EL JARDÍ DELS DÉUS

Al llarg dels anys s'han fet moltes obres d'art, tant pintures com escultures, dels déus i deesses de l'antiga Grècia. Depenent del déu que es representa, hi apareixien uns objectes, animals o plantes que representaven al déu o deessa. Aquest símbols serveixen per distingir de quin déu es tracta l'obra que un està observant. Per exemple si veiem una dona representada amb foc a prop d'ella (en una llar de foc o una torxa) provablement estem davant d'una representació de la deessa Hèstia. O si veiem un home amb un arc i fletxes o amb una lira segurament estàs veient Apol·lo.

Amb això veiem com les flors eren una cosa molt present en la mitologia grega i que al llarg dels anys, a causa sobretot del cristianisme, aquestes flors han anat passant de deus grecs a verges cristianes i de mites d'origen també grec a històries i llegendes de procedència cristiana. En aquesta entrada parlarem d'algunes flors amb un paper important en la mitologia grega.

LES FLORS I ELS MITES

El jacint:

Començarem per el jacint. Una flor amb un mite d'amor i tragèdia. Apol·lo, déu de la llum i el sol, estava enamorat del fill del rei d'Esparta, un noi que es deia Jacint. Un dia els dos enamorats estaven competint per veure qui llançava un disc amb més força. Apol·lo, volent impressionar Jacint, va llançar el disc amb totes les seves forces. Però Jacint volent impressionar a Apol·lo va intentar atrapar el disc. Aquest anava amb tant ràpid que no el va atrapar, sinó que li va fer un cop tant fort que el va ferir de mort. Algunes llegendes diuen que qui va matar a Jacint van ser els déus del vent, que van manipular els corrents aèries per matar Jacint, ja que estaven gelosos  que Apol·lo triés a Jacint. De la sang que va sortir de la ferida de Jacint en van brotar unes flors, que avui en dia coneixem amb el seu nom.

La mort de Jacint, Nicolas-René Jollain

Les roses:

Una altra flor que té un mite és la rosa. Aquesta flor és de les més conegudes arreu del món. Són una flor mol típica per regalar a la gent que estimes, com fem aquí a Catalunya el dia de Sant Jordi, per exemple. En ser una flor tant coneguda té molts mites que parlen del seu origen i el seu simbolisme. Molts dels mites que parlen de les roses estan relacionades amb Afrodita:

Es diu que Afrodita es presenta amb olor a roses. La mateixa flor que va sortir de les seves llàgrimes quan ella tenia en braços al jove Adonis, que ferit agonitzava. Les roses que brotaven de les llàgrimes d'Afrodita eren blanques, però van quedar tenyides de vermell per la sang que sortia de la mateixa, ferida pels esbarzers que va haver de creuar per salvar al seu amant. Fent així que la rosa es tornes un dels símbols de l'amor. 

Venus i Adonis, Paolo Veronese

Com veiem les flors formen part tant de mites com de llegendes de totes les èpoques. S'han fet sevir com a missatge indirecte cap a la persona a qui les regales durant anys i anys. Cada flor té un significat, i molts d'aquests venen de mites com els que hem explicat avui, si us interessa busqueu el mite de la vostre flor preferida i potser així descobriu com ha anat evolucionant el seu significat al llarg dels anys.

Marc Gómez
1r batx

Comentaris

Justie Anaman ha dit…
Una entrada molt interessant i bastant original. Les flors són importants en moltes cultures, inclosa la mitologia grega on sovint s'associaven amb déus i deesses, així com amb emocions i esdeveniments específiques. Per exemple en la mitologia grega, Persèfone és associada amb la flor del Narcís, que va créixer al lloc on va ser segrestada per HADES. Hi ha determinades flors que estan associades a emocions en la cultura grega. L'Iris es associada amb el coratge, la innocència... A l'antic Egipte, la flor de lotus es considerava sagrada i s'associava amb la creació i el renaixement. En moltes cultures, les flors s'han utilitzat amb finalitats mèdiques, decoració, regals...
Bassma Boukilou ha dit…
Molt bona entrada! És molt interesant com es pot relacionar una flor amb algun deu o deessa, i podem veure que les flors poden tenir diferents símbols. M'ha sorprès molt les flors i els mites amb els quals estant relacionats.
Lucas Torres ha dit…
Molt bona entrada. Es bo conèixer aquest jardí ja que moltes pintures es dona conèixer aquell lloc. Sincerament feia 3 minuts no sabia de l'existència de aquell lloc.
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada interessant, si que coneixia que certes flors van acompanyades d'un mite que normalment va lligat a l'amor que acaba amb la mort del personatge en qüestió i per deixar una marca de la seva existència, deixa una flor com a testimoni de la seva vida.
Maria Vasileva ha dit…
Una entrada molt interessant. Desconeixia sobre aquests dos mites mencionats i la relació que tenien amb les flors que coneixem tan bé dia a dia. Soc una persona amant de les flors, i aquesta entrada m'ha agradat molt, perquè penso que les flors tant en la mitologia com avui en dia i en altres aspectes, com en el cristianisme, tenen un valor molt important i un poder molt gran, fent així que cada flor signifiqui alguna cosa i vagi relacionada amb alguna llegenda mite. En aquests dos mites podem veure com aquestes dues flors mencionades, tenen les dues d'alguna manera a veure amb l'amor i la sang, cosa que avui en dia també podem relacionar les flors amb l'amor.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES