25 de novembre del 2022

EL MITE D'ÈDIP

Èdip era el fill del rei de Tebes, encara que la llegenda anunciava que matarien al seu propi pare per agafar el tron. Laios va ordenar de seguida que el portin cap a una muntanya i el lliguessin i el deixessin morir sol. El servent no ho va poder fer i  va regalar el bebè a uns pastors.

Al créixer Èdip es va informar, per la qual cosa va anar va anar a l'oracle de Delfos, i el que li va explicar era que primer mataria el seu pare i la segona es casaria amb la seva mare. Èdip no volia que les coses fossin de tal manera, camí a Tebes es troba amb el seu pare i a causa de una discussió el mata. Ell no sabia que era el seu pare.

En arribar a Tebes, diuen que s'ha de endevinar una endevinalla el que guany tindrà la gran oportunitat de viure la vida de l'antic rei Laios que ja era mort, casar-se amb la dona que es la seva mare  i tenir el tron. Èdip guanya el tron.

I al cap de poc temps, a causa de la mort del rei una plaga va caure sobre la ciutat Tebes. Èdip comença a buscar qui es l'assassí, mes tard es va donar conta que ell es qui va matar el seu propi pare, per la qual cosa esta casat amb la seva pròpia mare.

Quan la mare es va informar de el que va succeir es va suïcidar, i Èdip veu a la seva mare morta i el que fa es arrancar-se els ulls , sen va anar del país molt lluny i va quedar condemnat a vagar pel mon.

                    Sófocles: Èdip en colono, Óleo de Jean-Antoine- Théodore Giroust en el Museo de Artes de Dallas


                                Nikiforos Lytras : Antígona frente a Polineces muerto.1865 

Amb aquest mite ho podem relacionar també amb el Complex d'Èdip, teoria que va ser creada per Sigmund Freud. I el que deia es que els nens de petits podien sentir emocions, sentiments cap als seus propis progenitors. I això és el que li va passar a Èdip en aquest mite. Per veureu-ho més clar, quest vídeo complex d'Èdip ho ensenya clarament.


                                        Sigmund Freud

                                                                         
Iman Barmou
1r batx                                                                                                

8 comentaris:

kawtar el mouden ha dit...

M'ha agradat molt aquesta entrada, estic molt sorpresa ja que jo sobre aquest mite d'Èdip, no en sabia res. Esta molt ben informat i m'he sorprès quan he llegit que va matar el seu propi pare i que estava casat amb la seva mare. Es una entrada molt original i molt interessant.

Marc Gómez ha dit...

M'ha semblat una entrada interessant. La veritat és que la història de Èdip i de tota la seva família és bastant curiosa. En aquesta llegenda és veu molt bé com els déus castigaven als qui els desobeïen. Si no m'equivoco aquesta maledicció continua amb la mort dels dos fills d'Èdip i la seva filla Antígona.

Gina Rodrigo ha dit...

Bona entrada! Crec que pot ser interessat que expliquis tota la història de la família reial de Tebes i la seva desobediència al déu Apol·lo i així s'acaba de complementar el mite.

Maria Pey ha dit...

Molt interessant! Em sembla molt curiós tot el tema de la descendència d'Èdip, com ja probablement saps, hi ha una successió de caos dins la família d'Èdip que no s'acaba amb la mort d'aquest ni tampoc amb la seva catàstrofe sinó que continua també amb els seus fills que pateixen un cicle de suïcidi, assassinats... Crec que seria també molt convenient que es parlés del tema, ja que és molt intrigant.

MANAL BOUKILOU ha dit...

És una molt bona entrada ja que a mi sempre m'ha interessat aquest tema, i sempre m'ha semblat molt curiós que mati el seu pare sense que ho sapigui i llavors es casi amb la seva mare sense que tampoc ho sapiga. És molt fort enterar-se d'una cosa així i lo menys que ha pogut fer al enterar-se ha sigut arrancar-se els ulls. Però després d'arrancar-se es ulls, va seguir sense veure durant tota la seva vida o que va fer? Li va afectar la mort de la seva mare?

Lucas Torres ha dit...

Una entrada molt interessant. M'agrada molt que hagis posat el conflicte emocional del Complex d'Èdip i que es un tema bastant interessant que m'agradaria aprofundissis mes.

Justie Anaman ha dit...

Una entrada molt interessant en que podem extreure moltes conclusions. La història de la vida d'Èdip és important i rellevant ja que era cec a la veritat de la mateixa manera que també podem estar cecs a les veritats a les nostres vides. Èdip encara encaixa avui dia perquè en aquesta història cada personatge fa decisions que tenen conseqüències de la mateixa manera que les nostres pròpies eleccions tenen conseqüències.

També m'ha agradat que hagis aportat el complex d'Èdip de Freud ja que és molt important.

Doae Boussatta ha dit...

Molt interessant saber sobre la maledicció d'aquesta família al desobeir els consells de L'oracle de delfos, afegeixo que durant generacions aquesta família va continuar patint desgràcies, també veiem la importància del destí, el qual no es pot evitar.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts