LA GUERRA DE TROIA

La guerra de Troia és un conflicte bèl·lic de la mitologia grega en què es van enfrontar la Lliga Aquea i la ciutat de Troia. Aquesta guerra es tractada en nombrosos poemes èpics grecs, encara que a nosaltres només ens ha arribat dos poemes, la llíada i l'Odissea, tots dos d'Homer.

Els principals motius que van causar la guerra va ser l'amor a Paris a Helena.

Zeus, va enviar a casar una nimfa que es diu Tetis amb un mortal, un rei que es diu Peleu. Això vas ser una profecia anunciava que el fill de Tetis seria més gran que ella. Per altre banda, al casament de Peleu i Tetis, la deessa de la discòrdia porta una poma d'or, en la qual posava "per la més bonica", provocant un conflicte entre diverses deesses.

Casament de Tetis i Peleu , 1636-1638, Jardaens, Jacques

La guerra de Troia va començar poc després del segrest d'Helena. Els Aqueus van arribar als límits de Troia. La Lliga Aquea era la unió de diferents pobles grecs, els quals havien jurat intervenir en cas de que algun membre de la Lliga entrés en guerra. En arribar la platja de Troia, es trobaren en part de l'exèrcit troià, que esperava l'arribada del enemics.

Tots els exèrcits tenien grans comandants, experts en la guerra, i els noms dels quals han quedat per a la història. El bàndol troià era comandat per Príam, Hèctor i Paris. D'altre banda, el bàndol grec estava comandat per Agamèmnon i Menelau, encara que el soldat que més por provocava al bàndol contrari era Aquil·les. 

                                                                      

AGAMÈMNON, lines 1372-1576       Bust de marbre de Menelau, Museus Vaticans 

Troia era una ciutat molt ben defensada, per la qual cosa va ser assetjada durant 9 anys. En aquell temps els grecs van assaltar ciutats i van tallar totes les arribades de subministraments a la ciutat.

Durant aquest temps, Agamèmnon va prendre una esclava, anomenada Criseida, filla d'un sacerdot d'Apol·lo. Com a càstig, Apol·lo va enviar una plaga a l'exèrcit grec, la qual només s'aturaria si tornaven a Criseida. Agamèmnon va tornar a l'esclava, però es va quedar amb la concubina d'Aquil·les, com a compensació. A causa d'això, Aquil·les va abandonar l'exèrcit grec durant un temps, i va demanar als déus que Troia guanyés la guerra.

Els dies següents els grecs van patir nombroses derrotes, l'exèrcit troià liderat per Hèctor avançava posicions ràpidament, i els grecs només es podien defensar. Els troians, fins i tot van arribar a les bases gregues, però l'arribada de Pàtrocle, un heroi grec, vestit amb l'armadura d'Aquil·les va donar ànims als grecs i aquests van aconseguir fer retrocedir els troians. Igualment així Héctor va aconseguir matar a Pàtrocle i robar la armadura d'Aquil·les però aquest últim va matar Héctor com a venjança per matar Pàtrocle. Poc després, Aquil·les va ser assassinat per Paris, el qual va llençar una fletxa al taló de l'heroi grec, l'única part d'Aquil·les que no era invencible.

Uns mesos després, es va fer l'esdeveniment més famós de la guerra, el cavall de Troia. Els grecs van construir un cavall gegant de fusta i es van amagar a dins, mentre l'exèrcit fingia anar-se'n. Troia pensava que el cavall era un regal de la deessa Atenea, però en arribar la nit els soldats grecs van sortir del cavall, van obrir les portes de la ciutat i van saquejar Troia.

Els grecs es van emportar a Helena, van matar el rei de Troia i van cremar completament la ciutat de Troia, acabant així la guerra.



Kawtar El Mouden 
4t ESO

Comentaris

MANAL BOUKILOU ha dit…
Bona entrada. Aquesta guerra va començar a ser molt interessant des del moment que es va segrestar a l'Helena i sobretot té un bon punt de creativitat, sobretot pel cavall de fusta ja que realment va ser un bon invent per conquerir Troia i, així acabar amb la guerra i recuperar a Helena.
Justie Anaman ha dit…
Una entrada interessant? Se sap si el truc dels grecs (el cavall de troia) va passar realment? o només és un mite?
Angie Soto ha dit…
Una entrada bona, m'ha agradat la manera en que ho has explicat, s'ha entès molt bé. No sabia massa respecte a la Guerra de Troia i m'han sorprès algunes coses. M'ha agradat.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)