EL FÈNIX

L'au Fènix era una criatura de foc capaç de ressorgir de les seves cendres, acció que  va agafar un simbolisme molt profund que explicarem a continuació.

El mite d'aquesta au és, sobretot, una reflexió sobre la mort i la memòria; el Fènix, en sentir la mort, es prepara per ella amb total serenitat, ja que és llei de vida, però el fill el recull en la seva memòria a partir de les seves cendres, regenerant-se en un cicle sense fi.

A la vegada, el mite d'aquesta au celestial ens presenta la idea d'una mort simbòlica, on les persones ens afrontem a una sèrie de situacions amb gran intensitat que repercuteix en nosaltres i ens obliguen a canviar per adaptar-nos al nou escenari. Aquestes circumstàncies, doncs, presenten una conseqüència posttraumàtica que es denomina "morir una mica", però que ens fa una mica més forts. Això es relaciona, també, amb un concepte modern anomenat "resiliència".

La Unió i el Fènix espanyol
(1927-1932)
Eusebi Bona i Puig

Finalment, es diu que el Fènix al·ludeix a "l'ànima en el seu viatge del renaixement, és la restitució duradora de les coses, és la renovació", com quan el sol posa fi a la nit, dia rere dia.

Ara que hem explicat què simbolitza, ara indagarem una mica en els seus origens. Aquesta majestuosa bèstia és present en moltes cultures diferents. En els mites es deia que tenia unes llàgrimes curatives resistència i control del foc i una saviesa infinita. Alguns Fènix de les diverses cultures eren els següents:

El Bennu Egipci: Els seu origen se situa en Líbia i Etiòpia. L'anomenaven Bennu (que significa 'brillar') i deien que se la passava en busca de branques de canyella per Egipte pel seu niu. Explicaven que quan arribava la seva hora esperava a que les flames el consumissin fins convertir-lo en cendra i, tres dies després, ressorgia encara més fort i savi.

El Fènix cristià (a la Bíblia): Els cristians el var incorporar com a símbol de la immortalitat, i el compararen amb Crist.

S'ha de dir que aquest animal fantàstic és bastant conegut i té el seu paper en diverses representacions cinematogràfiques o literàries. Per exemple, apareix en la famosa saga de pel·lícules de Harry Potter, de JK Rowling.

El Fènix a Harry Potter


Nour el Karrouchi
1r Batx

Comentaris

Marc Gómez ha dit…
Es interesant veure com aquesta figura s'ha adaptat en diverses cultures bastant diferent l'una de l'altre i tot i així, amb algunes modificacions del mite, el seu simbolisme acaba sent el mateix. El seu significat també em sembla molt bonic i no és d'estranyar que un ésser així d'extraordinari hagi perdurat al llarg de la història fins arribar al cinema d'avui en dia.
Irene Altés ha dit…
Molt bona entrada! Aquest ésser és realment curiós i m'intriga saber-ne més. He trobat que, segons la llegenda egípcia, el Fènix, quan reneix, el primer que fa és endur-se les cendres de l'anterior fènix, que seria el seu pare, i les porta al temple del sol per enterrar-lo allà. Això passa cada 500 anys, per tant, es diu que és mol difícil de veure'l, i només quan acaba aquest termini de temps, hi ha la possibilitat de fer-ho.
Gina Rodrigo ha dit…
Bona entrada! Trobo molt interessant que hagis esmentat com "s'interpretava" el mateix ésser mitològic en diferents cultures com ara l'egípcia i la cristina, personalment m'ha agradat molt el fènix egipci pel fet que recollís canyella a les bores del riu Nil i esperes després tres dir per renéixer més savi de les seves cendres.
Laura Font ha dit…
Bona entrada, està molt ben explicada la història d'aquesta figura mitològica que ha perdurat tot aquest temps. Sempre m'ha agradat aquest ésser sobretot per tot el que simbolitza, crec que és una cosa que s'hauria d'aplicar a la vida en general, com un aspecte de superació i afrontar el reptes que ens posa la vida,, a vegades més del que voldríem. Per tot això aquest ésser mitològic amb transmet molt força, crec que ha ajudat molt tota la saga de llibres i pel·lícules de Harry Potter, ja que expliquen molt bé la seva simbologia.
kawtar el mouden ha dit…
Una obra molt interessant! El nom Fènix em sonava d'alguna cosa però mai he arribat a saber ni informar-me. Una entrada molt bona, esta molt ben explicada la història d'aquesta figura mitològica. M'ha semblat bastant interessant ja que no en sabia res del tema. No sabia que aquesta bèstia podia ser de moltes cultures.

Una entrada molt bona!!!
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada molt interessant! El Fènix tot i ser molt reconegut, el mite o el que simbolitza no ho és tan, també és curiós com en altres cultures pren un altre significat. També és un animal que és fa servir molt en els dibuixos animats o pel·lícules per tal de donar un toc més màgic.
Lucas Torres ha dit…
Molt interessant l'entrada. M'agrada que hagis explicat tan detalladament d'aquet esser mitològic. Es molt interessant que fènix, no nomes es representava en la mitologia grega sinó altres com el cristianisme i les religions egípcies.
Maria Vasileva ha dit…
Bona entrada. No sabia pràcticament res sobre aquest personatge i mai m'havia informat sobre ell. I penso que és una figura molt important i interessant en la mitologia que s'hauria de parlar més. M'han semblat molt interessant les diferents perspectives d'aquest personatge. Em sembla un personatge amb molta força i dona un missatge de superació als reptes de la vida i a tornar a intentar-ho encara que no ho aconsegueixis. Bona feina.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES