ALIMENTACIÓ DELS ROMANS

La alimentació bàsica dels romans estava formada per aliments com els llegums, cereals, llet, ous etc. Acostumaven a ser aliments que els hi proporcionaven les seves terres. Després d'un temps hi comença a haver carn, peix fruita etc. L'aliment més d'estacat en aquella època era el vi. Ells estaven acostumats a beure vi en cada àpat i la mel també era un aliment que utilitzaven molt.
                         Alimentació dels romans

Els romans feien 3 menjars que consten en:
  1. Ientaculum (esmorzar): A primera hora,  nomes llevar-se esmorzaven lleugerament. El seu esmorzar consisteix en: pa, formatge, mel, hortalisses, olives, fruites seques i vi.
  2. Prandium (dinar): Àpat similar a l'esmorzar. Solia ser en un horari irregular, normalment sol ser vegetarià, destacaven els menjars preparats a les tavernes(thermopolia) i freds.
  3. Cena (sopar): Àpat més important del dia on es reuneix tota la família i a vegades els amics. Solia començar a les 4, quan el sol es ponia i durava bastantes hores. Els pobres s'havien de conformar amb la compra d'aliments del carrer i escalfar-la a casa ja que ells no tenien cuina. En canvi, els rics menjaven diferents plats comunitaris. El sopa consta de 3 plats: 
  • Gustus: Plats lleugers per obrir l'apetit on menjaven ous, olives, enciam, peix, bolets...
  • Cena: Plats més complexes i amb salses. Solien ser plats de carn o peix acompanyats de verdures, cereals, llegums... Un dels plats que més els hi agradava era els bolets coits en mel i la carn de cérvol, xai etc.
  • Secundae masea: Finalment es menjaven les postres que consistien en pastissos, fruita, fruits secs i vi.
                                 Romans menjant
Pels romans les especies eren les substancies més comunes. Hi havia moltes, per exemple: la farigola, el julivert, la menta, el pebre que era car, però molt comú. Cal recalcar que en totes les receptes hi havia pebre. La mostassa també era una especia molt comuna i moltes més. Els rics feien servir les espècies exòtiques amb sabor més profund que serien el pebre, el gingebre el nard etc. En canvi, els altres s'han d'adaptar amb les espècies locals com per exemple el celiandre, la farigola, el julivert i molts més.
Moltes receptes de les que cuinaven feien servir oli d'oliva i vinagre.
Avui en dia tampoc és que haguí canviat gaire la cosa perquè segueixen havent els mateixos productes, l'únic que cada persona els fa servir d'una manera o altre aquests productes.

Bassma Boukilou
4t ESO

Comentaris

Irene Altés ha dit…
Bona entrada! És interessant veure com els romans ja estructuraven els plats com ho fem nosaltres ara, hi ha moltes similituds, com ara els tres àpats principals del dia i els tres plats diferents dins dels àpats. Tot i que hi ha coses que han canviat, com els horaris o el fet de que ara fem un dinar més contundent i un sopar més lleuger comparat amb com ho feien ells. També es podria afegir que la sal, per ells era tant important que fins i tot pagaven amb aquest mineral. D'aquí prové el nom "salari" quan ens referim al sou de cada més.
Laura Font ha dit…
Entrada molt interessant! M'ha sorprès aquest aspecte de la societat romana, ja que no varia gaire els plats que elaboren, ja que com ve s'esmenta a l'entrada el aliments són molt similars els nostres, tot i que i han alguns canvis. A l'actualitat ja no es fa ús de tantes espècies, si que les utilitzem però no són de gran importància, sobretot a la cultura d'occident. Una altre aspecte que també és diferent de l'actualitat és el tema de la "quantitat" en cada àpat. De fet el sopar, que és l'àpat que té més rellevància a la cultura romana a l'actualitat potser seria substituït pel dinar, i una altre cosa que m'ha cridat l'atenció apart de que el dinar sigui una cosa molt lleugera és el tema de l'esmorzar, ja que també se li dona menys importància de la que se li otorga ara.
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada interessant, amb aquesta entrada podem veure que realment la alimentació no ha canviat tant, ja que segueix sent part de la dieta mediterrània, i per tant podem veure que menjaven olives, llegums, cereals, llet, ous, carn peix i fruita. Tot i que potser ara el vi no es fa servir tant e els àpats si que encara està molt present en la nostra cultura. M'ha agrada molt poder saber el tipus d'alimentació que ells tenien i que realment tot i que hagin passat tants anys les coses no han canviat gaire. Bona Entrada.
kawtar el mouden ha dit…
Una entrada bastant bona! M'ha sorprès molt saber que l'alimentació dels romans no canvia gaire res amb l'actualitat. També m'ha sorprès saber amb la forma de seure que s'alimentaven. Una entrada bastanta interessant i aportes molt bona informació. Bona entrada !!!
Lucas Torres ha dit…
Una estrada bastant curiosa i ben explicada. Es bastant interessant saber que encara seguim fent els mateixos àpats de dia. L'única cosa que canvia es la forma on com ho menjem, perquè casi ningú menja estirat.
Maria Vasileva ha dit…
Una entrada molt interessant i curiosa. M'ha agradat molt la teva entrada perquè penso què podem veure que encara que hagin passat un munt d'anys, al final les persones seguim tenint una alimentació i una sèrie d'àpats iguals o semblants. Em sembla molt curiós que per les postres beguessin vi, perquè ara això seria en veritat una cosa molt estranya i no gaire acceptada.
En la meva opinió, penso que el fet que els sopars en aquell moment fossin els més importants i quan tothom s'ajuntaven i estaven més temps, avui en dia segueix sent l'àpat el qual la gent li dona més importància. Bona feina.
Justie Anaman ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada interessant. M'agradaria afegir que la nostra dieta i hàbits alimentaris han canviat des de l'antiga Grècia ja que la seva dieta es basava en gran mesura en cereals, verdures, fruites, llegums, amb una mica de peix i carn també consumida. Els tipus d'aliments disponibles eren més limitats que els que tenim accés d'avui en dia. En l'actualitat, les dietes solen ser més variades i diverses i hi intervé els aliments processats, a carn i els productes làctics. Suposo que això és degut en els grans canvis en l'agricultura, la producció d'aliments, canvis en la tecnologia i el transport que ens ha facilitat l'accés a una varietat més àmplia d'aliments de diferents parts del món.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES