5 de desembre del 2022

EL MITE D'ÈDIP

Quan Laios, pare d'Èdip, va arribar al tron de Tebes, es va casar amb Jocasta. Un oracle el va avisar que no tingués fills amb ella, ja que si arribava a tenir-ne, es moriria.    

Laios
Laios va evitar tenir relacions sexuals amb ella, però no va aguantar i va desobeir l'oracle. 

Quan va néixer el nadó, Laios va decidir exposar l'infant després de travessar-li amb unes agulles els turmells i després un pastor, al seu servei, va abandonar el nen al mont Citeró.

Laios abandonant el seu fill

Allà va ser recollit per un altre pastor que el va lliurar al rei Corint, Pòlib i la seva esposa Mèrope. En Pòlib i la Mèrope, el van adoptar com a fill i li van curar les ferides i el van anomenar Èdip, que en grec significa "peus inflats", referint-se a la situació dels seus turmells quan el van entregar.

Durant anys Èdip va créixer pensant que aquests eren els seus pares reals, però un dia un embriac li diu "fill adoptat" i preguntarà als seus pares si era veritat i ells es mostren indignats i ho neguen. Com Èdip no els hi creu, fa un viatge a Delfos per consultar l'oracle d'Apol·lo.

Oracle d'Apol·lo

L'oracle l'indica el seu destí: matar al seu pare i casar-se amb la seva mare. Aterrit i confós, decideix fugir en una altra direcció i no anar a Corint. 

Durant el camí, Èdip discuteix amb un conductor d'un carro. Es pensava que era el cap d'una banda de lladres i fart de la discussió mata el conductor i als seus homes i així es compleix la primera part de l'oracle. 

Assassinat de Laios, obra de Joseph Blanc

Èdip arriba a Tebes, allà es troba a l'Esfinx, que proposa enigmes i qui no les endevini, els devora. Creont, germà de Jocasta, que governava Tebes en aquell moment després de la mort de Laios, havia ofert la mà de Jocasta a qui endevinés l'enigma de l'Esfinx i alliberes la maledicció que tenia si ho endevinava.

El monstre Esfinx


Esfinx planteja el següent enigma a Èdip: "Quin ésser dotat d'una sola veu té successivament quatre, dues i tres potes?, i Èdip respon: "L'home, que en la infantesa camina a quatre grapes, en la maduresa sobre dues cames i en la vellesa s'ajuda amb un bastó. La resposta va ser certa i l'Esfinx, es matà llançant-se daltabaix d'un penya-segat. 

Èdip trencant la maledicció del monstre Esfinx, François-Xavier Fabre

Creont compleix la seva promesa i Èdip es casa amb Jocasta i es fa rei de Tebes. Durant anys viuen feliços i sense saber que són mare i fill i neixen els seus 4 fills: Etèocles, Polinices, Ismene i Antígona. 

Èdip, rei de Tebes

Més tard, però, el país va ser afectat per una terrible pesta i l'oracle diu que és el càstig que els déus envien per la mort de Laios i que el seu assassí havia de ser castigat. 

Un endeví li va dir la veritat a Èdip, que ell mateix havia matat el seu pare (el conductor del carro) i que s'havia casat amb la seva mare. Jocasta se suïcidà després d'assabentar-se i a conseqüència d'això Èdip s'arrenca els ulls per no poder veure els ulls dels seus pares a l'inframon i també abandona el tron. 

  
Èdip cec amb els seus fills després de la tragèdia, Bénigne Gagneraux


Èdip passa els següents anys com un captaire cec, acompanyat de la seva filla Antígona. 
Va arribar a Colonna, un santuari prop d'Atenes, consagrat a les poderoses Eumènides. I allà mateix és on mor.

Èdip i Antígona, Charles Jalabert

Abans de morir maleeix els seus fills mascles, per haver-lo abandonat i prediu que es mataran un a l'altre i que moriran pel tron de Tebes. Aquest fet desencadena la tragèdia grega d'Antígona

Antígona, de Frederic Leighton

Aquí us deixo un vídeo molt visual que explica el mite:


Maria Vasileva
4t ESO

5 comentaris:

Edurne Ruiz ha dit...

Un molt bon mite, ja en sabia una mica sobre ell, però m'ha ajudat a acabar d'aprofundir. Potser per poder entendre una mica millor el mite, s'hauria d'haver fet una introducció sobre Èdip.

Irene Altés ha dit...

Ben explicat! Pel que sé, Èdip mata a Laios perquè es van trobar de cara al camí que portava a Tebes i els dos no podien passar alhora perquè era massa estret i als costats hi havia un precipici. Per tant, la solució d'Èdip va ser matar a Laios, sense saber, cap dels dos, que eren pare i fill.

Lucas Torres ha dit...

Un mite bastant tràgic i interessant, es bastant tràgic pensar que havies matat el teu pare sense saber-ho i que t'havies casat amb la teva mare durant molts any sense saber-ho

Justie Anaman ha dit...

Una entrada ben explicada i molt interessant en que podem extreure moltes conclusions i opinions. Deixa'm afegir que una part d'aquest mite es pot atribuir a Sigmund Freud, que ens explica el desig sexual inconscient per una mare i l'odi per un pare que sovint experimenten els nens. S'anomena com "Complex d'Èdip.

Molt bona feina!

Angie Soto ha dit...

Molt bona entrada! Es molt interessant i esta plena d'informació que encaixa i s'entén perfectament. El mite m'ha semblat molt entretingut, sobretot la part en la que es compleix el que va dir l'oracle sense que Èdip s'assabentés. Molt bon treball!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts