ELS DÉUS GRECS SI FOSSIN PERSONATGES DE LA MITOLOGIA CATALANA, PART 1

Hi ha moltes mitologies diferents arreu del món. La grega segurament és la més coneguda, i és possible que la coneguem més bé que la catalana. Tot i ser molt diferent, es poden relacionar amb les similituds que poden tenir els personatges d'una i l'altra, ja sigui la personalitat, les maneres de fer, l'aparença o els símbols que se li atribueixen. 
La mitologia grega consta de una multitud de déus i criatures fantàstiques, la catalana, en canvi, no parla de diferents déus, només de criatures mitològiques.

Zeus seria el Gos Nonell:
Nonell era el propietari d'un hostal i era molt atractiu. Set noies es van enamorar d'ell i es van morir de tristesa quan les va deixar. La vuitena, va aparèixer a l'hostal un dia que nevava tan fortament que es va haver de quedar quinze dies allà. Nonell però, es va quedar enamorat d'ella i va demanar-li la mà. La noia a dir que acceptaria sempre hi quan Nonell pogués seguir-la fins a casa, ell a peu i ella a cavall. L'home, però, l'anava perdent de vista i va decidir convertir-se en un gos per córrer més, tot i així va ser inútil. Des de llavors, a les primeres neus apareix el gos Nonell i marxa quan es fonen.

Les grans semblances entre el Gos Nonell i Zeus són: l'habilitat per seduir a tothom qui ells desitgen, fer el possible per aconseguir-ho, i les transformacions en animals.
Zeus és conegut per les seves múltiples infidelitats i transformacions per aconseguir endur-se una noia. Per exemple, es va transformar en toro per endur-se a Europa o en pluja per fecundar Dànae.

                                                Il·lustració d'Anna Ribot-Urbita


                                                Zeus d'Esmirna, Museu del Louvre

Hera seria la Molsosa:
La Molsosa està emparentada amb antigues deesses mare, és protectora del bosc i l'espanta el foc. Tenia tantes ganes de ser mare que, fins i tot, segrestava els infants que passaven pel bosc i els cuidava amb tot el seu amor fins que aquests es feien grans.

La Molsosa s'assembla a Hera per l'estima i ànsia a ser mare. Hera és la deessa de la família i el matrimoni i, igual que les parentes de la Molsosa, és una deessa mare.

        Il·lustració d'Anna Ribot-Urbita       
         
                                                Hera Campana, Museu del Louvre

Posidó seria el Peix Nicolau:
Era fill d'uns humils pescadors, sempre s'estava dins l'aigua i de tantes hores en remull es va transformar en mig peix. Va esdevenir governador de les aigües salades i de tots els que hi viuen. Es diu que només surt el mes de Març i que cal anar amb compte, perquè amb la seva mirada els cabells se't tornen blancs, i que té l'habilitat d'aixecar l'onatge i fer-te arribar a port sense haver pescat res.

És semblant a Posidó sobretot per governar el regne dels mars. A aquest déu grec també se li tenia por perquè podia controlar les aigües al igual que el Peix Nicolau, i se li feien ofrenes per tenir-lo content.


Il·lustració d'Anna Ribot-Urbita


Neptú i Tritó, de Giovanni Lorenzo Bernini, 1623


Demèter seria el Bocarrot:
Està emparentat amb els sàtirs grecs i els faunes romans. Pot canviar la seva mida, però no es pot veure mai perquè és invisible. Entre els segadors es deia que a cada camp de blat i havia un Bocarrot. Aquest estimulava la creixença de les plantes i que el gra que es donava fos abundant. Si un segador s'emmalaltia de sobte, era perquè s'havia trobat amb el Bocarrot, que romania amagat entre les espigues fins que era capturat amb l'últim cop de falç de la temporada.

Té similitud amb Demèter per les seves arts en l'agricultura i les plantes. Ella era deessa de la terra verda i jove, i la portadora de les estacions també. Pel que ens diu que tots dos personatges estan molt vinculats amb el camp i el cultiu.


                                                   
                                                    Il·lustració d'Anna Ribot-Urbita


Rèplica de Demèter d'Alcamines o Agoràcrit

Si us ha agradat aquesta part, no dubteu en estar atents a la segona part, on presentaré més déus grecs com si fossin criatures de la mitologia catalana!
A continuació us deixo un link on trobareu molts dels éssers mitològics catalans per si voleu fer una recerca i comentar quin ésser us recorda a quin déu o criatura grega.

Irene Altés
1r Batx

Comentaris

kawtar el mouden ha dit…
Bona entrada! Una entrada molt interessant i molt entretinguda. Una entra que la llegeixes amb molta atenció. Aportes molt bona informació i bastant. M'ha agradat moltíssim que hagis relacionat cada déu grec amb personatges de la mitologia catalana. Un tema bastant xulo. Trobo que és una entrada molt original. Bona entradaa!!
Bassma Boukilou ha dit…
Entrada molt interesant! M'ha semblat una entrada molt interesant i la relació que tenen els personatges de la mitologia grega i catalana. Es pot veure que hi ha moltes semblances entre aquests personatges.
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada interessant. Amb aquesta entrada podem veure que tot i està lluny de Grècia, les mitologies més o menys totes segueixen un mateix camí. M'ha agradat molt com has trobat la relació entre unes i les altres. Bona entrada
Maria Vasileva ha dit…
Bona entrada! No havia vist cap entrada com la teva que parles d'aquest tema i m'ha semblat superinteressant. La relació que has fet amb els personatges de la mitologia catalana m'ha semblat molt correctes i podem veure clarament que encara que sigui d'una altra cultura i d'un altre lloc, la mitologia segueix amb una pauta bastant semblant i que es va repetint a tot arreu. M'ha agradat molt la relació que has fet. Bona feina.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES