ARQUITECTURA A L'ANTIGA GRÈCIA


L'arquitectura de l'antiga Grècia aprofundirà les bases de l'arquitectura del món occidental durant segles. L'art grec va representar una recapitulació transformadora, innovadora de les corrents artístiques de la cultura egípcia. És una cultura antropocèntrica que es preocupa per la creació de l'art a mida de l'home.

L'art es desenvolupa i es divideix de les següents maneres: Període de formació(1000-650 aC) període arcaic(650-450 aC) període clàssic(450-325 aC) i període hel·lenístic(325-30 aC). Les primeres mostres que es van trobar a Grècia van ser l'art minoic o cretenc(2000-1400 aC).

Estils arquitectònics

Dòric: Més antic i més simple. L'estil dòric no te base. El fust té 20 estries que es tallen en arestes agudes. El fust acaba sobre un collarí sobre el qual hi ha un capitell format per l'equí i l'àbac. L'entaulament esta format per un arquitrau llis i un fris on s'alteren els tríglifs i les mètopes.  

Estil dòric
                                       

Jònic: Aquest és més decoratiu que l'estil dòric. Els capitells Jònics es caracteritzen per tenir dues volutes a manera decorativa. Les volutes tenen unes formes de cargol o d'espiral.

Estil jònic

Corinti: Representa la decoració i la vistositat. La principal característica que te l'ordre corinti és la gran decoració que tenen les columnes i construccions, realitzada de forma sempre molt similar. Aquest capitells són els més decorats de tots els que hi han, però, en aquest cas, estan adornats amb 2 o 3 files de figures de fulles d'acant, i a sobre d'elles quatre petites volutes. També tenen una base a sota, que els separa de de la superfície inferior.     

Estil corinti

Període de formació

En aquest període es creaven construccions dels primers temples i edificis públics. Una de les parts més importants d'aquests temples era la cel·la. Al segle VII aC apareix la columna que envolta el temple.

Hereon de Samos, d'Argos

Període arcaic

Va continuar amb la igualtat de temple i les ordres arquitectòniques (dòric i jònic). En el període arcaic lo que feien:

  • Atletes masculins nus
  • Figures femenines vestides
  • Característiques:
  1. Rigidesa
  2. Braços enganxats al cos i punys tancats
  3. Peus a terra
  4. Cabells amb detall geomètric
  5. Somriure arcaic
  
Dama d'Auxerre, 635 a.C.

Kouros Anavyssos



Període clàssic

En aquest període es feien arquitectures monumentals. En aquest cas apareix l'ordre corinti, però es van mantenir els estils dòric i jònic.

  - Protoclàssic
  • Naturalitat
  • Moviment
  • Emocions i estats
  • Símbol bellesa
Zeus del cap Artemison


L'auriga de Delfos

 - 1r classicisme
  • Proporcions de cos
  • Cossos en repòs
  • Equilibri
Policlet


Atenea, Fídies
                                                             
   -2n Classicisme
  • Tendència realisme, importància expressió i moviment.
  • Lisip: nou cànon de proporcions ideals.
  • Recursos teatrals: actitud + participativa.                            
Apoxiómenos

Període hel·lenístic

En aquest període es presenten els 3 estils arquitectònics, però es prefereix l'ordre corinti. Lo que es va fer van ser formes arquitectòniques. Es va fer un agrupament intern de les construccions religioses; construccions de sales del consell i assemblees per e lleure col·lectiu. Altres coses que es van construir: El far d'Alexandria, el buleuteri de Milet i el teatre de Prience.
Far d'Alexandria
 
Buleuteri de Milet


  

L'arquitectura a l'actualitat:
Els projectes d'edificis  clàssics i moderns, els arquitectes segueixen inspirant-se en l'arquitectura grega antiga. Aquesta arquitectura segueix sent important avui en dia per diverses raons: per la seva lògica i ordre, ja que és important de l'arquitectura. En conclusió, avui en dia alguns  projectes es segueixen basant en l'arquitectura antiga.

Bassma Boukilou
4t ESO

Comentaris

Yvonne.A.Frimpong ha dit…
Sempre m'he preguntat per què tenen el costum d'esculpir estàtues sense roba jajajaj
Edurne Ruiz ha dit…
Una bona entrada! Té bona informació i està ben detallada. Tinc un dubte sobre les estàtues: hi ha alguna raó per la qual els mascles fossin representats nus i les dones estiguessin vestides?
Justie Anaman ha dit…
Una entrada bastant important i molt interessant. L'arquitectura grega ha influït en molts estils arquitectònics actuals. L'ús de columnes, frontons són un estil directe de l'antiga Grècia i encara són presents als edificis públics actuals, per exemple, parlaments, museus... Deixa'm afegir també que els estadis esportius que veiem avui, amb les seves formes ovalades i els seus escalonats deriven de les idees bàsiques que van inventar els romans. Van crear grans amfiteatres com el Coliseu.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES