ELS GÈNERES I ETAPES DE LA LITERATURA GREGA

Què és la literatura grega?

La Literatura és aquella escrita en la llengua grega i explica les seves tradicions, les seves formes de pensar... La literatura grega, no només va influenciar els romans, sinó els països envoltat del continent d'Europa. També son els responsables pels diferent gèneres que trobem avui en dia.

La Història de la literatura grega, es pot dividir en tres etapes: Arcaic (finals del segle VI AC.); el clàssic ( segle IV i V A.C) i finalment l'Hel·lenística i romànica (a partir del segle III i més endavant. 

La literatura grega, va ser la primera a desenvolupar gèneres literaris ens van podem trobar amb diverses gèneres:

ÈPOCA ARCAICA: La literatura de l'època arcaica, es va centrar sobretot en el mite, folklore (interessos i ideals del poble)... La Grècia literària va començar amb Homer ja que l'escriptura no havia arribat a Grècia, gran part del que es va crear en aquesta època, era comunicat oralment, només per ser escrit més anys tard.
  • L'èpica: La paraula "èpica" prové del grec "epos" que significa paraula o discurs. Una èpica és un discurs o poema llarg que està compost per versos amb un to seriós o escrita i relata les històries dels herois de l'antiguitat.
En alguns cercles tradicionals, l'èpica grega es limita a les obres del poeta grec Homer: La Ilíada i L'Odissea. I del poeta Hesíode: Teogonia.
    

Hesíode, Museu Britànic
             
          
Homer, Foto: Arxiu d'Història Universal


ÈPOCA CLÀSSICA: Durant aquesta època de canvis polítics, econòmics i socials, es van centrar en la lírica. La literatura era tan important pels antics grecs que de fet tenien muses per representar-les. Pel que fa el tema de la lírica, Euterpe va ser la musa de la lírica.


Musa Euterpe, pintura d'Handmann
  • La Lírica: La poesia s'ocupa dels sentiments, és a dir, es tracta d'una poesia més íntima. La lírica s'entén com a una poesia que reivindica la individualitat del poeta. Expressa els seus sentiments, pensaments... 
És cantada amb l'acompanyament d'instruments. La paraula "lírica" es va originar de "lira" un tipus d'instrument de corda com una arpa petita. Té 4 o 10 cordes. Els poetes més reconeguts d'aquesta literatura són: Alceu, Safo, Simònides... La lírica es divideix en diferents criteris:

Instrument: lira


Safo  


- Monòdica: Cantada per una sola persona persona amb l'acompanyament de la lira.  

- Coral: És executat per un cor acompanyat amb instruments i per danses.

També es pot dividir en altres subgèneres com ara: Elegia, epigrama, iambe...


ÈPOCA HEL·LENÍSTICA El període hel·lenístic va produir la seva part de poetes, historiadors, prosistes... Es va introduir la prosa. És a dir, els textos ja no estaven escrits en vers. La prosa es va classificar en dos tipus destinada a l'aprenentatge i la destinada a la narració:
  1. DESTINADA A L'APRENENTATGE
  • Historiografia: Es va originar en les activitats d'un grup d'escriptors anomenats "logògrafs". La historiografia grega era la compilació en prosa on un escriptor escriu sobre les tradicions orals relacionades amb els orígens dels pobles, llocs coneguts... Combina la informació geogràfica amb la cultural. Hecateu de Milet, el més conegut de logògrafs.


Retrat d'Heròdot. Marbre grec, còpia romana d'un original grec de principis del segle IV aC. De la zona de porta Metronia, Roma

Aquest es considerava el pare de la història.

  • FILOSOFIA: Es centre en la lògica i la raó. La paraula en si significa "amor per la saviesa". Es caracteritza per fer servir el pensament racional, per resoldre problemes sobre la naturalesa, per ells significava fer servir el pensament, logos. Els filòsofs més coneguts que es troben en aquesta època són: Plató, Aristòtil, Epíctet...

L'escola d'Atenes, Raffaello Sanzio. Representa una congregació de filòsofs com ara Plató, Aristòtil...


2. DESTINADA A LA NARRACIÓ

  • FAULA: Una faula és una història molt curta amb una lliçó. Eren explicades oralment. Van donar els grecs una cultura comuna, és a dir, una manera de comportar-se. Es caracteritzen per ser protagonitzades per animals dotats d'habilitats humanes. 
Alguns dels autors de Faules més destacats al llarg de la història han estat Isop, el suposat autor d'una col·lecció de faules gregues: Les Faules d'Isop.

Mot de guix d'una estàtua hel·lenística pensada per representar Isop; Original a la Col·lecció d'Art de la Villa Albani, Roma.


ÈPOCA ROMANA: El Drama va ser una part crítica durant l'època romana. Era servit per investigar el món i trobar el sentit de l'ésser humà. Tenia tres gèneres: la comèdia, obres de sàtir i el més important de tot la tragèdia.

  • Tragèdia: Consisteix en la representació d'una actuació seriosa. Aborda temes com la fatalitat del destí, el sentit del tràgic, la concepció de l'ésser humà... En aquesta obra, el protagonista normalment un heroi o heroïna enfronta el seu destí i rep una lliçó del seu sofriment. Els personatges també podien ser reconeixibles pel públic. L'objectiu d'aquesta obra és invitar l'espectador a expressar els seus sentiments. La tragèdia grega és una forma de d'art religiós que celebra el déu Dionís, representada el teatre.  

màscara de tragèdia del teatre grec
                                           Actor tràgic, Louvre, Paris


Els grans escriptors tràgics: Sòfocles, Eurípidies i Èsquil.

  • Obres de Sàtir: Conserva l'estructura i els personatges de la tragèdia però amb un ambient més alegre, era una forma de burlesc en què l'heroi de la tragèdia anterior es presentava com un personatge ridícul com ara el sàtir. Eren presentats entre mig dels actes de tragèdia. Els sàtirs són esperits naturals que tenen atributs humanes; meitat home i meitat cabra, meitat home i meitat cavall... La única obra que s'ha pogut conservar és el "Cílclope" d'Eurípides.
Cíclope, Eurípides

Representa un sàtir i una mènade








                         



  • Comèdia: Obra teatral que normalment posava en escenes situacions de la vida quotidiana de manera burlesca. Els personatges d'aquesta obra, pertanyien a una classe social o un tipus d'humà determinat; herois, déus...  La comèdia va passar per tres períodes diferents i per això van sorgir tres tipus de comèdies diferents. 
  1. Comèdia Vella o Antiga: Es caracteritza per tenir gairebé tots els trets més atractius de la tragèdia.  
  2. Comèdia Mitjana: Ramificació de la comèdia antiga però es diferenciava entre coses; es van eliminar les referències directes a la gent de la societat, el ridícul era més generat que personal.. Antífanes era l'escriptor més conegut d'aquest període.
  3. Comèdia Nova: Es basava en personatges habituals com un vell enfadat. Una crítica dels costums de la societat.
   
Aristòfanes, Galeria dels Uffizi, Florència, Itàlia. Autor important de la Comèdia Vella.





 Menandre, va introduir la nova comèdia.


COM ENS INFLUEIXEN ELS GRECS AVUI DIA (literatura)?

Una manera és l'estil en què escrivim, és a dir, per què escrivim històries, poemes, comèdia, filosofia?... Aquests gèneres van ser desenvolupats pel grecs. Com per exemple, avui en dia, s'ensenya Filosofia els Instituts.

Al final us deixo un vídeo, un petit resum sobre la literatura grega.                            


Justie Anaman
4t ESO

Comentaris

Laura Font ha dit…
Aquesta entrada m'ha semblat molt interessant ja que explica molt bé lo que és la literatura grega, que és un tema molt complex amb moltes etapes que jo, fins que no he llegit aquesta entrada no coneixia. Tampoc sabia tot lo que havia influenciat la literatura grega amb la nostre que tenim actualment. També hem sembla molt bé el vídeo adjunt que hi ha a l'entrada ja que t'aporta molta informació.
Maria Vasileva ha dit…
Molt bona entrada! Penso que està molt ben explicada i resumida. Has pogut resumir les etapes de manera molt correcta, perquè no és fàcil, ja que són molt llargues i complexes. Les fotos que has posat també estan molt bé i van relacionades amb què afirmes. He après molt de la teva entrada. Felicitats!
Judit Muñoz ha dit…
Trobo que aquesta entrada està molt bé i explica de manera senzilla i completa tots els diferents tipus de literatura que es van originar a Grècia, que són molts. M'ha impressionat tota la influencia que ha tingut la literatura grega i els seus autors en l'actualitat, i que gran part dels gèneres que es van crear en aquell moment segueixin tenint rellevància avui en dia.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES