L'ESCOLA A L'ANTIGA ROMA

Principalment a l'inici de l'època romana no hi havia escola. Les criatures nomes rebien l'educació que els hi donaven els seus familiars, que normalment era la mare, però fins a una certa edat  en el cas dels nens se'n feia càrrec el pare. El pare li ensenyava a llegir, escriure i si el pare tenia algun ofici també li ensenyava. En el cas de les nenes sen feia càrrec la mare, i els hi ensenyaven les feines de casa.

Quan els romans van entrar en contacte amb els grecs, l'educació familiar no era suficient per els infants i el que van fer els romans va ser, agafar el mètode d'educació que feien servir els grecs i fer el mateix. 
Les famílies riques es podies contractar un professor privat per els seus fills que anés a les seves cases a fer les classes, en canvi les famílies pobres tenien que portar els seus fills el mestre de l'escola.

                                        L'educació que es donava a Roma
Finalment quan van ser influenciats per els grecs, llavors a l'hora de estudiar es feia a les escoles amb un mestre.
                                     Nens estudiant amb un professor

L'educació que tenien estava dividida per etapes:

L'escola primària: anomenada Ludus litterarius. En aquesta etapa els nens aprenien a llegir, escriure i comptar amb l'àbac i els dits. Quant tenien 12 anys alguns alumnes podien arribar a un següent grau, però algunes noies no continuaven estudiant, el que feien era quedar-se a casa i aprendre a fer les feines domestiques. Els professor que els hi feia classe s'anomena litterator.
                                                                              Àbac

L'escola superior o també anomenada Ludus grammaticus: 
Aquí es dedicaven a estudiar textos d'autors grecs i llatins. Un cop estudiat això es d'on adquirien els coneixements de la gramàtica, geografia, història matemàtiques i altres. Un cop après tot això quant ja tenien 16 anys passaven al següent nivell, aquí el professor s'anomena grammaticus.  

Aprenentatge superior
                                 
L'escola superior o Ludus rhetoricus
Aquesta etapa durava uns dos o tres anys. Aquí es dedicaven a treballar l'expressió escrita i oral. Normalment hi anaven els nois que tenien pensat dedicar-se a l'oratori i activitat pública. En aquest cas el professor s'anomena Rhetor.  
                                                        Nens estudiant oratori


Resum de com era l'escola a l'antiga Roma:

Bassma Boukilou
4t ESO

Comentaris

MANAL BOUKILOU ha dit…
Podem veure q l'educació ha anat evolucionant, ja que abans t'ensenyaven a casa els teus pares i si tenies diners podies contractar a un professor privat i anar a la seva casa i els pobres s'havien de portar a professors de l'escola, en canvi, ara l'educació primària ja és obligatòria, i tothom té la sort d'estudiar i tothom té el mateix nivell. Però si que hi ha una mica de semblances amb l'actualitat per les etapes i les coses que els i feien aprendre.
Laura Font ha dit…
Entrada interessant, en el cas de l'educació es veu molt la gran influència que tenia la civilització grega sobre la romana, que fins i tot va fer que s'implementés una sistema educatiu a la civilització de roma. M'ha sorprès que moltes de les "assignatures" que feien ells no s'han mantingut permanents en el sistema com la retòrica i em semblaria interessant veure com aquesta s'implementaria en el nostre sistema educatiu.
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada molt interessant, això ens ajuda a entendre la importància que l'educació tenia en la vida dels infants, encara que les nenes només podien accedir a una educació bàsica, la resta de la seva educació consistia en el manteniment de les tradicions que comportaven al matrimoni i les formació d'una nova família.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada bastant interessant. Deixa'm afegir que l'aprenentatge a les escoles romanes es basava en la por. És a dir, els nens eren apallissats per la mínima ofensa, ja que creien que un nen aprendria correctament i amb precisió si temia que li pegarien si s'equivocava.

Per acabar l'entrada, m'hagués agradat si haguessis fet una petita reflexió sobre: perquè les noies deixaven els estudis per aprendre feines de casa. Però tot i així, molt bé!
Angie Soto ha dit…
Molt interessant la teva entrada, desconeixia completament que fa tant temps ja s'ensenyava per etapes. Em sembla molt trist la part en que les nenes no podien estudiar més quan arribaven a una edat, es realment injust. Bona entrada.
kawtar el mouden ha dit…
Molt bona entrada! Mai he arribat a pensar com seria una escola a l'antiga roma. Una entrada molt bastant interessant i molt original. Aportes informació bastant important d'aquella època sobre les escoles a l'antiga roma. També m'ha sorprès molt com s'organitzaven els cursos. Una entrada molt bona!!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES