10 de novembre del 2022

QUI VA SER MEDUSA ?

Medusa és un personatge molt important dins la mitologia grega. L'única mortal de les tres Gorgones (filles de Forcis i Ceto). Se li pot dir Gorgona o Medusa, les Gorgones habitaven a prop del regne dels morts. Els seus caps estaven poblats per serps, tenien ullals de Senglars, mans de bronze i unes ales daurades que els permetien volar. Però hi havia una cosa que diferenciava a la  Medusa de la resta de Gorgones, dels seus ulls intimidants sortien espurnes i qui s'atrevís a mirar-la  es convertiria en pedra.                                    

  
                                                    Medusa, de Caravaggio
                                                                                  

HISTÒRIA

La seva bellesa era impactant i Posidó es va arribar enamorar d'ella, i per aquesta raó la va "seduir" però avui en dia es consideraria una violació, va fer aquest acte el temple d'Atena i això va provocar una gran rivalitat entre Atena i Posidó, ja rivals des de molt abans. Atena es va enfadar molt i les conseqüències van ser que Medusa va ser castigada amb la maledicció de ser igual que les seves germanes que eren uns simples monstres malvats. Però Atena no estava conforma amb el càstig que li havia atorgat, i li va fer un altre on en lloc de tenir cabells el cap  hi tenia serps. Al cap d'un temps Medusa va descobrir que estava embarassada, i el pare era Posidó, això encara va enfadar més Atena i va ordenar a Perseu que la matés. La missió de Perseu era gairebé impossible, per això va haver de demanar ajuda a Hermes , que li va proporcionar unes sandàlies amb ales i un escut molt brillant. Perseu va esperar que Medusa estigués totalment adormida per tallar-li el cap d'un sol acte. Amb aquest tall van  sortir els seus fills, Pegàs i Crisaor, i el seu cap va ser per Atena el seu escut durant moltes de les seves batalles

                               Perseu, per Cellini 

EL MITE DE MEDUSA EN L'ACTUALITAT: 
Revisant aquest mite, he vist que dintre d'ell hi ha un missatge molt  masclista propi de l'època. Veure com Medusa va ser una víctima d'una violació i que ningú la va ajudar, tot el contrari li van fer pagar per aquest acte que en cap moment va demanar, i en canvi Posidó, el verdader culpable no surt perdent en cap moment. En l'actualitat això segueix passant, dones violades que se senten avergonyides i violadors que segueixen lliures sense cap mena de càstig.
La societat ha avançat des d'aleshores? 

Cançó que parla de medusa, Alba Reche 

Laura Font 
4t ESO 

7 comentaris:

kawtar el mouden ha dit...

M'ha agradat molt la teva entrada ja que jo m'interessava molt aquest tema i mai no he estat informada, però amb la teva explicació m'ha agradat moli i has deixat les coses ben clares.

Justie Anaman ha dit...

He trobat aquesta entrada molt interessant. Deixa'm afegir que ara en l'actualitat, un tatuatge de la Medusa significa algú que ha patit una agressió sexual.

Bassma Boukilou ha dit...

Una entrada molt ben explicada i interesant. No s'avia gaire informació sobre aquest mite però fa reflexionar. Ara, en l'actualitat medusa té un significat que moltes persones se'l solen tatuar perquè han patit una agressió sexual...

Manal Boukilou Aouchir ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant i m'ha semblat molt bé com thas expressat en la frase que dius "però avui en dia es considera una violació" i tens tota la raó.
Medusa, no te cap culpa de ser una noia bella, i per culpa d'això, haver passat per tanta cosa. Em sembla molt desagradable també que hagin fet servir el cap de medusa com a escut. No es mereixia morir d'aquella manera, peró tampoc feia falta fer servir el seu cap com a escut, penso jo.
Els violadors en aquelles èpoques no tenien cap càstig, i avui en dia, com tu has dit, hi han violadors que segueixen lliures sense càstigs i això és injust ja que moltes noies poden passar per una violació i deixar-les mentalment malament.

Maria Vasileva ha dit...

Molt bé! Penso que la teva entrada està perfecte. Sempre havia sentit parlar sobre medusa, però mai no havia parat a mirar quina era la seva història darrere. Em sembla una injustícia el què li va passar i com tristament això, segueix passant avui en dia al món i molt poques dones s'atreveixen a parlar-ho i denunciar-ho. I la cançó també em sembla que està molt bé i és una forma original de parlar sobre medusa.

Edurne Ruiz ha dit...

Una entrada molt ben explicada i ben expressada. En aquest tema penso el mateix que tu, Medusa no tenia cap culpa de ser bella i no l'haurien d'haver fet pagar per una cosa que no era la seva culpa. Veient-ho així, em sembla a mi que la nostra societat no ha avançat gaire.

Angie Soto ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant, penso que es un tema del que s'hauria de parlar mes o almenys tenir-lo mes present. Has explicat molt bé tot el tema i dona molt que pensar. Molt bon treball!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts