LA GALA DE LES DEESSES

Avui en dia la moda és un tema amb bastant importància. Cada esdeveniment en què hi ha gent famosa se'ls demana quin dissenyador els ha fet el vestit. Doncs al igual que ho fan ara, en aquesta entrada comentarem quin dissenyador de moda portarien algunes de les deesses i, és clar, també ho relacionarem una mica amb la seva personalitat o algun dels seus mites. 

AFRODITA:

La deessa de la bellesa, la sensualitat i l'amor. Afrodita és elegant i atrevida. Com sabem, Afrodita va néixer a causa de que Cronos va llençar els genitals d'Urà al mar. També apareix en el mite de la creació de la constel·lació del signe zodiacal de peixos, en la que ella i el seu fill Eros escapen de Tifó transformats en peixos. És a dir que té molt a veure amb l'aigua, com també veiem en obres en la que se la representa a prop de l'aigua o amb perles. 

Les perles d'Afrodita, Herbert Draper

Afrodita segurament portaria dissenys de la Iris Van Herpen, específicament peces de la seva col·lecció de primavera-estiu 2021, titulada Roots of Rebirth, i la col·lecció de tardor 2022. Dissenys molt atrevits i extremats, com la deessa, que s'inspiren en el món de la vegetació, en el món dels fongs. Combinant moda i tecnologia aconsegueix uns resultats increïbles que també poden recordar a animals i plantes que es troben al fons del mar. A continuació compararem alguns dissenys que la deessa portaria a una gala amb figures marines.
    
 disseny primavera-estiu 21 amb la medusa "Turritopsis nutricula"

 disseny tardor 21/22 amb l'aigua del mar

Com veiem, les figures dels vestits que hi ha d'exemple recorden al mar i la seva vida. És per això que la deessa segurament portaria aquests dissenys tant extraordinaris, ella vestiria per impressionar, i amb aquesta dissenyadora, la Iris Van Herpen, ho aconseguiria segur.

DEMÈTER:

Controla les estacions, dona fertilitat als camps i porta sort en els cultius. Una deessa atrevida, sense por a res. Ella només portaria vestits llargs i amb molta tela en ocasions especials. Però de normal Demèter portaria peces extremades, amb poca tela. Dissenys florals i joies amb elements naturals: se la sol representar amb blat a les mans, amb una falç, etc. Aniria com el que les àvies avui en dia en diuen "fresca". Sens dubte un dissenyador que la vestiria bé és Stéphane Rolland amb la seva temporada primavera-estiu 2022.

Ceres, Watteau (1717-1718)

A continuació, igual que amb Afrodita, compararem un parell de dissenys amb elements de la natura, ja que és un element bastant representatiu de la deessa Demèter.

disseny primavera-estiu 22 amb un camp de blat 

disseny primavera-estiu amb la cascada de Yosemite

En aquestes comparacions veiem diferents elements de la natura, precisament de la muntanya, que s'assemblen als dissenys. Primer tenim un disseny que pot recordar un camp de blat, planta de Demèter per excel·lència, un fia de vent. El segon vestit fa servir una tela brillant, i el disseny baixa del cap als peus com una cascada. Les cascades Yosemite un cop a l'any són il·luminades perfectament pel sol creant un efecte de foc o de una cascada daurada. Un espectacle natural que representa molt bé aquest disseny.

HÈCATE:

Per acabar l'entrada parlarem de l'estil de la deessa Hècate. Tradicionalment se la coneix com la deessa de la màgia, la nit, els fantasmes i la mort. Se la representa, a vegades, amb tres cares que simbolitzen: una dona verge, una bruixa i a la mare. Uns dels seus símbols són les tres llunes i les claus.

Hecate, Maximilian Pirner (1901)

És una deessa molt mística, fosca... Els seus colors serien el negre i el lila. Portaria joies grosses i vestits molt exagerats i llargs. Quan entres a la sala la gent es giraria a mirar, no caldria gairebé veure-la, ja es sabria que acaba d'entrar. A ella tant li faria el que en penses la gent d'ella, ella es vesteix per ella i ningú més. La lluna, els corbs, les claus poden representar la seva personalitat màgica i fosca. 

Portaria vestits d'Alexander McQueen en la seva col·lecció de tardor 1997. Vestits d'estil gòtic. Molt foscos i extravagants.

disseny col·lecció tardor 1997 amb un corb

disseny tardor 1997 comparat amb un llop negre

Com veiem he comparat els vestits amb animals que solen transmetre por. El corb i el llop són animals que crec que representen bé a la deessa. En el segon disseny veiem el que deia de les joies grosses, com el collaret daurat que ocupa el coll sencer.

Bé, fins aquí l'estil d'aquestes tres deesses. Aquesta és la meva opinió, m'he intentat basar en coses distintives de cada una d'elles, podeu proposar d'altres dissenyadors o col·leccions que creieu que podrien portar cada una de les deesses que més us agraden. Així junts podem crear un estil per a cada una d'elles.

Marc Gómez
1r batx

Comentaris

kawtar el mouden ha dit…
WOW!! Una entrada molt original! M'ha agradat moltíssim que hagis representat cada vestit amb una de les deesses. Una entrada molt interessant i bastant bona!!!!
Gina Rodrigo ha dit…
Bona entrada! Personalment crec que has fet molt bones relacions entre els dissenys i les deesses, són completament coherents! Bona feina!
Sara Torres Pedret ha dit…
En aquesta entrada, podem veure com la moda actual busca sempre fonts d'inspiració en els temps passats, sempre vistos com espectaculars amb vestits de caire sedós i una gran sensualitat. això porta l dissenyadors a modificar els dissenys originals, adaptat als temps que vivim amb materials moderns.
Irene Altés ha dit…
M'ha agradat molt aquesta entrada! La trobo molt original. Si hagués d'afegir alguna altra proposta, diria que Persèfone, durant la seva estada a l'Olimp amb la seva mare portaria vestits de Gucci Bloom, que són molt florals i frescos, ja que les estacions en què la deessa està amb Demèter són la primavera i l'estiu, èpoques de flors i calor.
Bassma Boukilou ha dit…
Molt bona entrada i molt interesant! Les relacions que has fet són molt bones. Amb aquesta entrada ens podem fixar que el tema de la moda normalment intenta aspirar-se en "l'antiguitat". M'ha interessat molt el que representava cada una de les deesses i com ho representen avui en dia.
Maria Vasileva ha dit…
Molt bona entrada! La teva entrada m'ha encantat i m'ha semblat molt interessant. Sent una persona que li agrada molt la moda m'ha agradat veure com es poden relacionar la moda amb la mitologia i tu ho has fet molt bé i està molt encertat. Opino que cada comparació està perfecte i que si m'imagino a les deesses perfectament les veig vestint cada una de la seva manera. Molt bona feina!
Angie Soto ha dit…
Increïble! Em sembla molt original i interessant aquest tema, a més a més està molt ben explicat i argumentat i això et permet veure i entendre les similituds que hi han. Molt bona entrada!
Laura Font ha dit…
És inevitable no mencionar la gran originalitat que té aquesta l'entrada, pensar amb els deus i deesses a l'actualitat i pensar com lluïren en una gala de premis és molt original i fa que ens apropem i coneixem molt més aquest ésser divins que en un primer moment ens poden semblar molt llunyans i irreals. Totes les tres comparacions que has fet tenen molt de sentit, i estan molt ben justificades.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada molt interessant, original i entretinguda. Parlant de la moda i tot això, es diu que la marca "Nike" s'insipira fortament en la mitologia grega. És a dir, Nice era la deessa de la victòria, sempre és mostrada com la deessa de la velocitat i la força que engloba tot el que Nike vol ser com a marca. Se suposa que "swoosh" de "NIKE" deriva de les ales de la deessa.

Llegint aquesta, se m'ha acudit: hi ha una deessa o déu per a la moda?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES