LA POMA DE LA DISCÒRDIA

Segons la mitologia de l'antiguitat, era molt normal que es barregessin déus amb els mortals. Zeus, va organitzar un banquet per celebrar el casament de la nimfa marina Tetis, i l'home mortal Peleu. Tots els déus havien estat convidats, menys la deessa de la discòrdia, Eris

Ella ofesa, va decidir presentar-se a la cerimònia i deixar una petita ofrena, una poma d'or que portava inscrita "per a la més bella". Les tres deesses, en veure aquella poma, van reclamar-la. Totes volien tenir el plaer de ser triades com a la més bonica. 

Van anomenar la poma com "la poma de la discòrdia", ja que va ser la deessa de la discòrdia que va provocar tal discussió. 

Òbviament, no es van pas posar d'acord i l'única solució que van tenir era que Zeus decidís qui era la més bella de les tres. Va ser tan impossible triar una deessa, que va decidir apartar-se i deixar-ho en mans del jove Paris, fill del rei de Troia, Príam. Com era d'esperar, les tres deesses intentarien subornar a Paris, prometent-li cada una d'elles una cosa diferent. 

El judici de Paris, Pedro Pablo Rubens 

La deessa Hera li va prometre donar-li tot el poder que desitja, riquesa i ser l'emperador d'Àsia. 

Atena li va atorgar glòria, intel·ligència, saviesa i la possibilitat de guanyar totes les guerres que es presenten. 

I finalment, la deessa Afrodita, li va oferir l'amor de la mortal que consideri la més bella de Grècia. 

El mortal Paris va triar Afrodita i va aconseguir la poma d'or, i des d'aquell dia va ser considerada la més bella de totes. Després de tot això, Hera i Atena, es van convertir en les seves pitjors enemigues.

El naixement d'Afrodita, Botticelli

En aquest vídeo, trobarem una explicació més detallada del tema.

Manal Boukilou 
1r Batx

Comentaris

Gina Rodrigo ha dit…
Bona entrada! Sense cap mena de dubte es tracta d'un dels temes més coneguts de la mitologia grega, com creus que s'ha "transformat" aquest mite a l'actualitat?
Iman Barmou ha dit…
Bona entrada! No sabia la història d'Afrodita, curiós com ha arribat a ser la deessa més bella qui diria que per una poma d'or series l'escollida. L'enveja també és molt dolenta, ja que ocasiona conflictes complexos i crec que en el fons ens ho vol dir aquest mite.
Bassma Boukilou ha dit…
Bona entrada! Aquest mite sempre m'ha semblat molt interesant ja que per el simple fet de que la deessa Eris no fos convidada al casament ella va anar a deixar un petit regal i això va provocar que les 3 deesses la volien. Aquí es pot veure que cada deessa prometia una cosa diferent perquè les triessin i això avui en dia també passa molt, per exemple: amb els partits polítics, ja que cada un d'ells promet coses diferents amb la intenció de ser triats.
kawtar el mouden ha dit…
Molt bona entrada! Un tema bastant interessant i sempre he pensat que és un tema molt conegut en la mitologia. No tinc cap dubte, has aportat molt bona informació i bastant interessant. Bona feinaa!!
Maria Vasileva ha dit…
Molt bona entrada. Has explicat molt bé el mite i s'entén molt bé. Deixem afegir que rere que Paris va acceptar el tracte amb Afrodita, se'n va anar amb Helena (la mortal més bella), en raptar-la i intentar estar amb ella, va portar molts problemes i el més gran i que tots coneixem, va provocar la Guerra de Troia. Amb això podem veure que per només una poma i unes deesses disposades a fer el que poguessin per ser considerades les més belles, van ocórrer tragèdies molt greus que van marcar la història.
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada interessant, podem veure la poma com un objecte de desig en els mites de l'antiguitat, de la mateixa manera que en la religió cristiana també hi ha el simbolisme com a objecte de desig.
Justie Anaman ha dit…
Salve! Un entrada molt interessant. Sempre penso com les altres deesses van ser poc intel·ligents. Tenint en compte com la deessa Eris era coneguda per ser problemàtica i personificació de la discòrdia i la lluita, tenien que haver vist que era una de les seves trampes.

Hi ha diferents versions que diuen que Zeus era el creador d'aquesta discòrdia per reduir la població ja que havia augmentat massa.
kawtar el mouden ha dit…
Una entrada bastant interessant! És un tema bastant interessant i molt bonic. Eris era la deessa de la discòrdia, molt problemàtica per això sabien que la poma seria una de les jugades de Eris. Un tema molt bo. Bona entrada!!!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES