LA MITOLOGIA GREGA




 

 -Què és la mitologia grega?

La mitologia grega és tot el conjunt de relats, mites i llegendes, creats per explicar l'origen del món i la natura a l'antiga Grècia. La mitologia grega es va difondre i generar oralment, però gràcies a alguns escriptors i poetes de l'època, tenim registre de tots aquests fets. Hesíode i la seva obra sobre l'origen dels déus anomenada Teogonia, i Homer amb els seus poemes èpics "La Ilíada" i "'L'Odissea", van ser dos dels més importants artistes que van exposar com es coneix avui en dia literatura grega.

Teogonia, de Hesíode  

L'Odissea, d'Homer

La Ilíada, d'Homer

-Origen de la mitologia grega

Es diu que aquests mites i llegendes, van ser originades a l'any 3000 a.C a l'illa de Creta. Els habitants de Creta, pensaven que les forçes naturals i alguns objectes tenien esperits i màgia, i a partir d'aquest pensament es van crear les primeres llegendes.

I els primers mites es van crear quan molts pobles europeus van envair la població de Creta i van canviar les seves creences.

Illa de Creta

-Cronologia en la mitologia grega

L'origen del món es divideix en tres grans períodes segons la mitologia grega:

  1. L'edat dels déus: Aquesta edat recull totes les històries de com ha estat creat el món i el sorgiment dels primer déus i éssers humans. 
Loggia di Psiche, Rafael.

  • En aquesta edat s'explica que després del Caos va sorgir Gea, la Terra, descrit per ells com l'espai fèrtil i segur pels éssers vivents. La Terra és producte de l'unió del Tàrtar, un lloc horrible i d'infinit sufriment com l'infern, on enviaven els esperits, amb Eros (la força vital de l'amor).
Magnum Chaos
 

 
Estàtua d'Eros al Museu Arqueològic Nacional de Nàpols 

El Tàrtar

  • Després d'això van aparèixer les tenebres (Èreb), la nit (Nix), la llum celeste i terrestre (Èter i Hemera) i el cel (Urà) i el somni (Hipnos).
  • Comencen a sorgir els primers conflictes entre déus i es crea una segona dinastia manada per "Zeus" i acompanyat dels seus germans: "Demèter", "Hera", "Hades", "Hèstia" i "Posidó".

Zeus i els seus germans

  • Atena, filla de Zeus es considera la creadora del primer ésser humà.  
Atena

       2. L'edat dels déus i els humans

En aquesta etapa els déus es van reproduir amb els humans, com ho va fer Afrodita amb Anquises i els humans prenen coneixement dels déus i s'inicien conflictes entre ells.

Afrodita i Anquises


          3. L'edat heroica

Són totes les històries dels semidéus i els humans, com la "Guerra de Troia". En aquesta edat es mostra com els mortals, en acte heroic, han de passar unes dures proves i enfrontar-se a animals mitològics (Minotaure).

Guerra de Troia

- La mitologia grega a les arts

Al llarg del temps la mitologia grega ha set una font d'inspiració a tots els aspectes artístics, la pintura, el teatre, les arts audovisuals...
Gràcies al Renaixement, es van descobrir molts mites i llegendes gregues que van crear noves obres d'art, com ara Minerva i el Centaure, de Botticelli (1492).

Minerva i el Centaure,  Botticelli

En el teatre s'han utilitzat moltes històries de la mitologia per crear escenes dramàtiques i de tragèdia. Com ara Antígona, de Sòfocles.

Antígona

I per últim també s'han fet moltes representacions cinematogràfiques sobre aquests mites i llegendes, com Lluita de Titans, de Louis Leterrier (2010).

Pel·lícula Lluita de Titans, de Louis Leterrier

- Els déus olímpics

Els dotze déus olímpics es diuen així perquè principalment vivien a l'Olimp.
Principalment són 12, però varien segons els autors dels déus olímpics i poden arribar a ser 15 (contant a Eros) i són aquests: 

- Zeus (en llatí Júpiter), déu del cel i dels fenòmens atmosfèrics i de la justícia.

Zeus

- Hera (en llatí Juno), deessa del matrimoni.

Hera

- Posidó (en llatí Neptú), déu del mar i dels terratrèmols. 

Posidó

- Hades (en llatí Plutó), déu dels inferns que regna sobre els morts. 

Hades

- Demèter (en llatí Ceres), deessa de l'agricultura, va donar el blat i les lleis als homes.

Demèter

- Hèstia (en llatí Vesta), deessa de la llar familiar i pàtria. 

Hèstia

- Afrodita (en llatí Venus), deessa de l'amor, de la sexualitat i la bellesa. 

Afrodita

- Ares (en llatí Mart), déu de la guerra.

Ares

- Hefest (en llatí Vulcà), déu del foc i dels ferrers. 

Hefest

- Atena (en llatí Minerva), deessa de la guerra, de la saviesa, la intel·ligència i dels artesans. 
Atena

- Àrtemis (en llatí Diana), deessa de la caça i els boscos, la virginitat i els parts i la lluna.

Àrtemis

- Apol·lo (en llatí Apol·lo), déu de la bellesa, la música, les arts, la raó, l'endevinació i el sol.

Apol·lo

- Hermes (en llatí Mercuri), missatger dels déus, déu del comerç i dels lladres, guia els morts al infern. 

Hermes
- Eros (en llatí Cupido), déu de l'amor.

Eros

- Dionís (en llatí Bacus), déu del vi, de l'irracional i del teatre. 

Dionís

Maria Hristova Vasileva
4t ESO 

Comentaris

Aisha Sow ha dit…
En l'apartat on es parla de la cronologia segons la mitologia m'ha fet sorgir la següent pregunta: Com es contaven els anys en l'època clàssica?
Pel que he anat trobant, es veu que basaven el punt d'inici en una data important. Els romans utilitzaben la data de fundació de Roma. Els grecs, en canvi, feien servir l'any de les primeres olimpiades.
Ben mirat, això no ha canviat. La cultura occidental segueix basant els seus inicis en el neixement de jesús, un personatge que ha marcat la nostra societat.
Arnau Giner ha dit…
Aquesta entrada m'ha semblat molt entretinguda, peró m'ha generat un dubte.
Quan parles de les eres de la mitologia, comences amb l'era dels déus, pero, segons el que tenia entés, avans dels deus, hi havia els titans, com Cronos, pare de tots els deus olímpics i conegut per devorar a cada un dels seus fills per por a que es compleixi una profecia.
Sara Torres Pedret ha dit…
He pogut veure gràcies a la teva entrada
com cada civilització té una manera d'explicar
el seu inici en la història i com les dificultats
que comporta la vida diària,
són representades per unes figures anomenades déus i per que
les coses vagin bé s'ha de adorar el déu corresponent.
Bassma Boukilou ha dit…
En aquesta entrada he pogut veure els "apartats" que te la mitologia grega i és molt interesant ja que s'explica lo que ha passat etc. He pogut aprendre coses que no sàvia.
Edurne Ruiz ha dit…
Una entrada molt entretinguda, però m'hauria agradat tenir més informació sobre els déus, no només el seu nom. Per altra banda, crec que has explicat coses importants com a on es va originar. He trobat interessant que hagis afegit on es van crear els primers mites.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada molt interessant. Penso que la mitologia grega és bastant important ja que ofereix valuoses lliçons de vida. Alguns mites inclouen temes importants com ara el coratge, la gelosia, l'amor, etc. Amb aquests mites, ens poden ajudar a entendre millor el nostre comportament i més important: afrontar els reptes de la nostra vida.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)