22 de novembre del 2022

EL CÈRBER

Cèrber és el gos monstruós de tres caps (tot i que es deia que en podia tenir més) i serp en comptes de cua, encarregat de protegir les portes de l'Avern d'Hades, impedint que qualsevol persona viva entri i qualsevol ànima n'escapés.

Cèrber
de William Blake

Fou concebut per Tifó i Equidna, i es deia que era germà d'Hidra i de la Quimera.

Es deia que el seu alè i la seva saliva podien arribar a ser molt perillosos i que, al igual que Medusa, la seva mirada podia convertir a qualsevol en pedra.

Aquest ésser formava part de una de les dotze tasques d'Hèracles, la qual consistia en emportar-se al gos de les portes de l'Avern. Hades va haver d'acceptar però amb la única condició de que no fes ús de ninguna arma, així doncs, va haver d'usar les seves pròpies mans per portar-lo a Euristeu, qui el va acabar retornant al món dels morts.


Heracles i Cèrber, Rubens
(1636-1637)

En el mite d'Orfeu i Eurídicie, se'ns explica com Orfeu va adormir la bèstia amb la seva lira, per poder passar i parlar amb Hades.

Una curiositat és que aquesta bèstia va ser/és molt coneguda gràcies a la seva aparició en la famosa pel·lícula de Harry Potter i la pedra filosofal.


Cèrber en Harry Potter i la pedra filosofal


Nour el Karrouchi
1r Batx

5 comentaris:

Laura Font ha dit...

Entrada interessant, sabia algunes coses sobre aquest espècia d'animal tant interessant. M'agrada que s'esmenti el nom de Harry Potter ja que molta gent el coneix a través d'aquestes pel·lícules i llibres. Però, he trobat a faltar alguna història més extensa i més ben explicada d'aquest animal tant interessant.

Sara Torres Pedret ha dit...

Una entrada molt interessant, és un dels mites que més m'agrada, ja que és un monstre que penso que fa una funció molt important, ja sempre ha d'haver-hi algú qui ha de guardar, que cap mort ni cap viu estigui on no l'hi toqui, i Cèrber ho representa molt bé, un monstre fred sempre en la foscor i a sobre gos d'Hades, a part al ser el germà de Medusa també que pugui petrificar em sembla molt curiós, m'agrdaria afeigir uns aspectes sobre Cèrber també deien que tot el llom fins la crin, el tenia ple de caps de serps, però bona entrada.

Manal Boukilou Aouchir ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant, ja que mai havia escoltat el mite d'aquests gosos monstruosos. Tenen molta semblança amb el mite de la Medusa, ja que ella tenia el cap amb serps, en canvi ells tenien la cua amb serps. Es creu que Cèrber també podía petrificar amb la mirada a qualsevol persona, i la Medusa el mateix. M'ha agradat molt aquesta explicació, a sobre que és molt fàcil d'entendre.

kawtar el mouden ha dit...

És una entrada molt original i molt interessant, m'ha agradat molt. No sabia res sobre aquest gos monstruós, el Cèrber. Amb la teva informació de l'entrada m'ha quedat molt clar tot, ho has explicat molt bé. M'hagués agradat que expliquessis més sobre aquest gos monstruós, pro bàsicament estar ben explicat.

Edurne Ruiz ha dit...

Molt bona entrada, però potser hi falta una mica d'informació sobre el gos. Trobo molt important que esmentis que és una de les tasques d'Hèracles, però se sap d'on el va treure el gos? També està molt bé que s'esmenti Harry Potter perquè potser és la font més actual en la que es menciona.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts