit...

Una entrada molt interessant, es curiós comparar la nostra alimentació actual amb la dels antics. Com a petita curiositat vull dir que es diu que els grecs utilizaven el pà per rentar-se la boca al menjar i que després aquest pà s'utilitzava per alimentar als animals, principalment gossos.

Edurne Ruiz ha dit...

Una entrada molt curiosa. Mai m'havia parat a pensar que haurien menjat ells, encara que no crec que fos molt diferent del que mengem ara. També m'ha agradat que hagis afegit el nom dels àpats en grec i que hagis detallat alguna informació secundària com l'hidromel perquè jo no sabia que era.

Maria Vasileva ha dit...

Molt bona entrada. M'ha semblat un tema molt interessant, ja que mai m'havia parat a pensar ni a llegir sobre quina alimentació portaven en aquella època i la veritat m'ha sorprès molt. Penso que hauríem de parlar-ne més perquè l'alimentació és un aspecte molt important en la nostra vida i veure el què menjaven i com, és molt curiós. Em sorprèn que mengessin separats, però suposo que allò en aquells moments era totalment normal igual que en el tema que els homes mengessin primers i després les dones i els esclaus, d'aquesta manera menyspreant-los.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts