PSIQUE



"Psi", és la lletra vint-i-tres en l'alfabet grec. El seu significat ve de l'associació entre la lletra psi, amb la paraula grega "psique", que originalment tenia el significat de "papallona"(de fet, hi ha una espècie de papallona que rep el nom de psique), i amb el temps, ha anat evolucionant per a ser utilitzada com a "bufs de ventijol", "alè", "ànim" i finalment "ànima" o "ment";

D'aquí l'origen del nom "Psicologia" (ciència que estudia l'ànima) i de l'ús de la lletra psi, per a representar-la.

Els grecs, creien que quan una persona moria i exhalava el seu últim alè, l'ànima, abandonava el cos volant, en forma de papallona.


 Psique, Bouguereau

Psique o Psiquis, tant en la mitologia grega com en la romana, és la deessa de l'ànima, i és representada com una adolescent amb ales de papallona, sent la menor de les tres filles del rei Anatolia, la més bonica d'elles i la personificació de l'ànima.

La seva bellesa és comparable amb la de la deessa Afrodita fins al punt que la mateixa deessa està gelosa d'ella; però a causa de la bellesa sobrehumana que posseeix, segueix verge ja que espanta a tots els seus pretendents.


Yvonne A. Frimpong
4T ESO

Comentaris

Gina Rodrigo ha dit…
Psique és de les millors! M'ha semblat interessant que esmentis paraules que deriven de la mateixa arrel.
Marc Gómez ha dit…
Havia sentit algun cop que la paraula "psicologia" provenia d'aquí, la lletra també he vist en algun lloc que és el símbol de la psicologia. El que si que crec que podries canviar és el que dius que "la psicologia és la ciència que estudia l'anima" ja que no és correcte del tot. Més aviat el que estudia és la ment, el cervell i el seu funcionament, etc.
Irene Altés ha dit…
Molt interessant! Pot resultar estrany que "psique" signifiqui ment i que la deessa Psique sigui la personificació de l'ànima. La resposta a aquesta connexió és que la ment, a l'antiga Grècia l'entenien com l'ànima que tenim dins. Per ells era el mateix, i per això hi ha aquest paral·lelisme entre els dos significats.
Sara Torres Pedret ha dit…
Una entrada interessant. La representació de la papallona ens porta a veure com la persona pot evolucionar i transformar-se en algú millor, però també pot donar a entendre que el seu vol té una durada molt curta, ens dona a entendre que la vida és molt curta.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)