PEGÀS, EL CAVALL INDOMABLE

Pegàs és un ésser de la mitologia grega que es representa com un cavall amb unes ales grans, blanc o negre, que va néixer de la sang del cap de Medusa  quan Perseu  li va tallar. Per saber més sobre la història de Medusa i com va acabar amb un final tant tràgic ús recomano que llegiu aquesta entrada que vaig escriure fa uns mesos per obtenir més informació. El significat del seu nom és totalment desconegut, tot i que Hesíode el relaciona amb la paraula font , ja que quan els pegasos colpejaven el terra naixia una font.

LLEGENDA MÉS CONEGUDA: 

La llegenda més coneguda on apareix aquest ésser mitològic són les llegendes relacionades amb Bel·lerofont. Mentre Pegàs estava bevent a la font de Pirene , Bel·lerofont amb l'ajuda d'una brida màgica que li havia donat Atena va aconseguir muntar sobre el Pegàs i junts van anar a lluitar contra el el gran monstre: Quimera.  

Gràcies a Pegàs Bel·lerofont va aconseguir triomfar en totes les aventures i reptes en què va participar. Això va fer que Bel·lerofont se li pugés molt l'ego i va arribar malgrat que seria capaç d'arribar fins l'Olimp, el gran Déu de l'Olimp Zeus no va permetre tanta supèrbia i va enviar un tàvec  que va picar a Pegàs, això va causar que aquest tirés al terra el seu gerent, Pegàs va arrencar el seu vol i va anar fins l'Olimp, allà Zeus el va acceptar i el va fer servir per portar el llamp. 

Finalment Pegàs es va convertir en una constel·lació.

                                            AlltheSky.com - Till Credner

PEGÀS A L'ACTUALITAT:

Actualment el Pegàs és un ésser mitològic molt conegut, ja que, a més de la llarga tradició literària, surt en diverses cançons ( Pegasus és diu el primer disc en solitari de Joan Miquel Oliver ), pel·lícules sobretot de fantasia i ficció, en llibres, representat com a símbol...

Representacions de Pegàs a l'actualitat: 

  
Aquest és un exemple de representació de Pegàs dins del cinema, en aquest cas en una pel·lícula Disney, aquest ésser mitològic és el regal que Zeus li fa el  seu fill Hèrcules el dia del seu naixement, aquest animal acompanyarà Hèrcules durant tota la seva vida i durant les seves les seves aventures.

Una altra representació de pegàs a l'actualitat que és molt present és en diferents logotips de marques o empreses, un exemple és l'empresa d'aerolineas pegasus que a part que els seu logotip sigui aquest ésser mitològic, el nom també en fa referència.



Per finalitzar amb la representació de pegàs a l'actualitat faré menció als premis Ondas. Aquest premis tenen també tan el logo com a figura del premi aquest ésser mitològic. 

Per si voleu saber més sobre la història d'aquest ésser mitològic 

Laura Font

4t ESO

Comentaris

Irene Altés ha dit…
Aquest és un ésser mitològic realment interessant. Se'l coneix molt, sobretot perquè continua molt present encara en logotips, pel·lícules, dibuixos animats... etc Però ha passat a la història per ser un símbol de fortalesa i llibertat, ja que el cavall és un animal realment fort, musculat i ràpid, i el fet de que tingui ales que el permetin volar, encara fa més al·lusió a la idea de llibertat que recorda la seva figura. La única cosa que afegiria és que l'insecte que envia Zeus no és una vespa que pica sinó un tàvec que mossega, un paràsit que es troba molt sovint vora els cavalls durant l'estiu.
Bona entrada!
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada molt interessant! El mite el desconeixia totalment tot i ser un personatge molt reconegut, ja que en molt dibuixos animats surten i per tant encara que no ens adonem la mitologia està més present del que pensem. És curiós com les aerolineas el fan servir com ha logotip, o altres empreses. Bona entrada!
Bassma Boukilou ha dit…
Bona entrada! No s'avia gaire cosa sobre Pegàs i m'ha semblat molt interesant el que has explicat. El que m'ha sorprès és que en l'actualitat aquest ésser mitològic sigui present en molts casos. És molt interesant que Bel·lerofont triomfes en tot el que fes gracies a Pegàs.
kawtar el mouden ha dit…
Una entrada molt interessant! Una entrada que mai he arribat a escoltar alguna cosa sobre el pegàs, el cavall indomable. Una entrada bastant bona i m'ha agradat molt que hagis relacionat pegàs amb l'actualitat. M'ha semblat molt interessant saber que el pegàs és un ésser mitològic molt conegut en la actualitat. Molt bona entrada!!!
Lucas Torres ha dit…
Molt interessant la entrada. Sempre em vesava a pegasos amb la pel·lícula de disney de hèrcules però mai he sapigut del seu origen ni del seu mite.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES