18 de novembre del 2022

TITANS

Els titans són una raça divina. Dominaven el món abans de l'aparició dels déus i tenien una relació directa amb els elements i aspectes principals de la natura. Eren molt forts i normalment es representaven en forma humana, però de mides descomunals. Hi havia sis titans i sis titànides, i els seus pares eren Urà i Gea

Es poden separar en dos grups: la primera i segona generació. Els de la primera són els més coneguts i hi havia:

- Cronos: era el tità més jove de la primera generació i el principal, ja que és qui va derrocar al seu pare. Va ser el pare de Zeus, Demèter, Hera, Posidó, Hades i Hèstia, junt amb la titànida Rea. 

- Oceà: era el tità de l'oceà i totes les aigües salades. Va ser el pare de totes les tres mil nimfes del mar, junt amb Tetis.                                                  

- Ceo: era el representant de les estrelles, sobretot la del nord. Amb Febe va tenir Astèria, Letó i Lelanto.    

- Crío: era el tità del remat. Amb una altra titànida (Euribia), va ser pare de Perses, Pales i Astreu.

- Hiperió: representava la llum del matí i era el tità de l'observació.

- Jàpet: va ser el pare de Prometeu, Atles, Meneci i Epimeteu.

- Tea: era la titànida de la vista.

- Rea: era la titànida de la fertilitat i maternitat. Junt amb Crono, va ser mare de Zeus, Hera, Demèter, Posidó, Hades i Hèstia. 

- Temis: era la titànida de la justícia i l'ordre.

- Mnemòsine: era la titànida de la memòria. Amb Zeus va tenir a les Muses.

- Febe: era la titànida de l'intel·lecte i controlava l'Oracle de Delfos.

- Tetis: era la titànida de l'aigua, especialment la dolça. 

La fi de l'era dels titans va ser en la Guerra de Titans. Aquesta guerra va succeir després que Cronos es mengés als seus fills. El va obligar a vomitar-los.

Saturn, Rubens

També va alliberar els ciclops i els hecatonquirs, que també eren fills d'Urà i Gea. Aquests es van aliar amb Zeus, junt amb altres titans, per derrotar a Cronos. 

Després de deu anys de guerra i batalles, Zeus va guanyar i va derrotar al seu pare. En acabat, va llençar a tots els titans al tàrtar, la zona més profunda de l'inframon, que va quedar a càrrec d'Hades. Finalment, Zeus va convertir-se en el déu suprem, el déu rei del cel i el seu germà, Posidó, va esdevenir el rei déu de l'oceà.

Estàtua de Zeus a Olímpia, Fídies



Amàlia García Pous
1r Batx

7 comentaris:

Sara Torres Pedret ha dit...

Molt interessant la teva entrada! Si que coneixia algun dels titans i titànides, però no m'hagués assebentat de que en fossín tants.

Marc Gómez ha dit...

Una molt bona entrada! M'ha semblat molt interesant ja que mai m'havia parat a mirar el que hi va haver abans dels deus, i a més m'ha donat una mica més de context per a la meva següent entrada.

Arnau Giner ha dit...

Molt bona entrada, sabia de l'existència de l'historia de Cronos i Zeus, però no sabia res dels altres titans, m'agradaria preguntar si se sap alguna cosa sobre els titans de la segona generació i quin paper juguen a la mitologia.

Bassma Boukilou ha dit...

M'ha semblat una entrada interesant ja que no sàvia res sobre aquest tema. Sembla bastant interesant el paper que tenia cada un d'ells i això de que es poden separar en 2 generacions.

Edurne Ruiz ha dit...

En tenia una mica d'informació sobre Cronos i Oceà, però no tenia ni idea que eren tants titans. Em sembla curiós que es puguin separar en 1a i 2a generació, ja que al dir que va entrar en batalla, haurien d'haver-hi set molts i, tot i això, van acabar guanyant els deus.

Angie Soto ha dit...

Es una entrada molt interesant i amb molta informació molt ben detallada. Penso que esta tot molt ben explicat, i he quedat sorpresa amb la quantitat de titans que hi han, no en tenia ni idea.

Doae Boussatta ha dit...

Quina història mes curiosa, em sembla molt surrealista que Cronos es mengés als seus fills, m'agradaria saber el motiu pel qual ho fa i com es desencadena la guerra, la mitologia es màgica i passen molts fets fantàstics.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts