LES GUERRERES AMAZONES


El mite de les guerreres amazones es remunta a l'antiga Grècia, on es descriuen com una nació de dones guerreres que vivien al llarg d'un territori euroasiàtic desert, que s'estén des de la Mar Negre fins a la Xina. Segons el mite, les amazones van ser les filles d'Ares, el déu de la guerra, i d'Hèracles, l'heroi grec. Les amazones eren descrites com guerreres feroces i valentes que practicaven el canibalisme i el ritus de tallar un pit per millorar les seves habilitats de llançar les fletxes.
Moltes versions del mite diuen que les amazones foren derrotades per Hèracles, però és possible que el mite fos una forma de glorificar els herois antics. El mite de les amazones ha set una font d'inspiració per a les arts, la literatura i els mitologies d'altres cultures.

Amazonas saem a cavalo, Johann Heinrich Wilhelm Tischbein (1788)

Aquesta antiga nació, derrotava a qualsevol qui s'hi anteposava. Les amazones es solien representar en el món de l'art, lluitant amb grans guerrers grecs. En la història grega i romana hi ha diversos relats relacionats amb atacs d'amazones a l'Àsia, ja que aquestes guerreres van ser bastant associades amb diversos conflictes en pobles històrics en d'antiguitat. Segons han anat passant els anys, les amazones conformaven una societat matriarcal on els homes no pintaven cap paper important, de fet, els nadons eren assassinats. Una altra de les zones on habitaven, era la península d'Anatòlia, específicament a Efes, on es creu que les amazones van fer un sacrifici a la deessa de la caça Artemisa al seu temple, on també realitzaven danses de la guerra, establint una cerimònia per glorificar a la seva ídola Artemisa. 

També van desenvolupar una cultura forta, amb un sistema de creences pròpies, una llengua, i una estructura social ben establerta. La seva cultura es basava en les tradicions matriarcals i la religió politeista, amb una forta influència de la natura i els animals. Es diu que les amazones van ser les primeres dones en muntar a cavall, es portaven molt bé amb els cavalls i llegües, fins i tot, moltes d'elles portaven en el seu nom la paraula "hipos" que significa cavall. Cavalcaven tant bé que eren reconegudes arreu dels regnes per la seva destresa.

Les guerreres amazones es van destacar per la seva independència i autonomia. Vivien en comunitats autosuficients, que no depenien dels homes per els seus mitjans de subsistència. Les amazones vivien en comunitats matriarcals, on les dones tenien el poder i l'autoritat. Estaven totalment orientades a la guerra, així que practicaven l'equitació, tir amb arc, arts marcials i armes blanques. Les amazones van destacar per la seva habilitat en la guerra, i també per la seva capacitat de supervivència.

Les amazones estaven ben orgulloses de sí mateixes, ja que l'objectiu d'aquestes guerreres era indicar que elles estaven lluitant explícitament contra els homes, no queien davant de ningun home per ninguna raó. Son una nació recordada per la seva valentia en la guerra i el seu odi contra les cultures estrictament patriarcals dels homes i matar-los per les seves creences. Negaven rotundament limitar la seva llibertat i els seus drets.


Amazonomàquia, relleu en un sarcòfag trobat a Tessalònica el 1836



Doae Boussatta
1r Batx 

Comentaris

Maria Vasileva ha dit…
Molt bona entrada! No sabia res sobre aquestes guerreres i m'han agradat molt. Em sembla molt curiós la manera en la qual s'organitzaven en la societat i vivien i m'agrada el pensament que tenien sobre que elles eren independents per si mateixes i podien lluitar soles, sense l'ajuda dels homes que no caurien mai davant de cap. El que sí que em sorprèn, és el fet que mataven als nadons, perquè no volien homes amb elles i crec que tampoc és necessari. Però m'agrada que fossin tan valentes i lluitadores i que se les acabés reconeixent tant.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES